Vy ještě nepaříte chléb?

V poslední době je více doporučován pařený chléb než pečený, zejména pro lidi s potížemi trávicího ústrojí. Pařený chléb je stravitelnější a šetrnější zejména pro stěny tlustého střeva.

Obrázek: 83db067531c1c7f6538eac406bb89fb2b2e10d61

Pařený chléb 

cca 44O gramů žitné mouky (chlebové - je sice hladká, ale zatím nejlepší)

cca 400 ml vlažné vody

kvásek cca velikosti tenisového míčku

Zamícháme v míse a necháme cca 8 hodin kynout přikryté utěrkou.

Do mísy přidáme:

2lžičky soli

špetku fenyklu

pol.lžíci sezamového oleje

pol.lžíci lněného semínka

pol.lžíci kmínu

možno přidat další semínka - dýně, slunečnice, sezam černý, bílý, chia ...

trochu mouky na dohuštění

špaldové celozrnné, kukuřičné, pohankové apod.

trochu žitné chlebové.

Výsledná konzistence má být jako řidší těsto na kynuté knedlíky, ale nesmí skápnout z vařečky. Odebereme si kvásek na příští chléb cca 2 vrchovaté polévkové lžíce do sklenice s uzávěrem, kterou uložíme do lednice.

Toto těsto dáme do středně velké nerezové misky předem vytřené olejem, zakryjeme utěrkou a necháme cca 3 hodiny kynout.

Po uplynutí této doby vložíme celou mísu na pařáček do velkého hrnce, přiklopíme poklicí, kterou nezvedáme, a paříme cca 1.5 hodiny.

Potom sundáme hrnec z plotny, opatrně sejmeme poklici, aby nekapala voda na chléb. Vyndáme misku a necháme cca 10 minut chladnout, potom opatrně silikonovou stěrkou uvolníme a vyklopíme chléb na prkénko a necháme úplně vychladnout.

Dobrou chuť.

 

Reklama

Podobné články

Obrázek: 81d78f23c1a78bcb6d57aba8fb62f10de2c09d59
Obrázek: 7c4ef2f9adc15dfa647ff5bd12facaef163be9f6
Obrázek: f0c6f8fa4d5e9bafc5ff79b784596f05aba555b2
Obrázek: 734fa43ea69da56a0070a04c4c70e5233f17a7a8
Obrázek: 7649f8c28cafa432894064591e2ceced827687d2