Gleidshop
Hlavní baner

Upečte si lahodný švestkový koláč a objevte prospěšnost švestek

V mém starším článku jsem vám představila příběh jedné ženy, která se rozhodla zhubnout a velmi jí k tomu pomohla kreativita v oblasti jídelníčku. Už se s námi podělila o první recept na pomazánku z červené řepy a teď přichází řada na lahodný švestkový koláč!

pixabay.com

 

Na tento recept potřebujeme:

  • 200 g špaldové mouky,
  • 3 lžíce pohankové mouky,
  • 100 g másla,
  • švestky,
  • hrst ovesných vloček,
  • trochu skořice,
  • 5 lžic vody,
  • 2 polotučné tvarohy,
  • 1 vejce,
  • datlový sirup na oslazení (množství dle chuti),
  • špetku soli.

Vypracujeme těsto ze špaldové a pohankové mouky, másla, špetky soli a vody a dáme ho do lednice na 2 hodiny odpočinout. Vložíme ho do formy a propícháme vidličkou. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 20 minut. Mezitím vypeckujeme švestky. Po dvaceti minutách vytáhneme pečený korpus, na něj dáme náplň, kterou vytvoříme z polotučného tvarohu, vejce a sirupu, obložíme korpus švestkami, posypeme drobenkou (z ovesných vloček a skořice) a dobrůtku pečeme dalších 15 minut.

 

Víte, proč zdobit koláč švestkami?

  • Obsahují malé procento proteinů, tuků a sodíku, ale nabízejí vyvážené množství vitamínů a minerálů, i když v malém množství. Chybí jen vitamín B12.
  • Jejich rozpustná rostlinná vláknina pektin je komplexní sacharid, který ve střevech absorbuje vodu, zvyšuje objem stolice a pomáhá při vyprazdňování. Pohlcuje i cholesterol a žlučové soli, které se pak vylučují stolicí. Na rozdíl od nerozpustné vlákniny v otrubách rozpustná vláknina švestek zklidňuje a chrání střevní stěny. Dále je zde látka, která podporuje peristaltiku střev.
  • Díky tomuto složení mají švestky mírně diuretické, pročišťující a detoxikační účinky, jsou vhodné při arterioskleróze, dně, revmatu, artróze a onemocnění jater a jsou vhodné při prevenci karcinomu tlustého střeva.
  • Švestek je mnoho druhů, liší se jen množstvím cukru, zbarvením slupky, velikostí a tvarem.

 

Přeji vám, aby se švestkový koláč vydařil a potěšil vaše chuťové buňky, ale také dodal vašemu tělu potřebné živiny. :-)


 

 

Celkové hodnocení:

Vaše hodnocení:

foto-redaktor

Mgr. Jana Korejtková

výživový poradce

Jana je lektorkou zumby, spinningu, alpiningu, aerobiku, Port de bras... zkrátka všeho, co se dá v tělocvičně provozovat s davem lidí při hudbě.
K tomu všemu se už více než deset let věnuje výživovému poradenství.
K němu se dostala díky otázkám, které jí klienti kladli po skončení cvičebních lekcí. Proto začala studovat a získala certifikát od firmy Nutris. Pracuje na sobě dál a učí se s každým novým klientem.
V jejích příspěvcích najdete nejen návody a doporučení pro redukci hmotnosti, ale také recepty na chutná zdravá jídla a inspiraci k formování postavy.

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

Není špenát vaše oblíbené jídlo? Přesvědčím vás, že si ho zamilujete. Lehké jídlo, které voní několika druhy koření.

1.7.2021
Hodnocení:

Tradiční recepty na srpen podle ayurvédy od naší redaktorky Ivy Georgievové.

16.8.2018
Hodnocení:

Letos jsem vyzkoušela jahodový sirup, je skvělý a dlouho u nás nevydrží. Tak jestli máte dlouho plodící jahody a už nevíte co s úrodou, tak nezapomeňte na sirup. V zimě se bude hodit.

5.8.2016
Hodnocení:

Do podzimních plískanic se hodí recepty, které zahřejí. Máte přebytek dýní ze zahrádky, nebo se vám nechce vyhazovat dužina z těch, které jste dlabali s dětmi? Pojďte si se mnou připravit tuhle sladkou dobrotu!

30.11.2020
Hodnocení:

Vyhledávání

O nás

Moto magazínu Gleid: Gleid není jen o kráse, ale také o životě skutečné ženy

Stáhněte si nás do telefonu

Náš Facebook

Náš Instagram