Gleidshop
Eshop

Šeříkem můžete navonět čaj i cukr

Jak docílit bohatého kvetení? Kdy provádět řez a kdy a jak správně sklízet květy na čaj? Už je to tady. Stačí trochu sluníčka a téměř z každé zahrady se nám do nosu bude vkrádat omamná vůně šeříku. Každý rok lituji, že nekvetou aspoň tři měsíce, ale pak si řeknu, že by nám nejspíš nebyli tak vzácný. 

unsplash.com

 

Šeřík

Šeřík je keř dorůstající až 3 metrů výšky a neomezené (tedy pokud ho trošku neusměrníte) šířky. Existují i stromkové formy u kterých je potřeba odstraňovat nové výhony, aby se zachoval kmínek. V různých barevných variantách nás ohromuje plnými nebo jednoduchými vonnými květy. Díky pilným šlechtitelům už máme na výběr i drobnokvěté zakrslé formy vhodné do větších skalek.

 

Jak na kvetení?

Nejdůležitější pro bohaté kvetení je správný řez. Nejlepší je provést řez nejlépe hned po odkvětu květů a to každý rok. Šeřík kvete na loňském dřevě, což znamená, že zkrátíme-li po odkvětu větve, do konce sezóny se rozrostou a zahustí. A příští jaro všechny tyto nové nárůsty rozkvetou. Je to jednoduché. 

Staré rostliny můžete bez obav různě tvarovat a zmlazovat. Dobře snáší i hluboký řez. Odstraňte všechny staré větve a ponechte jen mladé výhony. Nemusíte se obávat, že by byl řez až moc. Šeřík má spící očka, která se postarají o nové výhony

 

Jak využít květy?

Bonus Šeříku je využitelnost květů na čaj. Při sběru si dejte pozor na kvalitu květů, měli by být plně rozvinuté a na čas sklizně, sbírejte za slunného dne nejlépe odpoledne. Nesbírejte oschlé nebo ohnilé květy.

Květy můžete je zalít horkou vodou hned nebo po usušení. Čaj má příjemnou šeříkovou vůni a jemně nasládlou chuť. Stejně tak můžete čerstvými květy vylepšit cukr v cukřence nebo dozdobit dort a muffiny. 

  • Tip na závěr: Aby Vám květy déle vydrželi ve váze konce stopek rozdrťte a do vázy dejte co nejvíc vody. Dřevité stopky potřebují vysokou hladinu vody

 

 

Krásný voňavý květen Vám přeji. 

 

 

Celkové hodnocení:

Vaše hodnocení:

foto-redaktor

Barbora Konečná

floristka

Barbora Konečná je floristka srdcem i duší. Dokáže vám uvázat překrásnou květinu, dát vám radu, jak pečovat o pokojové rostliny, ale i zahrádku. Neustále se vzdělává a práce je jí koníčkem. V jejích článcích najdete praktické rady a tipy.

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

Velikonoční nádivka s kopřivami a zelenými bylinkami je tradiční jídlo svátků jara. Zkuste jej připravit trochu netradičně, a to jen rostlinně doplněné o krále zeleniny - chřest.

19.4.2019
Hodnocení:

Pokud s vámi chce nevegetarián navést řeč, určitě začne slovy: "A co teda jíš? Kde bereš bílkoviny?" Odpovězte mu receptem.

25.8.2018
Hodnocení:

Jak docílit bohatého kvetení? Kdy provádět řez a kdy a jak správně sklízet květy na čaj? Už je to tady. Stačí trochu sluníčka a téměř z každé zahrady se nám do nosu bude vkrádat omamná vůně šeříku. Každý rok lituji, že nekvetou aspoň tři měsíce, ale pak si řeknu, že by nám nejspíš nebyli tak vzácný. 

14.5.2021
Hodnocení:

Jakmile začnou být rána chladná a dny se krátí, dostávám obrovskou chuť na teplá a kořeněná jídla. Tahle polévka má všechno, co by taková podzimní polévka měla mít – je exotická, hřejivá, voňavá a lehce pálivá. Prostě dokonalá na zahřátí.

27.9.2018
Hodnocení: