8 tipů, co dělat, když nenávidíte svou práci?

Chodíte do práce s nechutí, máte nepříjemný svazující pocit a svou práci nenávidíte? Někdo má to štěstí, že nejde zaměstnání ihned, ve kterém zůstane až do důchodu. Ale pak jsou tu tací, kteří se ve svém současném zaměstnání trápí a neví jak z tohoto začarovaného kruhu ven. Se špatnou náladou se probouzí a se špatnou náladou usínají. To vše se odráží nejen na chování k blízkým lidem, ale i na samotném zdraví, které máme jen jedno a které si bohužel nekoupíme ani za vydělané peníze. Pokud se nacházíte na tomto rozcestí, kdy se nedokážete rozhodnout, může vám pomoci dnešní článek s tipy, co dělat, když se se do této situace dostanete.

Obrázek: jak změnit práci
Zdroj: Pexels

1. Neposlouchejte rady jiných lidí

Pokud nenávidíte svou práci, odrazí se to na vaší náladě a později i na psychice. Jen vy víte nejlépe, zda vám vaše nynější pozice za to stojí. Většina lidí z vašeho okolí to nepochopí, zvlášť pokud vyděláváte dostatek peněz. Zasypou vás dotazy a budou poukazovat na důvody, kvůli kterém byste měli zůstat. Pokud k této konverzaci dojde, buďte zdvořilí, spolkněte veškerý vztek, a hlavně nezapomeňte jejich rady ignorovat. Ve většině případů to s vámi myslí dobře, bohužel to vám ale nepomůže a ani neulehčí situaci.

Pouze vy víte, co je pro vás nejlepší a čeho v životě chcete dosáhnout. Každý máme jiné cíle a pro každého bude nejlepší něco jiného. Váš život patří jen vám, pamatujte si to!

 

2. Distancujte se co nejvíce od své práce

Stres způsobený nechutí a neštěstím se v průběhu času odrazí na vašem zdraví. Minimalizujte proto své zapojení v práci. Odmítejte přesčasy, úkoly navíc a zkuste se distancovat od pracovních událostí. Čas využijte k vašemu rozvoji, vzdělávání nebo k aktivitám které vás baví a naplňují. Uvolněte se od stresu jógou či dechovým cvičením, které vám pomůže k udržení lepší nálady a psychické rovnováze. Jděte se projít a navštivte vaše oblíbená místa. Snažte se v práci trávit co nejméně času, abyste mohli načerpat co nejvíce pozitivní energie.

 

3. Zamyslete se, proč nenávidíte svou práci

Než se rozhodnete dát výpověď, udělejte krok zpět. Popřemýšlejte o svých zkušenostech spojených s touto prací a zamyslete se nad tím, proč jí tolik nenávidíte. Položte si otázku, jak jste přispěli k vlastnímu neštěstí. Pokud to neuděláte, může se stát, že skončíte opět v práci, kde budete nešťastní. Věnujte této otázce nějakou chvíli a klidně se k ní několikrát vraťte. Zamyslete se nad tím, v jakém prostředí nyní pracujete, jakou pozici vykonáváte a jaká je vaše rovnováha mezi pracovním a soukromým životem. Zvažte všechny aspekty své práce a na otázky si odpovězte vždy co nejupřímněji.
 

Možná zjistíte, že nenávidíte svou práci, protože:

  • je nudná, monotónní nebo nevyzývavá
  • je příliš stresující, náročná nebo obtížná
  • je v rozporu s vašimi hodnotami, zájmy nebo cíli
  • je špatně placená, neoceněná nebo neuznávaná
  • máte špatného šéfa, kolegy nebo klienty
  • máte špatné pracovní podmínky, prostředí nebo vybavení
  • máte špatnou pracovní dobu, flexibilitu nebo rovnováhu

Ať už je to jakkoli, je důležité si uvědomit, co vás na vaší práci trápí, abyste mohli najít řešení.

 

4. Představte si svůj ideální pracovní den

Zjistili jste, proč svou práci nenávidíte? Jakmile v tomto směru budete mít jasno, jste na dobré cestě k ukončení vašeho pracovního poměru. Teď se snažte popřemýšlet a udělat si vizualizaci vašeho ideálního pracovního dne. Jak takový den vypadá? Jaký máte plán? Co uděláte ráno před prací a co večer? Představa ideálního dne je důležitá abyste si uvědomili, kam chcete směřovat.
 

Obrázek:co dělat, když nenávidíte svou práci
Zdroj: Pexels


5. Rozhodněte se

Vytvořte plán, jak práci opustit a neohlížejte se na finanční ohodnocení, které zde máte. Pokud svou práci nenávidíte natolik, že vám přináší větší bolest než radost, neměli byste uvažovat o tom, za co jste placeni. Peníze vám spokojenost přinesou, ale štěstí a zdraví vám nezajistí.

Rozhodněte se, kdy a jak dát výpověď. Pokud je to možné, dejte si nějaký časový prostor, abyste mohli hledat novou práci, která vás bude bavit. Pokud je to nutné, ušetřete si nějaké peníze na přechodné období. Připravte si svůj životopis, portfolio a doporučení. Prohledejte nabídky práce, které odpovídají vašim zájmům, schopnostem a cílům. Kontaktujte potenciální zaměstnavatele, sítujte a vyjednávejte. Buďte trpěliví a nevzdávejte se.

Když nastane čas, podávejte výpověď profesionálně a slušně. Nezapomeňte poděkovat za příležitost a zkušenost, kterou jste získali. Nevyjadřujte se negativně o své práci, šéfovi nebo kolezích. Udržujte dobré vztahy a nechte si otevřené dveře pro budoucí spolupráci.

 

6. Vytvořte si plán

Zamyslete se nad tím, co musíte udělat proto, abyste z práce mohli odejít co nejdříve. Pro každého to bude znamenat něco jiného. Někdo bude během odpoledne a večera pilovat svůj životopis a obesílat různé nabídky, které ho zaujmou. Jiný zase zruší své naplánované aktivity a ušetřený čas využije ke vzdělávání, aby se obohatil o zkušenosti a dovednosti. A někdo bude vyhledávat potřebné informace, aby mohl zahájit podnikání. Ať už je to cokoli, vytvořte si plán a dejte si jasné termíny, do kdy musíte podniknou tyto kroky, abyste získali lepší práci.

 

7. Plán dotáhněte do konce

Rozhodněte se, podejte výpověď, odejděte a neohlížejte se zpět!
Myslete na to, že odcházíte, protože odejít chcete. Po celou dobu si v práci udržujte stejnou laskavost a příjemnou náladu jako doposud.

 

8. Věřte si!

Spoléhejte sami na sebe a věřte si! Uvědomte si všechny pocity, které jste prožívali a které prožíváte. Váš život můžete ovlivnit, můžete ho zlepšit a můžete být šťastnější. Najděte v sobě odvahu, realizujte vaše cíle a plňte si svá přání. Nesetrvávejte v ničem, co vás nebaví, nenaplňuje a co vás stresuje. Život je moc krátký na to, abyste po jeho většinu byli nešťastní. Pokud budete dělat věci, které vás baví a dělají vám radost, tak budete vždy úspěšní.
 

Reklama

Podobné články

Obrázek: 729a0177dc0d223c9925e900222d382f7d432de3
Obrázek: df0e612f7228d3d5dabd6069310aa5da7c0804fd
Obrázek: 0d58610e03366edde98a29cb8a16f74240601d4d
Obrázek: edef78517a4c15d0d17bdce4c3cd57fc6ee3f0b3
Obrázek: e79854196436880dedc4c35e8485074bb514a456