Podzimní listí skrývá nejeden plod z přírody. Vyrazte na jedlé kaštany a udělejte si doma voňavou dobrotu, která vás zahřeje nejen v žaludku.
V mém starším článku jsem vám představila příběh jedné ženy, která se rozhodla zhubnout a velmi jí k tomu pomohla kreativita v oblasti jídelníčku. Už se s námi podělila o první recept na pomazánku z červené řepy a teď přichází řada na lahodný švestkový koláč!
Vypracujeme těsto ze špaldové a pohankové mouky, másla, špetky soli a vody a dáme ho do lednice na 2 hodiny odpočinout. Vložíme ho do formy a propícháme vidličkou. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 20 minut. Mezitím vypeckujeme švestky. Po dvaceti minutách vytáhneme pečený korpus, na něj dáme náplň, kterou vytvoříme z polotučného tvarohu, vejce a sirupu, obložíme korpus švestkami, posypeme drobenkou (z ovesných vloček a skořice) a dobrůtku pečeme dalších 15 minut.
Přeji vám, aby se švestkový koláč vydařil a potěšil vaše chuťové buňky, ale také dodal vašemu tělu potřebné živiny. :-)
![]() |
Mgr. Jana Korejtkovávýživový poradce
Jana je lektorkou zumby, spinningu, alpiningu, aerobiku, Port de bras... zkrátka všeho, co se dá v tělocvičně provozovat s davem lidí při hudbě. |
Zaujal vás článek? Sdílejte ho se svými přáteli |
Podzimní listí skrývá nejeden plod z přírody. Vyrazte na jedlé kaštany a udělejte si doma voňavou dobrotu, která vás zahřeje nejen v žaludku.
Mlsat se dá i bez hříchu. Stačí si koláč odlehčit bezlepkovou moukou a lehkou ricottou. Jak na něj? A jak se vypořádat s bezlepkovou dietou při pobytu v Itálii?
Počátkem naší "cesty kolem světa" bylo vinobraní ve Francouzkém regionu Champagne, jak již název napovídá, zde se sklízí víno, ze kterého vzniká pravé Champagnské. Jaká úskalí se vytrpí, než se z hroznů stane perlivý mok a co si k němu dávají místní Francouzi, vám přiblížím v tomto článku.
Tapioka je škrobová moučka z kořene manioku jedlého. Neobsahuje lepek, tudíž je vhodná pro celiaky. Je cenným zdrojem mnoha vitamínů a minerálů a vyniká také nízkým obsahem cholesterolu.