Gleidshop
Eshop

Italská dobrota: Quiche s fenyklem a sušenými rajčaty

Co se takhle blýsknout a připravit o víkendu pro rodinu nebo pro návštěvu něco nového, neotřelého a našim jazýčkům nepoznaného?! Zkuste quiche (slaný koláč) připravený se sezónní surovinou jakou je fenykl v kombinaci s kozím sýrem a sušenými rajčaty.

Barbora Nehybová

 

Letní zeleninu v létě, zimní zeleninu v zimě. Pravidlo číslo jedna, které mě Italové naučili hned po mém příchodu. V Itálii, jakožto v zemi jídlu zaslíbené, se prostě dbá na chuť všeho, co jen ústa pozřou. Třeba taková velká až nezdravě se lesknoucí rajčata s nádechem zelené v prosinci rozhodně ničí chuťové buňky neoslní. Tak proč je jíst? Alespoň podobně by se zeptal každý správný Ital. A mají recht! Naučme se připravovat pokrmy ze sezónních surovin a dopřávat svému tělu nejen pořádnou dávku vitamínů, ale i požitek na jazyku! 

Slané koláče jsou takovým vděčným pokrmem na jakoukoliv hostinu. Příprava vám moc nezabere, ve fantazii se meze nekladou a navíc vždy zazáříte před ostatními s originálním receptem. Quiche navíc můžete dělat po celý rok, přitom však pokaždé na jiný způsob, stačí pouze obměňovat sezónní potraviny. Chřest, salátová čekanka a špenát na jaře, rajčata a cukety na léto, dýně, červená řepa a hrušky na podzim, artyčoky, sladké brambory a fenykl během zimního období. Tentokrát se pojďme pustit do chuťově velmi zajímavého quiche připraveného z fenyklu, který Češi na svém talíři zatím moc neznají. Tady máte jeden tip z italské kuchyně.

 

Ingredience: 

- listové těsto (1 balení / 250g)

- 1 pěkně zralý fenykl

- 250g ricotty (1 kelímek)

- měkký kozí sýr (lze i s gorgonzolou)

- 1 sklenice s nakládanými sušenými rajčaty

- 1 šalotka

- 1 kelímek smetany na vaření

- dýňová a slunečnicová semínka na posypání

- sůl a pepř

- olivový olej

 

 

Příprava quiche/slaného koláče: 

1. S přípravou domácího listového těsta vám teda neporadím. Až taková hospodyňka zase nejsem. Já raději rychle doma něco uplácám a záhy vyrážím do ulic na sklenku dobrého vína či jen tak korzovat do města a nasávat život v ulicích. A všechny italské donny (ženy) ještě nedosahující důchodové věkové kolonky jsou na tom stejně. 

Vy šikovnější, trpělivější a celkově zručnější v kuchyni si určitě víte rady, jak na takové pravé domácí listové těsto, pak tento bod rovnou přeskočte. My, ti méně zručnější nebo časově vytíženější či prostě jen na plnou pusu řečeno pohodlnější, si listové těsto zajdeme koupit, nejlépe hned připravené na kulatou formu. 

2. Mělkou kulatou formu (může mít i oválný tvar) vyložíme pečicím papírem a pokryjeme listovým těstem, které trošku propícháme vidličkou, ať se nám v troubě nenafoukne. Formu s těstem dáme péct do trouby na 7 min při teplotě 180 stupňů.

3. Mezitím si nakrájíme fenykl na půlcentimetrové proužky (viz obrázek), stejně tak i šalotku na kolečka. Sušená rajčata vyndáme ze sklenice, oklepeme od oleje a nasekáme na menší kousky.

4. Z trouby vytažené listové těsto potřeme vrstvou ricotty, kterou pokryjeme plátky fenyklu. Poté rozetřeme kozí sýr (či gorgonzolu) a znovu vyložíme fenyklem. V menší misce si rozmícháme smetanu na vaření se špetkou soli a pepře. Následně smetanu rozlijeme po celém koláči až k okrajům. Navrch ještě jednou rozetřeme kozí sýr (gorgonzolu). Takto připravený koláč už jen posypeme nakrájenými sušenými rajčaty, nepravidelně položíme kolečka šalotky a zakapeme olivovým olejem. Následně dáme péct do trouby na 30 minut při 180 stupních.

5. Koláč s okrajem opečeným dozlatova vyndáme a můžeme lehce posypat ještě slunečnicovými či dýňovými semínky. Quiche s fenyklem lze podávat teplý či za studena.

 

BUON APPETITO! 

Celkové hodnocení:

Vaše hodnocení:

foto-redaktor

Barbora Nehybová

život po italsku

Barbora Nehybová žije v Itálii, zemi výborného jídla, vína, různých pochoutek... V zemi, kde ženy milují módu a muži nejdou pro kompliment daleko. Jak se říká: jiný kraj, jiný mrav. Proto v jejích článcích najdete vtipné historky, srovnání Čechů a Italů, módu, ale i tipy na skvělá jídla.

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

Vítejte v Espelette, v Baskitcké vesničce, která produkuje nejdražší chilli papričku na světě - Piment d'Espelette. V tomto článku vám barvitě vylíčím její chuť, prozradím tajemství, proč je tak drahá a obohatím vás o recept na Baskitskou specialitu.

20.11.2019
Hodnocení:

Rozhodli jste se omezit sladkosti, ale... nějaký ten zákusek by vám přece jen udělal radost? Přece to neporušíte, když už jste týden nevzali do úst ani sušenku...

5.10.2018
Hodnocení:

Ať už vejdete do zeleniny, potravin nebo supermarketu, snad všude v tuto chvíli najdete chřest. Ten je bohatý na vitamín C, ale i draslík a celkově působí jako přírodní antioxidant. Výborně nám pomáhá pročistit klouby a odplavit škodliviny, snižuje tuky a napomáhá snížit cukr v těle.

Proto doporučuji využít nabídky a něco dobrého si z chřestu připravit.

20.5.2019
Hodnocení:

Každý z nás má čas od času chuť na něco sladkého. Když se rozhodnete začít hubnout a jíst zdravě, tak máte chuť na "zakázané ovoce" ještě víc. Dopřejte si sladkost bez výčitek a vyzkoušejte tyhle malinové sušenky.

 

19.8.2019
Hodnocení: