Gleidshop
Hlavní baner

Upečte si lahodný švestkový koláč a objevte prospěšnost švestek

V mém starším článku jsem vám představila příběh jedné ženy, která se rozhodla zhubnout a velmi jí k tomu pomohla kreativita v oblasti jídelníčku. Už se s námi podělila o první recept na pomazánku z červené řepy a teď přichází řada na lahodný švestkový koláč!

pixabay.com

 

Na tento recept potřebujeme:

  • 200 g špaldové mouky,
  • 3 lžíce pohankové mouky,
  • 100 g másla,
  • švestky,
  • hrst ovesných vloček,
  • trochu skořice,
  • 5 lžic vody,
  • 2 polotučné tvarohy,
  • 1 vejce,
  • datlový sirup na oslazení (množství dle chuti),
  • špetku soli.

Vypracujeme těsto ze špaldové a pohankové mouky, másla, špetky soli a vody a dáme ho do lednice na 2 hodiny odpočinout. Vložíme ho do formy a propícháme vidličkou. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 20 minut. Mezitím vypeckujeme švestky. Po dvaceti minutách vytáhneme pečený korpus, na něj dáme náplň, kterou vytvoříme z polotučného tvarohu, vejce a sirupu, obložíme korpus švestkami, posypeme drobenkou (z ovesných vloček a skořice) a dobrůtku pečeme dalších 15 minut.

 

Víte, proč zdobit koláč švestkami?

  • Obsahují malé procento proteinů, tuků a sodíku, ale nabízejí vyvážené množství vitamínů a minerálů, i když v malém množství. Chybí jen vitamín B12.
  • Jejich rozpustná rostlinná vláknina pektin je komplexní sacharid, který ve střevech absorbuje vodu, zvyšuje objem stolice a pomáhá při vyprazdňování. Pohlcuje i cholesterol a žlučové soli, které se pak vylučují stolicí. Na rozdíl od nerozpustné vlákniny v otrubách rozpustná vláknina švestek zklidňuje a chrání střevní stěny. Dále je zde látka, která podporuje peristaltiku střev.
  • Díky tomuto složení mají švestky mírně diuretické, pročišťující a detoxikační účinky, jsou vhodné při arterioskleróze, dně, revmatu, artróze a onemocnění jater a jsou vhodné při prevenci karcinomu tlustého střeva.
  • Švestek je mnoho druhů, liší se jen množstvím cukru, zbarvením slupky, velikostí a tvarem.

 

Přeji vám, aby se švestkový koláč vydařil a potěšil vaše chuťové buňky, ale také dodal vašemu tělu potřebné živiny. :-)


 

 

Celkové hodnocení:

Vaše hodnocení:

foto-redaktor

Mgr. Jana Korejtková

výživový poradce

Jana je lektorkou zumby, spinningu, alpiningu, aerobiku, Port de bras... zkrátka všeho, co se dá v tělocvičně provozovat s davem lidí při hudbě.
K tomu všemu se už více než deset let věnuje výživovému poradenství.
K němu se dostala díky otázkám, které jí klienti kladli po skončení cvičebních lekcí. Proto začala studovat a získala certifikát od firmy Nutris. Pracuje na sobě dál a učí se s každým novým klientem.
V jejích příspěvcích najdete nejen návody a doporučení pro redukci hmotnosti, ale také recepty na chutná zdravá jídla a inspiraci k formování postavy.

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

Podzimní listí skrývá nejeden plod z přírody. Vyrazte na jedlé kaštany a udělejte si doma voňavou dobrotu, která vás zahřeje nejen v žaludku.

19.11.2020
Hodnocení:

Mlsat se dá i bez hříchu. Stačí si koláč odlehčit bezlepkovou moukou a lehkou ricottou. Jak na něj? A jak se vypořádat s bezlepkovou dietou při pobytu v Itálii?

12.3.2019
Hodnocení:

Počátkem naší "cesty kolem světa" bylo vinobraní ve Francouzkém regionu Champagne, jak již název napovídá, zde se sklízí víno, ze kterého vzniká pravé Champagnské. Jaká úskalí se vytrpí, než se z hroznů stane perlivý mok a co si k němu dávají místní Francouzi, vám přiblížím v tomto článku.

9.10.2019
Hodnocení:

Tapioka je škrobová moučka z kořene manioku jedlého. Neobsahuje lepek, tudíž je vhodná pro celiaky. Je cenným zdrojem mnoha vitamínů a minerálů a vyniká také nízkým obsahem cholesterolu.

7.4.2018
Hodnocení: