Gleidshop
Hlavní baner

Vy ještě nepaříte chléb?

V poslední době je více doporučován pařený chléb než pečený, zejména pro lidi s potížemi trávicího ústrojí. Pařený chléb je stravitelnější a šetrnější zejména pro stěny tlustého střeva.

 

Pařený chléb 

cca 44O gramů žitné mouky (chlebové - je sice hladká, ale zatím nejlepší)

cca 400 ml vlažné vody

kvásek cca velikosti tenisového míčku

Zamícháme v míse a necháme cca 8 hodin kynout přikryté utěrkou.

 

Do mísy přidáme:

2lžičky soli

špetku fenyklu

pol.lžíci sezamového oleje

pol.lžíci lněného semínka

pol.lžíci kmínu

možno přidat další semínka - dýně, slunečnice, sezam černý, bílý, chia ...

trochu mouky na dohuštění

špaldové celozrnné, kukuřičné, pohankové apod.

trochu žitné chlebové.

 

Výsledná konzistence má být jako řidší těsto na kynuté knedlíky, ale nesmí skápnout z vařečky. Odebereme si kvásek na příští chléb cca 2 vrchovaté polévkové lžíce do sklenice s uzávěrem, kterou uložíme do lednice.

Toto těsto dáme do středně velké nerezové misky předem vytřené olejem, zakryjeme utěrkou a necháme cca 3 hodiny kynout.

Po uplynutí této doby vložíme celou mísu na pařáček do velkého hrnce, přiklopíme poklicí, kterou nezvedáme, a paříme cca 1.5 hodiny.

Potom sundáme hrnec z plotny, opatrně sejmeme poklici, aby nekapala voda na chléb. Vyndáme misku a necháme cca 10 minut chladnout, potom opatrně silikonovou stěrkou uvolníme a vyklopíme chléb na prkénko a necháme úplně vychladnout.

Dobrou chuť.

 

 

Celkové hodnocení:

Vaše hodnocení:

foto-redaktor

Ing. Karel Komorád

masér

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

Léto se nám pomalu chýlí ke konci, máme tu pro vás opět dávku receptů. Tentokrát například třídenní pročišťující kúru na odplavení škodlivin (z období léta) a podporu podzimní vitality.

7.9.2017
Hodnocení:
Letní sezóna grilování se blíží, a vy byste chtěli zkusit něco zajímavého? Úžasná chuť fazolového burgeru vás zcela jistě nadchne!
8.6.2018
Hodnocení:
Plánujete narozeninovou oslavu nebo posezení s přáteli u grilu a nevíte co připravit na stůl? Rychlý recept na lososové jednohubky je téměř bez práce a výsledek všechny ohromí!
27.5.2016
Hodnocení:

Venku je stále ještě pořádná zima a sluníčka není mnoho. V dnešním článku vám proto představím recepty plné železa a suroviny, které v tomto období tělo podpoří. 

 

12.2.2019
Hodnocení: