Gleidshop
Eshop

Recept na sladké a chutné dýňové šneky

Do podzimních plískanic se hodí recepty, které zahřejí. Máte přebytek dýní ze zahrádky, nebo se vám nechce vyhazovat dužina z těch, které jste dlabali s dětmi? Pojďte si se mnou připravit tuhle sladkou dobrotu!

Lucie Doležalová

 

Na těsto potřebujete:

  • 500 g hladké mouky,
  • 7 g sušeného droždí,
  • 120 ml vlažného mléka,
  • 30 ml oleje,
  • 100 g krystalového cukru,
  • 1 vejce,
  • skořici,
  • perníkové koření a
  • 200 g pyré z menší dýně.


Jak zpracovat těsto?

Začněte přípravou dýňového pyré. Určitě vám zbyla dužina z vydlabávání dýně s dětmi nebo máte přebytky ze zahrádky, které už se musí zpracovat. Pokud ne, kupte menší dýni a rozkrájejte ji. Zbavte ji semen a slupky a rozložte ji pokrájenou na plech vyložený pečicím papírem. Pečte cca 30 minut v předehřáté troubě na 200°C.


Změklou dýni rozmixujte na kaši. V míse smíchejte vlažné mléko, dvě lžíce cukru a droždí. Nechte vzejít kvásek na teplém místě asi 20 minut. Mezitím si v další míse smíchejte mouku, cukr, dýňové pyré, vejce, olej, koření a poté i kvásek. Těsto pořádně propracujte do hladka, přikryjte utěrkou a nechte asi hodinu kynout na teplém místě.
 

Na náplň si nachystejte:

  • 50 g másla,
  • 100 g třtinového cukru,
  • skořici a
  • kůru z citronu.


Jak připravit náplň?

Vykynuté těsto rozválejte na válu posypaném moukou na čtverec cca 50x40 cm. Rozpusťte máslo a nechte ho zase chvíli vystydnout, ale ne do ztuhnutí. Potřete jím čtverec. Pak jej posypte třtinovým cukrem, skořicí a nastrouhejte trochu kůry z citronu, která dodá vůni. Celý čtverec smotejte do rolády. Tu pak nakrájejte na zhruba 2 cm široké ruličky.


Přeneste je na plech vyložený pečicím papírem. Neskládejte je těsně vedle sebe, aby se nepřilepily, až vykynou. Přikryjte utěrkou a nechte cca 20 minut kynout. Vykynuté ruličky pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 25-30 minut do zlatova.
 

Na polevu využijete:

  • vlašské ořechy,
  • 150 g cukru,
  • vodu a
  • 1 lžíci másla.


Co s ingrediencemi?

Vlašské ořechy nasekejte nahrubo a na rozpálené pánvičce lehce opražte. Vedle si připravte karamel tak, že v kastrůlku za stálého míchání rozpustíte cukr. Až bude zcela rozpuštěný a zhnědne, přilévejte po troškách vodu. Začne to hodně bublat. Trochu povařte a přidejte lžíci másla, díky kterému karamel tolik neztvrdne.


Upečené šneky polijte karamelem a posypejte posypkou z opražených ořechů. Můžete zvolit i jiný druh polevy, jak máte rádi. Dobrou chuť!

 
 

Celkové hodnocení:

Vaše hodnocení:

foto-redaktor

Lucie Doležalová

jídlem ke zdraví :)

Lucie je milovnicí jídla. Velmi ráda cestuje společně s manželem v obytném autě. Cesta je cíl. Na cestách se nechává inspirovat různými kulturami nejen ve vztahu k jídlu. V jejích článcích naleznete tipy jak neplýtvat, jíst zdravě a z dosažitelných zdrojů.

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

Byť jsou teplé dny v nedohledu, neznamená to, že skončila salátová sezóna. S ubývajícími stupni na teploměru však přibývají vrstvy a tělo touží po něčem sytějším.

30.9.2017
Hodnocení:
Dubnové jarní recepty od Ivy Georgievové jsou tady. Co jíst na jaře, abychom se cítili dobře?
11.4.2018
Hodnocení:

Inspirace není nikdy dost. Jsem zastáncem nenáročného vaření z jednoduchých a základních surovin, které nezruinuje naše peněženky, ani naše postavy. Pokud už delší dobu přemýšlíte, čím byste obohatili zajetý jídelníček, mrkněte na pár dalších receptů, které mi prošly nedávno v kuchyni pod rukama. Navíc je švestková a cuketová sezona. Z těchto dvou podzimních hvězd tam na vás taky něco čeká... :)

15.10.2020
Hodnocení:

Venku je stále ještě pořádná zima a sluníčka není mnoho. V dnešním článku vám proto představím recepty plné železa a suroviny, které v tomto období tělo podpoří. 

 

12.2.2019
Hodnocení: