Oběd do 30 minut? Zlatá rýže s vůní kurkumy se zeleninovým kari

Ráda se vracím k zeleninovému kari a dělám ho na x způsobů. Existuje nespočet variací, podle toho jakou zeleninu doma máte. A pokaždé je to originál!

Obrázek: 13d7416d30c1a356cc0737c8531bd5b76bd998d8
Zdroj: Alena Hilšerová


Příroda přímo hýří barvami. Je tu snad nejkrásnější roční období. Miluji babí léto. Jeho krásně zbarvené listí, jemné slunce, které nás hladí svými paprsky, chladná rána a vycházející slunce v mlžném oparu. S klesající teplotou nás příroda vybízí k tomu, abychom si užili jídla, které nás přirozeně zahřívá a to nejen vzhledově, ale i vnitřně. 

O víkendu jsem vařila pro rodinu. Mám radost, když se mohu s někým dalším podělit o jídlo a ještě to ostatním chutná.

Kari je něco jako rodinné tajemství. Každá rodina v Indii si míchá své koření sama. Já jsem kari nemíchala, ale použila to, co se dá koupit v běžném obchodě. Můj recept je jednoduchý na přípravu. Oběd zvládnete za půl hodiny.

Pokud máte rádi pikantnější jídlo, můžete použít kari pastu, kterou lze koupit v obchodě, kde mají přísady do exotických jídel.


Nejprve připravíme přílohu

Jasmínovou rýži nebo jinou vámi oblíbenou propláchneme vodou a necháme půl hodiny máčet. Poté vodu zcedíme, zbavíme jí nežádoucích škodlivin, které by rýže mohla obsahovat. Na olivovém oleji opékáme cibuli, kterou jsme nakrájeli na kostičky. Když cibule dosáhne světlehnědé barvy, vsypeme scezenou rýží a chvilku opékáme. Zasypeme lžící kurkumy a ještě chvilku opékáme. Osolíme lžičkou soli. Zalijeme vodou tak, aby byla rýže ponořená o výši jednoho prstu ještě více. Promícháme. Nejdříve přivedeme k varu, poté plamen stáhneme a necháme mírně vařit, dokud se voda nevyvaří. 


Jak na zeleninové kari?

Na olivovém oleji opékáme cibuli na kolečka, přidáme česnek na plátky, mrkev také na kolečka a opékáme, posypeme kari kořením, ještě chvilku opékáme, přidáme brokolici rozdělenou na růžičky, kterou jsme krátce spařili. Zalijeme kokosovým mlékem z plechovky, prohřejeme, osolíme podle potřeby a podáváme.
 

Užijte si chuť tohoto báječného jídla.

Reklama

Podobné články

Obrázek: c69f030b18a703a8b32faa29478d51a4055d2c42
Obrázek: b26615f998122f1c9858b94336ca5c49711229f8
Obrázek: 965b7de7ee08f798f1902e60cb9c6e84a94132b6
Obrázek: 55b7ddd0f98ea32c0688d41e259701eb27caf9f8
Obrázek: c4712653701587a57918cbc3eca7216ac3ca1dff