Gleidshop
Eshop

Hummus

Z římského hrachu neboli cizrny lze připravit tato úžasná zdravá pomazánka, se kterou si můžete zkrátit těšení na letošní dovolenou.

Alena Hilšerová

 

Pokud bych měla nějakou luštěninu vyzdvihnout a doporučit na pravidelnou konzumaci, je to právě cizrna. Má neutrální chuť, takže se hodí i do slaných i sladkých jídel. Ať je to pomazánka, která se nazývá hummus nebo karbanátky, které možná znáte pod pojmem falafel, dále můžeme římský hrách přidat do různých omáček, třeba s curry si výborně rozumí nebo do čokoládového brownies.

Příprava je jednoduchá. Buď využijete rychlomožnost - cizrnu koupíte v obchodě v hliníkovém obalu. Najdete jí mezi sterilizovanou zeleninou. Další možností je, že cizrnu koupíte sušenou. Tu hledejte mezi rýží, obilovinami a luštěninami. Tato cizrna se namáčí na 8 - 12 hodin a poté se uvaří.

Já bych se přikláněla k variantě se sušenou cizrnou. Cizrna v plechovce je sice rychlá na přípravu, ale když si uvědomíte to ekologické zatížení a možnost uvolnění hliníku do potraviny, tak bych byla s plechovkami opatrná.

Hummus se hodí jako zdravá svačina nebo lehký oběd, když jí doplníte o čerstvou zeleninu.

 

Jméno této pomazánky sice nezní v češtině příliš zajímavě, ale s českým ekvivalentem s jedním m nemá nic společného.“

 

Hummus k nám přišel z dálného východu. Význam tohoto slova je prostý - znamená "cizrna". Pomazánku můžete namazat na pečivo, vyjídat jí z misky zeleninou nakrájenou na tyčky, namazat do tortil nebo si dát s kukuřičnými chipsy - nachos.

 

Cizrnu tedy namočíme přes noc ve vodě. Vodu slijeme a uvaříme v dostatečném množství čisté vody. Na povrchu vody se může vytvářet pěna, kterou sbíráme. Uvařenou cizrnu slijeme a necháme vychladnout. 

 

Na dokonalý hummus budete potřebovat:

  • cizrna 
  • tahini pasta (sezamová pasta)
  • šťáva z limety
  • sůl
  • chilli vločky
  • čerstvý koriandr
  • olivový olej
  • uzená paprika
  • římský kmín
  • čerstvá zelenina

 

Jak připravíme hummus?

Přibližně čtvrtinu uvařené cizrny, dáme stranou. Do mixéru nasypeme zbylou uvařenou cizrnu, vymačkanou šťávu z limetky, olivový olej, pastu tahini (krém ze sezamových semínek), sůl. Bude třeba přidat i vodu, ale s tou opatrně, abychom neměli místo pomazánky polévku. Vše řádně umixujeme na hladkou pomazánku. Podle chuti můžeme osolit, okořenit římským kmínem a chilli vločkami. Hummus na závěr na talíři můžeme ještě polít olivovým olejem a posypat čerstvým koriandrem.

Odebranou cizrnu osmahneme na oleji do křupava. Ke konci opékání posypeme uzenou paprikou, zamícháme a necháme provonět. Touto křupavou cizrnou posypeme hummus na závěr na ozdobu.

Podáváme s paprikou, okurkou, rajčaty nebo řapíkatým celerem.

Celkové hodnocení:

Vaše hodnocení:

foto-redaktor

Alena Hilšerová

vaříme s láskou

Alena je maminka puberťačky na plný úvazek. Ve svém volném čase obouvá barefootové boty, medituje během, pozdravem slunce nebo jógou.
V kuchyni se pohybuje s ladností baletky a s vášní pro veganské vaření. Nepřestává jí fascinovat možnost vymyslet jídlo čistě na rostlinné bázi a připravit ho s láskou pro své blízké.

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

Přepadla vás nečekaná návštěva a nemáte čas se s ničím mazat? Zkuste tento super rychlý recept na oblíbený crumble.

22.9.2018
Hodnocení:

Upečte si se mnou vlastní domácí chléb a už nikdy nebude chtít jiný! To mi věřte.

29.10.2019
Hodnocení:

Není špenát vaše oblíbené jídlo? Přesvědčím vás, že si ho zamilujete. Lehké jídlo, které voní několika druhy koření.

1.7.2021
Hodnocení:

Těstoviny, pasta. Báječný pokrm, se kterým se dá vykouzlit spousta zajímavých jídel. Zkuste se se mnou zasnít, vzpomenout si na krásnou Itálii a uvařte si omáčku z pečených paprik. Třeba si tak připomeneme dobu letních dovolených.

4.12.2020
Hodnocení:

Vyhledávání

O nás

Moto magazínu Gleid: Gleid není jen o kráse, ale také o životě skutečné ženy

Stáhněte si nás do telefonu

Náš Facebook

Náš Instagram