Gleidshop
Eshop

4 top recepty s borůvkama! To musíte ochutnat!

Vezla jsem na Šumavu meruňky a dovezla si borůvky. Je jich spousta a ještě dozrávají. Samozřejmě jsem musela pro holky udělat borůvkové knedlíky, já dělám tvarohové, jsou rychlé a výborné, recept je šumavský.

Dita Zikmundová

 

Tvarohové knedlíky

  • tvaroh
  • hera
  • 1/2kg polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • špetka sody

Vše promíchám, naplním borůvkami a uvařim v osolené vodě, holky si je dávají s cukrem, skořicí a polité máslem.

 

Ani borůvkový koláč k sobotní odpolední kávě a nedělní snídani nesmí chybět. Je spousta receptů a tak i já přiložím ten svůj. Jednou jsem ho objevila na nějakém blogu a od té doby ho dělám, je opět rychlý a má velký úspěch.

Borůvkový koláč

  • 250g polohrubé mouky
  • 125g moučkového cukru
  • 125g másla
  • 1 vejce
  • 1 lžička strouhanky

 

Na žmolenku:

  • máslo
  • cukr krupice
  • hrubá mouka

 

Smíchám mouku s cukrem a špetkou soli. Do mouky nakrájím změklý tuk, přidám celé vejce a rukou promísím. Když se vše spojí, směs zapracuji do jedné těstové koule a na pracovní desce trochu prohnětu a dám chvilku do ledničky. Koláčovou formu vymažu tukem a vysypu moukou. Těsto dlaní vtlačím do formy, na krajích trochu zvednu. Snažím se, aby těsto bylo co nejtenčí, mě vychází těsto do dvou forem. Aby šlo těsto dobře vtlačit do formy, ruce si navlhčím ve studené vodě.
Těsto propíchám vidličkou a zlehka posypu jemnou strouhankou. Borůvky v dostatečné vrstvě nasypu na těsto a posypu žmolenkou.
V rozpálené troubě na 180°C, peču asi 30 minut. Je výborný, vláčný a u nás dlouho nevydrží.

 

A ještě borůvková marmeláda, ta taky nesmí chybět, letos jsem zkusila přidat pár nových přísad a dopadlo to výborně!


Borůvková marmeláda s vanilkou a se skořicí

  • 1kg borůvek
  • 350g třtinového cukr (může být i krupice)
  • vanilkový lusk (vyškrábnu semínka a zbylý lusk přidám také)
  • ½ lžičky skořice
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • 4 lžičky citrusového pektinu smíchaný se 4 lžičkami cukru (přírodní pektin kupuji ve zdravé výživě), použít můžete i klasický konzervační prostředek
  • pár kapek rumu, nebo portského vína
  • necelý hrnek octa na očištění

 

Borůvky nejdříve očistím. Do čistého dřezu napustím vodu a přidám ocet, připravím si lázeň pro borůvky, nebojte ocet je jako dezinfekce, v marmeládě ho neucitíte. Dřevěnou naběračkou vyndám očištěné borůvky a nechám v cedníku okapat.
Mezitím si pořádně vymyji sklenice. Sklenice spařím vařící vodou s octem, nesmím zapomenout na víčka.
Očištěné borůvky rozmačkám (já používám šťouchadlo na brambory, aby pustily šťávu)
Smíchám cukr s citrusovým pektinem, skořicí a vanilkou, vše přidám k borůvkám, promíchám a přivedu k varu. Stáhnu plamen, stále míchám a případně seberu pěnu.
Přileju citrónovou šťávu a vařím ještě asi 5 minut. Na talířku vyzkouším jestli marmeláda želíruje.
Připravím si sklenice a naplním je asi centimetr pod okraj, okraje očistím ubrouskem a opatrně zaleju rumem, nebo portským. Marmeládu krásně ovoní, ale slouží i jako konzervant.
Sklenice poté zavřu a otočím dnem vzhůru, aby se víčka řádně chytla.

 

Zkusila jsem i Borůvkou marmeládu s čokoládou a whisky

Postup je stejný jako v předešlém receptu jen přísady jsou jiné

  • 1 kg borůvek
  • 400g třtinového cukru
  • 75% čokoláda,
  • 1dcl whisky a pár kapek navíc
  • 2 lžičky citrónové šťávy
  • 4 lžičky citrusového pektinu smíchaný se 4 lžičkami cukru (přírodní pektin kupuji ve zdravé výživě), použít můžete i klasický konzervační prostředek
  • necelý hrnek octa na očištění

Před uzavřením sklenic, marmeládu zakápnete pár kapkami whisky.


… chuť marmelády už jsem vyzkoušela na sousedech a mých dětech, slaví úspěch, takže se pusťte do zavařování, jde to rychle a chuť je výborná.

Celkové hodnocení:

Vaše hodnocení:

foto-redaktor

Dita Zikmundová

blogerka, instruktorka zimních sporů

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

V mém starším článku jsem vám představila příběh jedné ženy, která se rozhodla zhubnout a velmi jí k tomu pomohla kreativita v oblasti jídelníčku. Už se s námi podělila o první recept na pomazánku z červené řepy a teď přichází řada na lahodný švestkový koláč!

5.11.2020
Hodnocení:

Vítejte v Espelette, v Baskitcké vesničce, která produkuje nejdražší chilli papričku na světě - Piment d'Espelette. V tomto článku vám barvitě vylíčím její chuť, prozradím tajemství, proč je tak drahá a obohatím vás o recept na Baskitskou specialitu.

20.11.2019
Hodnocení:
Podzim se blíží a opět sklízíme dýně různých barev a tvarů. Vyzkoušejte polévku z dýně Hakkaido.
20.9.2016
Hodnocení:

V ledu je skvělé dát si tzv. "Den tekutin" a ulevit tak svému tělu, pročisti ho a nechat chvilku odpočinout. Jak na to podle praktické ayurvédy radí naše redaktorka Iva Georgievová. 

22.1.2019
Hodnocení:

Vyhledávání

O nás

Stáhněte si nás do telefonu

Náš Facebook

Náš Instagram