Gleidshop
Hlavní baner

Pestrobarevné pokušení z Francie

Také si rádi občas zamlsáte, ale klasické dortíky vás už omrzely? Zkuste sympatické, oku i jazyku lahodící, makronky.
pixabay.com

 

 Tak jako vše dnes podléhá módním trendům, tak má svoje novinky i svět sladkostí. Makronky pochází z Francie a jsou na vrcholu trendu už nějaký ten rok. Postupně se rozmohly do celého světa a jejich lahodné chuti podlehlo mnoho lidí.

 

Co je to vlastně makronka?

Je to drobná cukrovinka, která může nám Čechům připomínat staré známé laskonky. Skládá se ze dvou částí, a to ze "skořápky" a krému. V originále se dělají z mandlové mouky, tudíž jsou bezlepkové. Není úplně jednoduché upéct je tak, aby vám krásně vyskočily do tvaru piškotku a nerozdrobily se. Korpus se s oblibou barví, a tak můžeme vidět makronky modré, fialové, žluté i duhové. Co se týče krému - vyrábí se stovky chutí od slaného karamelu, maliny, kokosu až po levanduli nebo kávu.

Pokud se do makronek pustíte doma, je třeba dodržet správný postup a především využívat ty nejkvalitnější suroviny, abyste dosáhli jejich pravé formy a chuti. Tyto roztomilé a barevné piškotky jsou velmi citlivé na přípravu a jsou o zručnosti. Proto to při prvním nezdaru nevzdávejte.

 

Zkuste si je připravit doma

Mandlové těsto

  • 150g mandlové mouky
  • 150g práškového cukru
  • 55g bílků
  • potravinářské barvivo 

Italský sníh

  • 55g bílků
  • 150g krupicového cukru
  • 35g vody/sektu

 

Nejprve si připravíme mandlové těsto. Smícháme mouku, cukr, přidáme bílky a pořádně vymícháme. Vznikne nám hustá sladká kaše, do které můžeme přidat potravinářské barvivo.

Následně si nachystáme italský sníh. Do mísy vložíme bílek a šleháme sníh. Mezi tím si na páře rozehřejeme cukr. Vznikne nám "sirup", který vlijeme do šlehajícího se bílku na vysokých otáčkách. Když má sníh ostrou špičku, která nepadá, je hotový. Nakonec mandlovou směs a italský sníh opatrně smícháme dohromady. Až dosáhneme konzistence, která nám připomíná lávu, těsto je hotové. Dobrým znamením je i to, když se začne lesknout. Na plech dáme papír na pečení, naplníme cukrářský sáček a tvoříme kolečka o velikosti cca 3,5 cm. Makarony necháme na plechu schnout přibližně hodinu. Poté si předehřejeme troubu na 160 stupňů. Pečeme do chvíle, dokud makronky na povrchu nelepí.

  

Příprava vanilkového krému

100ml 33% smetany přivedeme k varu, rozpustíme v ní 125g bílé čokolády a přidáme vanilkový lusk.

 

Makronky můžeme plnit různými druhy krémů, výborné jsou se slaným karamelem. Fantazii se meze nekladou, pokud máte chuť péct a nevíte co, pusťte se do výzvy zvané makronky, protože to stojí za to.

Celkové hodnocení:

Vaše hodnocení:

foto-redaktor

magazín Gleid

tým redaktorů a bloggerů

Smyslem a podstatou online magazínu Gleid je poskytování věrohodných informací a rad zejména z oblastí krásy, zdraví, lifestylu a jídla. Síla je v týmu tvořeném odborníky, ale i blogery. Současně se zabýváme tématy, které mohou našim čtenářům pomoci k získání odpovědí na dílčí otázky běžného života.

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

Léto se nám pomalu chýlí ke konci, máme tu pro vás opět dávku receptů. Tentokrát například třídenní pročišťující kúru na odplavení škodlivin (z období léta) a podporu podzimní vitality.

7.9.2017
Hodnocení:
Čas grilování a letních posezení je v plném proudu. Trpíte celiakií (alergii na lepek), a přesto byste si dali chutný burger? Přináším vám recept, na kterém si všichni pochutnají.
5.7.2016
Hodnocení:
Tento recept je pro ty, kteří, stejně jako já, nedokázali zařadit jáhly do svého běžného jídelníčku. Občas je v nějakém afektu koupím a občas i třikrát a pak mám doma jáhlové nadělení. Takže co s vámi, holky jedny? Dezert či snídani!
27.10.2017
Hodnocení:

Až budete číst dětem pohádky o Šeherezádě nebo Aladinovi, zasněte se s těmito šneky a vůní orientu.

23.1.2020
Hodnocení: