Gleidshop
Eshop

Italská dobrota: Quiche s fenyklem a sušenými rajčaty

Co se takhle blýsknout a připravit o víkendu pro rodinu nebo pro návštěvu něco nového, neotřelého a našim jazýčkům nepoznaného?! Zkuste quiche (slaný koláč) připravený se sezónní surovinou jakou je fenykl v kombinaci s kozím sýrem a sušenými rajčaty.

Barbora Nehybová

 

Letní zeleninu v létě, zimní zeleninu v zimě. Pravidlo číslo jedna, které mě Italové naučili hned po mém příchodu. V Itálii, jakožto v zemi jídlu zaslíbené, se prostě dbá na chuť všeho, co jen ústa pozřou. Třeba taková velká až nezdravě se lesknoucí rajčata s nádechem zelené v prosinci rozhodně ničí chuťové buňky neoslní. Tak proč je jíst? Alespoň podobně by se zeptal každý správný Ital. A mají recht! Naučme se připravovat pokrmy ze sezónních surovin a dopřávat svému tělu nejen pořádnou dávku vitamínů, ale i požitek na jazyku! 

Slané koláče jsou takovým vděčným pokrmem na jakoukoliv hostinu. Příprava vám moc nezabere, ve fantazii se meze nekladou a navíc vždy zazáříte před ostatními s originálním receptem. Quiche navíc můžete dělat po celý rok, přitom však pokaždé na jiný způsob, stačí pouze obměňovat sezónní potraviny. Chřest, salátová čekanka a špenát na jaře, rajčata a cukety na léto, dýně, červená řepa a hrušky na podzim, artyčoky, sladké brambory a fenykl během zimního období. Tentokrát se pojďme pustit do chuťově velmi zajímavého quiche připraveného z fenyklu, který Češi na svém talíři zatím moc neznají. Tady máte jeden tip z italské kuchyně.

 

Ingredience: 

- listové těsto (1 balení / 250g)

- 1 pěkně zralý fenykl

- 250g ricotty (1 kelímek)

- měkký kozí sýr (lze i s gorgonzolou)

- 1 sklenice s nakládanými sušenými rajčaty

- 1 šalotka

- 1 kelímek smetany na vaření

- dýňová a slunečnicová semínka na posypání

- sůl a pepř

- olivový olej

 

 

Příprava quiche/slaného koláče: 

1. S přípravou domácího listového těsta vám teda neporadím. Až taková hospodyňka zase nejsem. Já raději rychle doma něco uplácám a záhy vyrážím do ulic na sklenku dobrého vína či jen tak korzovat do města a nasávat život v ulicích. A všechny italské donny (ženy) ještě nedosahující důchodové věkové kolonky jsou na tom stejně. 

Vy šikovnější, trpělivější a celkově zručnější v kuchyni si určitě víte rady, jak na takové pravé domácí listové těsto, pak tento bod rovnou přeskočte. My, ti méně zručnější nebo časově vytíženější či prostě jen na plnou pusu řečeno pohodlnější, si listové těsto zajdeme koupit, nejlépe hned připravené na kulatou formu. 

2. Mělkou kulatou formu (může mít i oválný tvar) vyložíme pečicím papírem a pokryjeme listovým těstem, které trošku propícháme vidličkou, ať se nám v troubě nenafoukne. Formu s těstem dáme péct do trouby na 7 min při teplotě 180 stupňů.

3. Mezitím si nakrájíme fenykl na půlcentimetrové proužky (viz obrázek), stejně tak i šalotku na kolečka. Sušená rajčata vyndáme ze sklenice, oklepeme od oleje a nasekáme na menší kousky.

4. Z trouby vytažené listové těsto potřeme vrstvou ricotty, kterou pokryjeme plátky fenyklu. Poté rozetřeme kozí sýr (či gorgonzolu) a znovu vyložíme fenyklem. V menší misce si rozmícháme smetanu na vaření se špetkou soli a pepře. Následně smetanu rozlijeme po celém koláči až k okrajům. Navrch ještě jednou rozetřeme kozí sýr (gorgonzolu). Takto připravený koláč už jen posypeme nakrájenými sušenými rajčaty, nepravidelně položíme kolečka šalotky a zakapeme olivovým olejem. Následně dáme péct do trouby na 30 minut při 180 stupních.

5. Koláč s okrajem opečeným dozlatova vyndáme a můžeme lehce posypat ještě slunečnicovými či dýňovými semínky. Quiche s fenyklem lze podávat teplý či za studena.

 

BUON APPETITO! 

Celkové hodnocení:

Vaše hodnocení:

foto-redaktor

Barbora Nehybová

život po italsku

Barbora Nehybová žije v Itálii, zemi výborného jídla, vína, různých pochoutek... V zemi, kde ženy milují módu a muži nejdou pro kompliment daleko. Jak se říká: jiný kraj, jiný mrav. Proto v jejích článcích najdete vtipné historky, srovnání Čechů a Italů, módu, ale i tipy na skvělá jídla.

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

Můj švagr je vegetariánem už 11 let, a když jsem se ho zeptala, jestli mu maso někdy chybí, řekl, že vůbec, jen jednu věc by prý si ještě někdy rád dal - pořádné kolečko tlačenky s octem a cibulí. Býložravci drží při sobě, takže jsem to musela hned zkusit. Byla to pro mě výzva a soudě podle jeho výrazu, se povedla. Dnešní recept je tedy pro ty, kteří maso už jíst nechtějí, ale s nostalgií si přece jen někdy na nějakou mňamku z mládí vzpomenou.

31.10.2018
Hodnocení:
Co jíst v květnu, abychom podpořili naše tělo a cítili se skvěle? Květnové jarní recepty podle ayurvedy od Ivy Georgievové jsou tady.
9.5.2018
Hodnocení:

Léto se nám pomalu chýlí ke konci, máme tu pro vás opět dávku receptů. Tentokrát například třídenní pročišťující kúru na odplavení škodlivin (z období léta) a podporu podzimní vitality.

7.9.2017
Hodnocení:

Jistě to každý znáte - jedete na hory a není čas na pořádné stravování, stánky překupují rychlojídly jako párky v rohlíku a smaženým sýrem v housce. To zrovna vyčerpanému tělu po lyžovačce nesvědčí. Přináším vám pár rad, jak se jim vyhnout a jak nabrat znovu sílu na sport.

6.3.2019
Hodnocení: