Gleidshop
Hlavní baner

Červencové recepty podle Ayurvedy

Co si dát v tomto parném létě dobrého k snědku? Přinášíme vám ukázku receptů od naší nové redaktorky Ivy Georgievové z publikace Každý den něco pro zdraví a dobrou náladu. Co si nejraději dáváte v tomto období vy?

pixabay.com

 

Ovocný salát

(množství na 2 - 3 porce)

Meloun (1/3 počítáno z normální velikosti zelí), 6 meruněk, třešně (2 hrnky), 1 hrnek hroznového vína, med (1 až 2 lžíce), rozinky (2 lžíce), oloupané, nakrájené a na sucho orestované mandle.

Z melounu vykrájíme malou lžičkou dužinu (pokud možno nedáváme semínka), přidáme na jemno nakrájené meruňky (ideálně oloupané). Třešně vypeckujeme a rozpůlíme, hroznové víno taktéž. Do salátu vmícháme čerstvý med, oloupané mandle a rozinky. Salát nejíme studený.

 

Třešně

Obsahují draslík, pokud tělu chybí, projevuje se to poruchou činnosti svalů, krevního oběhu, potíží se srdcem, nervovými obtížemi apod. V teplém počasí je draslíku více potřeba. Dále třešně obsahují jód (bolesti zad, kloubů). Velmi dobré jsou při potížích s častým močením.

 

Pozor na příliš studené v létě – paradoxně dojde k tomu, co jste nechtěli.

Při konzumaci příliš studeného (jídla, pití), dá se říci přímo ledového, dochází k velkému šoku pro naše tělo (někdy se to projeví bolestí v krku, nebo chrapotem, můžeme pociťovat žaludeční nevolnost). Paradoxně reagujeme na příliš studené v horkém počasí tak, že se zapotíme, je nám ještě větší vedro nežli předtím a máme větší žízeň. Naše vnitřní inteligence při podání studeného pokrmu nebo nápoje došla k závěru, že se spletla, že venku je chladno a zvýší náš zažívací oheň – proto ten větší pocit horka a žízně.

 

Které potraviny mají v teplém počasí přednost?

Chuť potravin by v horkém počasí měla být sladká, hořká, trpká – tyto potraviny zchlazují.

Patří sem například - cukety, saláty, okurky, dýně, zelí, brokolice, zelená listová zelenina, zelený hrášek, kapusta, špenát, sladké melouny, celer nebo zelí.

 

 

Rýžové kousky s orestovanou zeleninou

(recept na 3 - 4 porce)

Uvaříme si jeden hrnek  basmati rýže, nakrájíme si jednu mrkev, cuketu a čínské zelí (tvrdší část - asi 1 hrnek), orestujeme krátce na olivovém oleji a ghí, přidáme tymián. V misce si zamícháme 4 lžíce zakysané smetany s jednou lžící olivového oleje a s troškou citr. šťávy, cayenského pepře, bazalky a soli.

Rýži uvaříme a po mírném vychladnutí tvarujeme lžící nočky - pokud by nám nešli, uděláme pouze kopečky (doporučuji do rýže přidat nakrájený medvědí česnek, nasekaný tymián, kopr nebo řasu Nori). Na rýži pokládáme nakrájenou a krátce orestovanou zeleninu, na ni dáme směs ze zakysané smetany.

 

Rýže basmati

Tato rýže je velmi vhodná na spastický tračník. Je to zvláštní druh rýže, která má nejvíce minerálů a vzácných prvků. Proto může být jako jediný druh rýže loupaná, aniž by ztrácela hodnotné látky. U bílé basmati rýže je neviditelně ponechána stříbrná vrstvička, ve které je většina minerálů. Je velmi lehce stravitelná (zejména vhodná při odstranění ámy). Při správné kombinaci s ostatními surovinami a vhodným použitím je nedílnou součástí očistných kúr.

Je velmi důležité kupovat si kvalitní basmati rýži z Himalájí -  krásně voní, nelepí se a je rychle vařená.

 

Bazalka

Bazalka je úžasná rostlinka. Posiluje imunitní systém, poskytuje energii lásky a předává Boží ochranu. Čistí Auru, posiluje víru, pomáhá nám soucítit, dodává nám jasnost a zvyšuje schopnost zasvěcení. V prostoru kde roste, čistí ovzduší. Bývá součástí oltářů, někdy i růženců, často roste při vchodu do kostela.

 

Bazalkový olej

Recept je určen pro ty, kteří mají rádi bazalkové aroma.

Listy bazalky poskládáme do čisté a pokud možno tmavé skleněné nádoby a zalijeme olivovým olejem, dáme do chladu. Necháme 14 dní luhovat. Poté bazalkový olej slijeme, uchováváme v chladu a pokud možno opět ve tmavé sklenici.

Celkové hodnocení:

Vaše hodnocení:

foto-redaktor

Ivana Georgievová

Ayurvéda a zdravé stravování

Iva se od roku 2006 plně věnuje předávání praktických a jednoduchých pouček vycházejících ze staré Ayurvédy a to zejména na přednáškách, konzultacích, jednodenních i vícedenních seminářích. Vydala několik knih s recepty a radami z praktické Ayurvédy. Jak pomoci svému tělu i mysli pomocí stravy? To vám prozradí ve svých článcích.

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

Prázdniny už se nám přehouply do druhé půlky, já vám na toto období, tedy na srpen, přináším inspiraci na pokrmy podle Ayurvedy. Dobrou chuť vám všem.

5.8.2017
Hodnocení:
Čas grilování a letních posezení je v plném proudu. Trpíte celiakií (alergii na lepek), a přesto byste si dali chutný burger? Přináším vám recept, na kterém si všichni pochutnají.
5.7.2016
Hodnocení:

Léto se ještě v plné síle neozvalo a grilovací sezóna se rozjíždí. Dávno už je pryč trend, že pořádná grilovačka musí být jen o mase. Naučím vás tři druhy veganských omáček, které vám budou ujídat i masožrouti!

1.7.2020
Hodnocení:
Další dávka receptů, tentokrát na měsíc březen, od Ivy Georgievové.
6.3.2018
Hodnocení: