Gleidshop
Hlavní baner

Pestrobarevné pokušení z Francie

Také si rádi občas zamlsáte, ale klasické dortíky vás už omrzely? Zkuste sympatické, oku i jazyku lahodící, makronky.
pixabay.com

 

 Tak jako vše dnes podléhá módním trendům, tak má svoje novinky i svět sladkostí. Makronky pochází z Francie a jsou na vrcholu trendu už nějaký ten rok. Postupně se rozmohly do celého světa a jejich lahodné chuti podlehlo mnoho lidí.

 

Co je to vlastně makronka?

Je to drobná cukrovinka, která může nám Čechům připomínat staré známé laskonky. Skládá se ze dvou částí, a to ze "skořápky" a krému. V originále se dělají z mandlové mouky, tudíž jsou bezlepkové. Není úplně jednoduché upéct je tak, aby vám krásně vyskočily do tvaru piškotku a nerozdrobily se. Korpus se s oblibou barví, a tak můžeme vidět makronky modré, fialové, žluté i duhové. Co se týče krému - vyrábí se stovky chutí od slaného karamelu, maliny, kokosu až po levanduli nebo kávu.

Pokud se do makronek pustíte doma, je třeba dodržet správný postup a především využívat ty nejkvalitnější suroviny, abyste dosáhli jejich pravé formy a chuti. Tyto roztomilé a barevné piškotky jsou velmi citlivé na přípravu a jsou o zručnosti. Proto to při prvním nezdaru nevzdávejte.

 

Zkuste si je připravit doma

Mandlové těsto

  • 150g mandlové mouky
  • 150g práškového cukru
  • 55g bílků
  • potravinářské barvivo 

Italský sníh

  • 55g bílků
  • 150g krupicového cukru
  • 35g vody/sektu

 

Nejprve si připravíme mandlové těsto. Smícháme mouku, cukr, přidáme bílky a pořádně vymícháme. Vznikne nám hustá sladká kaše, do které můžeme přidat potravinářské barvivo.

Následně si nachystáme italský sníh. Do mísy vložíme bílek a šleháme sníh. Mezi tím si na páře rozehřejeme cukr. Vznikne nám "sirup", který vlijeme do šlehajícího se bílku na vysokých otáčkách. Když má sníh ostrou špičku, která nepadá, je hotový. Nakonec mandlovou směs a italský sníh opatrně smícháme dohromady. Až dosáhneme konzistence, která nám připomíná lávu, těsto je hotové. Dobrým znamením je i to, když se začne lesknout. Na plech dáme papír na pečení, naplníme cukrářský sáček a tvoříme kolečka o velikosti cca 3,5 cm. Makarony necháme na plechu schnout přibližně hodinu. Poté si předehřejeme troubu na 160 stupňů. Pečeme do chvíle, dokud makronky na povrchu nelepí.

  

Příprava vanilkového krému

100ml 33% smetany přivedeme k varu, rozpustíme v ní 125g bílé čokolády a přidáme vanilkový lusk.

 

Makronky můžeme plnit různými druhy krémů, výborné jsou se slaným karamelem. Fantazii se meze nekladou, pokud máte chuť péct a nevíte co, pusťte se do výzvy zvané makronky, protože to stojí za to.

Celkové hodnocení:

Vaše hodnocení:

foto-redaktor

magazín Gleid

tým redaktorů a bloggerů

Smyslem a podstatou online magazínu Gleid je poskytování věrohodných informací a rad zejména z oblastí krásy, zdraví, lifestylu a jídla. Síla je v týmu tvořeném odborníky, ale i blogery. Současně se zabýváme tématy, které mohou našim čtenářům pomoci k získání odpovědí na dílčí otázky běžného života.

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

Vezla jsem na Šumavu meruňky a dovezla si borůvky. Je jich spousta a ještě dozrávají. Samozřejmě jsem musela pro holky udělat borůvkové knedlíky, já dělám tvarohové, jsou rychlé a výborné, recept je šumavský.

14.8.2016
Hodnocení:

O víkendu jsme se s maminkou daly do pečení vánočního cukroví a já si uvědomila, že se nemůžu nepodělit o recept na moje nejoblíbenější - marcipánové čtverečky. Jsou křehoučké, voní jako Vánoce a když je uděláte dostatečně malinké, vlastně se ani nepočítají do denního kalorického příjmu (že ne?).

13.12.2018
Hodnocení:

Hledáte něco netradičního, co by se dalo namazat na chleba, do sendvičů na večeři nebo dětem na svačinu? Něco zdravého a bezlepkového? Pak vyzkoušejte recept, který svou chutí potěší i muže!

2.3.2020
Hodnocení:

Co se takhle blýsknout a připravit o víkendu pro rodinu nebo pro návštěvu něco nového, neotřelého a našim jazýčkům nepoznaného?! Zkuste quiche (slaný koláč) připravený se sezónní surovinou jakou je fenykl v kombinaci s kozím sýrem a sušenými rajčaty.

5.1.2018
Hodnocení: