Gleidshop
Eshop

Ďábelsky dobré dounuty s čokoládovou polevou

Také občas neodoláte a sáhnete po těch nadýchaných koblihách s dírou uvnitř, barevnou polevou a cukrovým zdobením? Pojďme si spolu a s dětmi, tuto hříšnou dobrotu připravit. Bude to bavit vás i je. O to víc, že víte, co do nich dáte.

pexels.com

 

Snad největší reklamu této cukrem nadupané dobrotě udělal animovaný seriál se žlutými postavičkami Simpsonovi, který určitě velice dobře znáte. Hlavní postava, hlava rodiny, dokonce upsala svojí duši ďáblu, aby si mohla dát ještě jeden dounut.

Jak velkou magickou silou vás přitahují kulaté koblihy s dírou uvnitř? Od těch klasických našich českých, se liší tím, že nemají uvnitř marmeládu. Jinak bych řekla, že těsto bude velice podobné. O co méně je toho vevnitř, o to víc je navrchu. Barevnost sladkých polev nezná mezí. Od čistě bílých, žlutých citrónových, zelených mechových, nebesky modrých, jahodově červených až po hnědé čokoládové. Nechybí perličky, srdíčka, hvězdičky, různé sušenky, sušené ovoce nebo oříšky, které dotvoří celkový dojem. Jako by volal: „Koukni na mě, jsem neodolatelný, přímo k sežrání.“

Představovat doughnuty (český ekvivalent dounut) si myslím není třeba. V oddělení s pečivem se velice rychle zabydlely a řekla bych, že je to velký tahák pro děti.

Udělat si takové dounuty doma není nic složitého. Navíc to bude bavit i vaše děti a vy budete přesně vědět, co do těchto sladce hříšných koblížků dáváte. 

 

Dounuty s čokoládovou polevou

 

Co budeme potřebovat na přípravu těsta?

  • 250 g špaldové mouky
  • 50 g třtinového cukru
  • 50 g rostlinného másla
  • 125 ml rostlinného mléka
  • špetka soli
  • citrónová kůra z chemicky neošetřeného citrónu
  • 4 g sušeného droždí (1/2 sáčku)
  • 1 vrchovatá lžíce kokosového oleje
  • 50 g hořké čokolády

 

Jak připravíme těsto?

Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, droždí, sůl a citrónovou kůru. Promícháme. Rozehřejeme máslo. Nemělo by být příliš horké, abychom nespařili droždí. Smícháme s mlékem. Vlijeme do mísy, kde je mouka a zpracujeme do lesklého, nelepivého těsta. Jemně poprášíme moukou. Přikryjeme utěrkou a necháme na teple kynout. Já jsem nechala přes noc při pokojové teplotě. Pokud Vaše trouba má funkci teploty 35°C, můžeme nechat kynout při této teplotě. S tím se i doba kynutí zkrátí.

Těsto přeneseme na pomoučený vál. Válečkem rozválíme na placku asi 1cm vysokou. Hrnečkem vykrajujeme jednotlivé dounuty. Uprostřed každého uděláme díru. Můžete použít vykrajovátko na cukroví, které je kulaté. Já jsem použila druhou stranu kovové zdobičky na krémy. Koblihy přemístíme na plech, který je vyložený pečicím papírem a potřený olejem. Každý ještě potřeme a necháme alespoň cca 30 minut kynout. Zapneme troubu na 200°C a pečeme asi 20 minut. Když zjistíme, že jsou koblihy zespoda světle hnědé, obrátíme je a dopečeme.

Upečené koblihy přesuneme na mřížku, kde je necháme vystydnout. Rozehřejeme lžíci kokosového oleje a vmícháme 50g hořké čokolády. Řádně promícháme. Dounuty potřeme čokoládou a nakonec dozdobíme podle fantazie.

 

 

Celkové hodnocení:

Vaše hodnocení:

foto-redaktor

Alena Hilšerová

vaříme s láskou

Alena je maminka puberťačky na plný úvazek. Ve svém volném čase obouvá barefootové boty, medituje během, pozdravem slunce nebo jógou.
V kuchyni se pohybuje s ladností baletky a s vášní pro veganské vaření. Nepřestává jí fascinovat možnost vymyslet jídlo čistě na rostlinné bázi a připravit ho s láskou pro své blízké.

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

Ať už vejdete do zeleniny, potravin nebo supermarketu, snad všude v tuto chvíli najdete chřest. Ten je bohatý na vitamín C, ale i draslík a celkově působí jako přírodní antioxidant. Výborně nám pomáhá pročistit klouby a odplavit škodliviny, snižuje tuky a napomáhá snížit cukr v těle.

Proto doporučuji využít nabídky a něco dobrého si z chřestu připravit.

20.5.2019
Hodnocení:
V poslední době je více doporučován pařený chléb než pečený, zejména pro lidi s potížemi trávicího ústrojí. Pařený chléb je stravitelnější a šetrnější zejména pro stěny tlustého střeva.
26.7.2016
Hodnocení:

Opravdu je důležité jíst zdravě. Správné jídlo je v podstatě lék pro naše tělo, ale někdy nás "honí mlsná" a my podlehneme. Když je to jen jednou za čas, nic hrozného se nestane. Chci vám nabídnout skvělý recept, kterým potěšíte svou rodinu, mlsný jazýček svůj nebo kamarádek, které k vám přijdou na kávu nebo jen tak na návštěvu.

24.7.2020
Hodnocení:

Upečte si se mnou vlastní domácí chléb a už nikdy nebude chtít jiný! To mi věřte.

29.10.2019
Hodnocení: