Gleidshop
Eshop

Upečte si lahodný švestkový koláč a objevte prospěšnost švestek

V mém starším článku jsem vám představila příběh jedné ženy, která se rozhodla zhubnout a velmi jí k tomu pomohla kreativita v oblasti jídelníčku. Už se s námi podělila o první recept na pomazánku z červené řepy a teď přichází řada na lahodný švestkový koláč!

pixabay.com

 

Na tento recept potřebujeme:

  • 200 g špaldové mouky,
  • 3 lžíce pohankové mouky,
  • 100 g másla,
  • švestky,
  • hrst ovesných vloček,
  • trochu skořice,
  • 5 lžic vody,
  • 2 polotučné tvarohy,
  • 1 vejce,
  • datlový sirup na oslazení (množství dle chuti),
  • špetku soli.

Vypracujeme těsto ze špaldové a pohankové mouky, másla, špetky soli a vody a dáme ho do lednice na 2 hodiny odpočinout. Vložíme ho do formy a propícháme vidličkou. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 20 minut. Mezitím vypeckujeme švestky. Po dvaceti minutách vytáhneme pečený korpus, na něj dáme náplň, kterou vytvoříme z polotučného tvarohu, vejce a sirupu, obložíme korpus švestkami, posypeme drobenkou (z ovesných vloček a skořice) a dobrůtku pečeme dalších 15 minut.

 

Víte, proč zdobit koláč švestkami?

  • Obsahují malé procento proteinů, tuků a sodíku, ale nabízejí vyvážené množství vitamínů a minerálů, i když v malém množství. Chybí jen vitamín B12.
  • Jejich rozpustná rostlinná vláknina pektin je komplexní sacharid, který ve střevech absorbuje vodu, zvyšuje objem stolice a pomáhá při vyprazdňování. Pohlcuje i cholesterol a žlučové soli, které se pak vylučují stolicí. Na rozdíl od nerozpustné vlákniny v otrubách rozpustná vláknina švestek zklidňuje a chrání střevní stěny. Dále je zde látka, která podporuje peristaltiku střev.
  • Díky tomuto složení mají švestky mírně diuretické, pročišťující a detoxikační účinky, jsou vhodné při arterioskleróze, dně, revmatu, artróze a onemocnění jater a jsou vhodné při prevenci karcinomu tlustého střeva.
  • Švestek je mnoho druhů, liší se jen množstvím cukru, zbarvením slupky, velikostí a tvarem.

 

Přeji vám, aby se švestkový koláč vydařil a potěšil vaše chuťové buňky, ale také dodal vašemu tělu potřebné živiny. :-)


 

 

Celkové hodnocení:

Vaše hodnocení:

foto-redaktor

Mgr. Jana Korejtková

výživový poradce

Jana je lektorkou zumby, spinningu, alpiningu, aerobiku, Port de bras... zkrátka všeho, co se dá v tělocvičně provozovat s davem lidí při hudbě.
K tomu všemu se už více než deset let věnuje výživovému poradenství.
K němu se dostala díky otázkám, které jí klienti kladli po skončení cvičebních lekcí. Proto začala studovat a získala certifikát od firmy Nutris. Pracuje na sobě dál a učí se s každým novým klientem.
V jejích příspěvcích najdete nejen návody a doporučení pro redukci hmotnosti, ale také recepty na chutná zdravá jídla a inspiraci k formování postavy.

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

Ať už vejdete do zeleniny, potravin nebo supermarketu, snad všude v tuto chvíli najdete chřest. Ten je bohatý na vitamín C, ale i draslík a celkově působí jako přírodní antioxidant. Výborně nám pomáhá pročistit klouby a odplavit škodliviny, snižuje tuky a napomáhá snížit cukr v těle.

Proto doporučuji využít nabídky a něco dobrého si z chřestu připravit.

20.5.2019
Hodnocení:

Možná si myslíte, že tatarák se rovná maso. Nikoliv. Kdo jednou ochutná, nebude chtít jinak.

4.12.2018
Hodnocení:

I grilovat se dá zdravě a do přípravy se může zapojit celá rodina.

17.6.2016
Hodnocení:

Už vás nenapadá co vařit? Vyzkoušejte jeden z mých receptů na oběd, večeři, svačinu a nechybí ani sladká hrušková tečka. Pokud si připravíte jakýkoli z těchto pokrmů, uděláte vašemu tělu dobře. Jsou totiž velmi vhodné do tohoto podzimního času.

27.11.2019
Hodnocení: