Gleidshop
Eshop

Jáhlová srdíčka

Tento recept je pro ty, kteří, stejně jako já, nedokázali zařadit jáhly do svého běžného jídelníčku. Občas je v nějakém afektu koupím a občas i třikrát a pak mám doma jáhlové nadělení. Takže co s vámi, holky jedny? Dezert či snídani!
Lucie Sedláčková

 

 Jelikož vše dělám od oka a náhodně, ani zde neudělám výjimku. Tudíž si množství přizpůsobte dle potřeb, pokud jáhly neznáte a nevíte, co "z toho vyleze", udělejte srdíčka z polovičního množství. Na zkoušku. 

Srdíčka jsou skvělá na cestu, když potřebujete snídat a fungovat zároveň. Do krabičky na ranní jógu, do práce, jako dezert pro přítele (který zmizí hned, co se otevře víko...) je tato jáhlová nádhera jako dělaná. A její dochucení je jenom na vás. Srdíčka se dají koncipovat jako svěží ovocná nebo podzimní s kořením, kakaem či kokosem. 

 

Ingredience:

½ hrnku jáhel → spařit horkou vodou, případně namočit přes noc a uvařit (či ještě lépe - rozvařit)

4-5 cm datlové pasty → nakrájet na kostičky (k dostání ve zdravých výživách či obchodech s arabskými potravinami, případně ji nahraďte čerstvými či namočenými datlemi)

zralý banán (nemusí být)

 

A dál už je to jen na vás!

Na dochucení a obarvení jsem použila šťávu z černého bezu, který jsem den předtím zavařovala, a tato bobulovina dala srdíčkům jiný rozměr. Takže pokud máte zavařené borůvky, brusinky, jostu či jiné bobule, neváhejte a přilijte do uvařených jáhel šťávu a pár lžiček zavařeniny. 

Poté měkké jáhly promíchejte a do této ještě horké hmoty přidejte na kostičky nakrájenou datlovou pastu či datle. Pořádně promíchejte, ať je pasta přikryta horkými jáhlami a změkne. Přidejte banán a směs tyčovým mixérem proměňte na jemnou a lepivou kaši. Čím jemnější hmota, tím variabilnější výsledek budete mít.

Vychladlou hmotu jsem natlačila do silikonových formiček a dala na hodinku do mrazáku. Poté formičky přendejte do lednice a nechte srdíčka uležet. Po vyklopení je dobré je uchovávat v uzavřené krabičce, aby neoschla.

Vezměte jáhly na milost a hrajte si s nimi, neuděláte chybu.

Celkové hodnocení:

Vaše hodnocení:

foto-redaktor

Lucie Sedláčková

veganka s láskou k jídlu

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

Tradiční recepty na srpen podle ayurvédy od naší redaktorky Ivy Georgievové.

16.8.2018
Hodnocení:

Dýňová sezóna už se nám pomalu, ale jistě blíží a určitě se nevyplatí si ji nechat ujít. Dýně je totiž velmi prospěšná pro naše zdraví. Patří mezi velmi zásadité potraviny s vysokým obsahem vlákniny, a tak přispívá ke zdraví střevní mikroflóry a správnému zažívání.

4.9.2020
Hodnocení:

Díky manželovu studiu jsem se mohla vypravit na třítýdenní dobrodružnou výpravu do Norska. Spaní v autě a na horských záchranných chatách, neskutečné výhledy, hromady sněhu, překrásné fjordy, sněžnice, polární lišky a sobi, plavba lodí, kilometry ve vlacích, výborná jídla i hlad na výpravách. Co všechno jsme na severu mohli vidět, a především ochutnat vám teď budu vyprávět ve třech příbězích, podle míst, která jsem navštívila.

6.6.2019
Hodnocení:

Využijeme dýňové sezóny a upečeme si kváskové buchty s mákem!

13.11.2019
Hodnocení: