Gleidshop
Eshop

4 top recepty s borůvkama! To musíte ochutnat!

Vezla jsem na Šumavu meruňky a dovezla si borůvky. Je jich spousta a ještě dozrávají. Samozřejmě jsem musela pro holky udělat borůvkové knedlíky, já dělám tvarohové, jsou rychlé a výborné, recept je šumavský.

Dita Zikmundová

 

Tvarohové knedlíky

  • tvaroh
  • hera
  • 1/2kg polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • špetka sody

Vše promíchám, naplním borůvkami a uvařim v osolené vodě, holky si je dávají s cukrem, skořicí a polité máslem.

 

Ani borůvkový koláč k sobotní odpolední kávě a nedělní snídani nesmí chybět. Je spousta receptů a tak i já přiložím ten svůj. Jednou jsem ho objevila na nějakém blogu a od té doby ho dělám, je opět rychlý a má velký úspěch.

Borůvkový koláč

  • 250g polohrubé mouky
  • 125g moučkového cukru
  • 125g másla
  • 1 vejce
  • 1 lžička strouhanky

 

Na žmolenku:

  • máslo
  • cukr krupice
  • hrubá mouka

 

Smíchám mouku s cukrem a špetkou soli. Do mouky nakrájím změklý tuk, přidám celé vejce a rukou promísím. Když se vše spojí, směs zapracuji do jedné těstové koule a na pracovní desce trochu prohnětu a dám chvilku do ledničky. Koláčovou formu vymažu tukem a vysypu moukou. Těsto dlaní vtlačím do formy, na krajích trochu zvednu. Snažím se, aby těsto bylo co nejtenčí, mě vychází těsto do dvou forem. Aby šlo těsto dobře vtlačit do formy, ruce si navlhčím ve studené vodě.
Těsto propíchám vidličkou a zlehka posypu jemnou strouhankou. Borůvky v dostatečné vrstvě nasypu na těsto a posypu žmolenkou.
V rozpálené troubě na 180°C, peču asi 30 minut. Je výborný, vláčný a u nás dlouho nevydrží.

 

A ještě borůvková marmeláda, ta taky nesmí chybět, letos jsem zkusila přidat pár nových přísad a dopadlo to výborně!


Borůvková marmeláda s vanilkou a se skořicí

  • 1kg borůvek
  • 350g třtinového cukr (může být i krupice)
  • vanilkový lusk (vyškrábnu semínka a zbylý lusk přidám také)
  • ½ lžičky skořice
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • 4 lžičky citrusového pektinu smíchaný se 4 lžičkami cukru (přírodní pektin kupuji ve zdravé výživě), použít můžete i klasický konzervační prostředek
  • pár kapek rumu, nebo portského vína
  • necelý hrnek octa na očištění

 

Borůvky nejdříve očistím. Do čistého dřezu napustím vodu a přidám ocet, připravím si lázeň pro borůvky, nebojte ocet je jako dezinfekce, v marmeládě ho neucitíte. Dřevěnou naběračkou vyndám očištěné borůvky a nechám v cedníku okapat.
Mezitím si pořádně vymyji sklenice. Sklenice spařím vařící vodou s octem, nesmím zapomenout na víčka.
Očištěné borůvky rozmačkám (já používám šťouchadlo na brambory, aby pustily šťávu)
Smíchám cukr s citrusovým pektinem, skořicí a vanilkou, vše přidám k borůvkám, promíchám a přivedu k varu. Stáhnu plamen, stále míchám a případně seberu pěnu.
Přileju citrónovou šťávu a vařím ještě asi 5 minut. Na talířku vyzkouším jestli marmeláda želíruje.
Připravím si sklenice a naplním je asi centimetr pod okraj, okraje očistím ubrouskem a opatrně zaleju rumem, nebo portským. Marmeládu krásně ovoní, ale slouží i jako konzervant.
Sklenice poté zavřu a otočím dnem vzhůru, aby se víčka řádně chytla.

 

Zkusila jsem i Borůvkou marmeládu s čokoládou a whisky

Postup je stejný jako v předešlém receptu jen přísady jsou jiné

  • 1 kg borůvek
  • 400g třtinového cukru
  • 75% čokoláda,
  • 1dcl whisky a pár kapek navíc
  • 2 lžičky citrónové šťávy
  • 4 lžičky citrusového pektinu smíchaný se 4 lžičkami cukru (přírodní pektin kupuji ve zdravé výživě), použít můžete i klasický konzervační prostředek
  • necelý hrnek octa na očištění

Před uzavřením sklenic, marmeládu zakápnete pár kapkami whisky.


… chuť marmelády už jsem vyzkoušela na sousedech a mých dětech, slaví úspěch, takže se pusťte do zavařování, jde to rychle a chuť je výborná.

Celkové hodnocení:

Vaše hodnocení:

foto-redaktor

Dita Zikmundová

blogerka, instruktorka zimních sporů

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

Velikonoční nádivka s kopřivami a zelenými bylinkami je tradiční jídlo svátků jara. Zkuste jej připravit trochu netradičně, a to jen rostlinně doplněné o krále zeleniny - chřest.

19.4.2019
Hodnocení:

Užijte si tento voňavý a láskyplný adventní čas i s dobrým pokrmem na stole. V článku na vás čeká recept na polévku, hlavní chod, sladká tečka, zázvorový voňavý čaj a nechybí ani oblíbená vláčná bezlepková vánočka. 

17.12.2019
Hodnocení:

Kari zná určitě každá z vás. Na tento recept jsem přišla během cest po Francii s mým manželem, který trval na tom, že se o něj musím podělit. Je plný zdraví prospěšných superpotravin, které vám v této době nakopnou imunitní systém a krásně hraje barvami, takže bude lahodit i oku.

15.4.2020
Hodnocení:

Máte rádi ovocné knedlíky? To je taková milá vzpomínka na dětství. Ať už jsou to ty ze školní jídelny nebo od babičky, když jste u ní jako děti trávily prázdniny.

12.11.2018
Hodnocení: