Gleidshop
Eshop

Oběd do 30 minut? Zlatá rýže s vůní kurkumy se zeleninovým kari

Ráda se vracím k zeleninovému kari a dělám ho na x způsobů. Existuje nespočet variací, podle toho jakou zeleninu doma máte. A pokaždé je to originál!

Alena Hilšerová

 

 Příroda přímo hýří barvami. Je tu snad nejkrásnější roční období. Miluji babí léto. Jeho krásně zbarvené listí, jemné slunce, které nás hladí svými paprsky, chladná rána a vycházející slunce v mlžném oparu.

S klesající teplotou nás příroda vybízí k tomu, abychom si užili jídla, které nás přirozeně zahřívá a to nejen vzhledově, ale i vnitřně. 

 

 

O víkendu jsem vařila pro rodinu. Mám radost, když se mohu s někým dalším podělit o jídlo a ještě to ostatním chutná.

Kari je něco jako rodinné tajemství. Každá rodina v Indii si míchá své koření sama. Já jsem kari nemíchala, ale použila to, co se dá koupit v běžném obchodě.

Můj recept je jednoduchý na přípravu. Oběd zvládnete za půl hodiny.

Pokud máte rádi pikantnější jídlo, můžete použít kari pastu, kterou lze koupit v obchodě, kde mají přísady do exotických jídel.

 

Nejprve připravíme přílohu

Jasmínovou rýži nebo jinou vámi oblíbenou propláchneme vodou a necháme půl hodiny máčet. Poté vodu zcedíme, zbavíme jí nežádoucích škodlivin, které by rýže mohla obsahovat. Na olivovém oleji opékáme cibuli, kterou jsme nakrájeli na kostičky. Když cibule dosáhne světlehnědé barvy, vsypeme scezenou rýží a chvilku opékáme. Zasypeme lžící kurkumy a ještě chvilku opékáme. Osolíme lžičkou soli. Zalijeme vodou tak, aby byla rýže ponořená o výši jednoho prstu ještě více. Promícháme. Nejdříve přivedeme k varu, poté plamen stáhneme a necháme mírně vařit, dokud se voda nevyvaří. 

 

Jak na zeleninové kari?

Na olivovém oleji opékáme cibuli na kolečka, přidáme česnek na plátky, mrkev také na kolečka a opékáme, posypeme kari kořením, ještě chvilku opékáme, přidáme brokolici rozdělenou na růžičky, kterou jsme krátce spařili. Zalijeme kokosovým mlékem z plechovky, prohřejeme, osolíme podle potřeby a podáváme.

Užijte si chuť tohoto báječného jídla.

Celkové hodnocení:

Vaše hodnocení:

foto-redaktor

Alena Hilšerová

vaříme s láskou

Alena je maminka puberťačky na plný úvazek. Ve svém volném čase obouvá barefootové boty, medituje během, pozdravem slunce nebo jógou.
V kuchyni se pohybuje s ladností baletky a s vášní pro veganské vaření. Nepřestává jí fascinovat možnost vymyslet jídlo čistě na rostlinné bázi a připravit ho s láskou pro své blízké.

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

Podzim se blíží a opět sklízíme dýně různých barev a tvarů. Vyzkoušejte polévku z dýně Hakkaido.
20.9.2016
Hodnocení:

Jakmile začnou být rána chladná a dny se krátí, dostávám obrovskou chuť na teplá a kořeněná jídla. Tahle polévka má všechno, co by taková podzimní polévka měla mít – je exotická, hřejivá, voňavá a lehce pálivá. Prostě dokonalá na zahřátí.

27.9.2018
Hodnocení:

Upečte si se mnou vlastní domácí chléb a už nikdy nebude chtít jiný! To mi věřte.

29.10.2019
Hodnocení:

Už vás nenapadá co vařit? Vyzkoušejte jeden z mých receptů na oběd, večeři, svačinu a nechybí ani sladká hrušková tečka. Pokud si připravíte jakýkoli z těchto pokrmů, uděláte vašemu tělu dobře. Jsou totiž velmi vhodné do tohoto podzimního času.

27.11.2019
Hodnocení: