Gleidshop
Hlavní baner

Omáčka z pečených paprik a smetany z kešu ořechů

Těstoviny, pasta. Báječný pokrm, se kterým se dá vykouzlit spousta zajímavých jídel. Zkuste se se mnou zasnít, vzpomenout si na krásnou Itálii a uvařte si omáčku z pečených paprik. Třeba si tak připomeneme dobu letních dovolených.

Alena Hilšerová

 

Zpříjemněme si sychravé období

U mě začíná toto roční období mými narozeninami a sběrem kaštanů. Jejich oblost a fantastické barvy mě nepřestávají udivovat. Třeba jen pár si jich dát do kapes. Najdeme je tam, když si budeme chtít ruce ohřát. Vzpomeneme si, jak jsme procházeli pod korunami stromů a v trávě hledali ty hnědé poklady. Nebo nasbírat tolik kaštanů, kolik je vám let, plus jeden navíc. Dát je do bavlněného sáčku a vložit jej pod polštář. Podle tradice mají kaštany velkou sílu. Budeme zdraví a žádné zlé síly na nás nemají vliv. Na první jarní den je zakopeme do země. Tím uzemníme i neduhy, které z nás sejmuly. Pro mě znamená podzim i horká čokoláda, svařené víno nebo zapálené svíčky na okně.


Když jsem navštívila před dvěma roky Slovensko, bydlela jsem v Bílých Karpatech. Útočiště jsem našla u jednoho báječného manželského páru, který měl v Karpatech chalupu se salaší a ovcemi. Příležitostně tam pronajímali jeden pokoj. V mysli mi utkvěla koupelna. Byla rozzářená řetězy s malými žárovičkami, kterými osvětlujeme vánoční stromek. Proč nevnést kus vánoční atmosféry do sychravého podzimu? Třeba tak i ten všední den bude sváteční. Abychom se cítili příjemně, uvaříme si i dobré jídlo. O těstovinách se mluví, že nás dokáží zklidnit a navodit dobrou náladu. Oblíbila jsem si farfale, což jsou těstoviny ve tvaru motýlků z tvrdé pšenice. K tomu si uvaříme veganskou omáčku z pečených paprik.

 

Co potřebujeme na těstoviny s omáčkou z pečených paprik a smetany z kešu?

  • 3 červené papriky,
  • 1 cibuli,
  • 3 stroužky česneku se slupkou,
  • 100 g kešu ořechů,
  • sůl a pepř,
  • lahůdkové droždí,
  • olivový olej.

 

Jak omáčku připravíme?

Kešu ořechy namočíme do studené vody na dvě hodiny. Očistíme a omyjeme papriky. Rozkrojíme je, vyndáme jádřinec a odřízneme stopku. Na plech položíme pečicí papír, který potřeme olivovým olejem. Vyskládáme na něj papriky nakrájené na půlky, cibuli nakrájenou na kolečka a celý česnek ve slupce. Vložíme do trouby a při 200°C pečeme asi půl hodiny. Poté plech vyndáme a slupku z paprik sloupneme.


Kešu ořechy přecedíme, vložíme do mixéru, přilijeme k nim 500 ml vody a rozmixujeme do hladka. Získáme tím smetanu, kterou dáme stranou. Do mixéru vložíme očištěné papriky, česnek bez slupky a cibuli. Rozmixujeme. Směs zjemníme smetanou z kešu ořechů. Vše přemístíme do hrnce a omáčku prohřejeme. Ochutíme solí, pepřem a lahůdkovým droždím. Dále přivedeme k varu, aby se všechny chutě prolnuly. Omáčku smícháme s uvařenými těstovinami a následně posypeme kešu ořechy. 
 

Tip: Ořechy před konzumací namáčíme a vodu, ve které jsme je namáčeli, vyléváme. Namáčení je dobré, aby byly ořechy lépe stravitelné. Do vody se vyplavují látky, které mohou blokovat lepší vstřebatelnost vitamínů a nerostných látek v našem těle. 


 

Celkové hodnocení:

Vaše hodnocení:

foto-redaktor

Alena Hilšerová

vaříme s láskou

Alena je maminka puberťačky na plný úvazek. Ve svém volném čase obouvá barefootové boty, medituje během, pozdravem slunce nebo jógou.
V kuchyni se pohybuje s ladností baletky a s vášní pro veganské vaření. Nepřestává jí fascinovat možnost vymyslet jídlo čistě na rostlinné bázi a připravit ho s láskou pro své blízké.

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

Na podzim běžný člověk automaticky sáhne po aktuálně dostupných surovinách, jako jsou dýně, zázvor, mrkev a dále. Ale já si nikdy nepřipadala úplně normální a chtěla jsem vystřízlivět z dýňového opojení a maratonu dýňových polévek (byť na hokkaido nedám dopustit a brzy vám z ní něco vymyslím, těšte se), zašla jsem si pro inspiraci do thajské restaurace a poté do obchůdku s arabskými potravinami. A vzniklo toto.

14.10.2017
Hodnocení:

Máte chuť na sladké? Chcete upéct cukroví a bojíte se, že toho sníte více, než snese vaše svědomí?

14.12.2016
Hodnocení:

Ráda se vracím k zeleninovému kari a dělám ho na x způsobů. Existuje nespočet variací, podle toho jakou zeleninu doma máte. A pokaždé je to originál!

26.10.2018
Hodnocení:

Máte rádi krémové polévky? Pojďte zkusit tuto lahodnou krémovou polévku z římského hrachu s kadeřávkem posypanou černým sezamem, konopným semínkem a křupavou cizrnou.

19.8.2020
Hodnocení:

Vyhledávání

O nás

Stáhněte si nás do telefonu

Náš Facebook

Náš Instagram