Gleidshop
Eshop

Červencové recepty podle Ayurvedy

Co si dát v tomto parném létě dobrého k snědku? Přinášíme vám ukázku receptů od naší nové redaktorky Ivy Georgievové z publikace Každý den něco pro zdraví a dobrou náladu. Co si nejraději dáváte v tomto období vy?

pixabay.com

 

Ovocný salát

(množství na 2 - 3 porce)

Meloun (1/3 počítáno z normální velikosti zelí), 6 meruněk, třešně (2 hrnky), 1 hrnek hroznového vína, med (1 až 2 lžíce), rozinky (2 lžíce), oloupané, nakrájené a na sucho orestované mandle.

Z melounu vykrájíme malou lžičkou dužinu (pokud možno nedáváme semínka), přidáme na jemno nakrájené meruňky (ideálně oloupané). Třešně vypeckujeme a rozpůlíme, hroznové víno taktéž. Do salátu vmícháme čerstvý med, oloupané mandle a rozinky. Salát nejíme studený.

 

Třešně

Obsahují draslík, pokud tělu chybí, projevuje se to poruchou činnosti svalů, krevního oběhu, potíží se srdcem, nervovými obtížemi apod. V teplém počasí je draslíku více potřeba. Dále třešně obsahují jód (bolesti zad, kloubů). Velmi dobré jsou při potížích s častým močením.

 

Pozor na příliš studené v létě – paradoxně dojde k tomu, co jste nechtěli.

Při konzumaci příliš studeného (jídla, pití), dá se říci přímo ledového, dochází k velkému šoku pro naše tělo (někdy se to projeví bolestí v krku, nebo chrapotem, můžeme pociťovat žaludeční nevolnost). Paradoxně reagujeme na příliš studené v horkém počasí tak, že se zapotíme, je nám ještě větší vedro nežli předtím a máme větší žízeň. Naše vnitřní inteligence při podání studeného pokrmu nebo nápoje došla k závěru, že se spletla, že venku je chladno a zvýší náš zažívací oheň – proto ten větší pocit horka a žízně.

 

Které potraviny mají v teplém počasí přednost?

Chuť potravin by v horkém počasí měla být sladká, hořká, trpká – tyto potraviny zchlazují.

Patří sem například - cukety, saláty, okurky, dýně, zelí, brokolice, zelená listová zelenina, zelený hrášek, kapusta, špenát, sladké melouny, celer nebo zelí.

 

 

Rýžové kousky s orestovanou zeleninou

(recept na 3 - 4 porce)

Uvaříme si jeden hrnek  basmati rýže, nakrájíme si jednu mrkev, cuketu a čínské zelí (tvrdší část - asi 1 hrnek), orestujeme krátce na olivovém oleji a ghí, přidáme tymián. V misce si zamícháme 4 lžíce zakysané smetany s jednou lžící olivového oleje a s troškou citr. šťávy, cayenského pepře, bazalky a soli.

Rýži uvaříme a po mírném vychladnutí tvarujeme lžící nočky - pokud by nám nešli, uděláme pouze kopečky (doporučuji do rýže přidat nakrájený medvědí česnek, nasekaný tymián, kopr nebo řasu Nori). Na rýži pokládáme nakrájenou a krátce orestovanou zeleninu, na ni dáme směs ze zakysané smetany.

 

Rýže basmati

Tato rýže je velmi vhodná na spastický tračník. Je to zvláštní druh rýže, která má nejvíce minerálů a vzácných prvků. Proto může být jako jediný druh rýže loupaná, aniž by ztrácela hodnotné látky. U bílé basmati rýže je neviditelně ponechána stříbrná vrstvička, ve které je většina minerálů. Je velmi lehce stravitelná (zejména vhodná při odstranění ámy). Při správné kombinaci s ostatními surovinami a vhodným použitím je nedílnou součástí očistných kúr.

Je velmi důležité kupovat si kvalitní basmati rýži z Himalájí -  krásně voní, nelepí se a je rychle vařená.

 

Bazalka

Bazalka je úžasná rostlinka. Posiluje imunitní systém, poskytuje energii lásky a předává Boží ochranu. Čistí Auru, posiluje víru, pomáhá nám soucítit, dodává nám jasnost a zvyšuje schopnost zasvěcení. V prostoru kde roste, čistí ovzduší. Bývá součástí oltářů, někdy i růženců, často roste při vchodu do kostela.

 

Bazalkový olej

Recept je určen pro ty, kteří mají rádi bazalkové aroma.

Listy bazalky poskládáme do čisté a pokud možno tmavé skleněné nádoby a zalijeme olivovým olejem, dáme do chladu. Necháme 14 dní luhovat. Poté bazalkový olej slijeme, uchováváme v chladu a pokud možno opět ve tmavé sklenici.

Celkové hodnocení:

Vaše hodnocení:

foto-redaktor

Ivana Georgievová

Ayurvéda a zdravé stravování

Iva se od roku 2006 plně věnuje předávání praktických a jednoduchých pouček vycházejících ze staré Ayurvédy a to zejména na přednáškách, konzultacích, jednodenních i vícedenních seminářích. Vydala několik knih s recepty a radami z praktické Ayurvédy. Jak pomoci svému tělu i mysli pomocí stravy? To vám prozradí ve svých článcích.

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

Už vás nenapadá co vařit? Vyzkoušejte jeden z mých receptů na oběd, večeři, svačinu a nechybí ani sladká hrušková tečka. Pokud si připravíte jakýkoli z těchto pokrmů, uděláte vašemu tělu dobře. Jsou totiž velmi vhodné do tohoto podzimního času.

27.11.2019
Hodnocení:

Červený meloun je skvělý na zchlazení, nemusíte ho ale konzumovat pouze "za syrova", zkuse z něj připravit tyhle 4 dobrůtky.

27.6.2018
Hodnocení:

Tento mazanec nás svou vůní přenese na jamajské pobřeží. Zahoďte všechny starosti za hlavu. Vychutnejte si svůj oblíbený rum, zavřete oči a zasněte se... nebo zkuste upéct kokosový mazanec.

21.4.2019
Hodnocení:
Zdravím vás z kouzelné Anglie, kde se nám letos urodilo opravdu hodně jablek a dýní nevídaných rozměrů. A tak jsem spojila pár věcí dohromady a vznikl z toho následující recept na knedlíčky, které se dají použít také jako příloha.
22.11.2017
Hodnocení: