6 důvodů, proč jíst pohanku + neškvarková pomazánka

Hledáte něco netradičního, co by se dalo namazat na chleba, do sendvičů na večeři nebo dětem na svačinu? Něco zdravého a bezlepkového? Pak vyzkoušejte recept, který svou chutí potěší i muže!

Obrázek: 7722c3239a5a7da3fa48ed38dda2e499ada850fc
Zdroj: Alena Hilšerová

Pohanka - opomíjená královna kuchyně

Chudá příbuzná v naší kuchyni nebo spíš královna? Je to na úhlu pohledu. Většinou ji opomíjíme, protože má chuť, na kterou si musí člověk zvyknout. Nebo ji naopak vyhledáváme pro její kladné vlastnosti a výhody. Jaké to vlastně jsou?

  1. Je přirozeně bezlepková.
  2. Rychle ji přípravíte. Stačí ji propláchnout studenou vodou a vložit do nádoby s čerstvou vodou, které by mělo být trochu více než pohanky. Přivést k varu a vařit 10 minut. Poté nechat dojít pod pokličkou, aby se všechna voda do ní vsákla. Pokud bychom vodu vylili, ochudili bychom se o tak důležitý rutin, který se vyplavuje do vody.
  3. Uvařit ji můžeme na sladko i na slano. Mouku můžeme použít do dortů nebo litých buchet, z pohankových krup vytvořit pomazánku (recept najdete níže) nebo sekanou, z vloček kaši, z pohankového bulguru rizoto a z namočené lámanky palačinky.
  4. Obsahuje hodně již zmíněného rutinu, který nám pomáhá k pružným cévám a minimalizuje rozšířené žilky.
  5. Najdeme v ní rozpustnou vlákninu důležitou pro správně fungující střeva.
  6. Má zahřívací funkci, kterou podpoříme, když před vařením pohanku nasucho opražíme.

Patřím mezi lidi, kteří pohanku opomíjí, i když jsem si vědoma jejích výhod. Ale nebráním se, když mi ji někdo uvaří. Například maminka dělá pohanku se zeleninou. V Bretani jsem ochutnala úžasné slané palačinky, které se nedělají z jiné mouky než z pohankové. V Beskydech najdete pohanku běžně na jídelních lístcích. Tam zůstala pohanka dodnes.


Ráda experimentuji s pohankovou moukou při pečení. Nezapomenu na jeden zážitek, kdy jsem přinesla brownies na oslavu a jedna z hostitelek můj výtvor ochutnala a suše pronesla, že ta pohanková mouka je tam hodně znát.  Myšlenka na sepsání tohoto receptu přišla před pár dny. Kdy jsem přemýšlela, co bych uvařila k večeři. Do příliš velkého vaření se mi nechtělo. Zběžně jsem prohlédla svoje zásoby a usoudila jsem, že pohanka je ta správná volba. Porovnala jsem na internetu několik podobných receptů a pustila se do práce.

Pohanková pomazánka bez škvarků
 

Nachystejte si:

  • 1 hrnek pohanky,
  • 1 cibuli,
  • 2 stroužky česneku,
  • 1 lžíci majoránky,
  • 2 lžíci oleje,
  • 1 lžíci hořčice,
  • sůl,
  • 2 kyselé okurky.

Příprava pomázánky

Pohanku propláchneme ve studené vodě. Vložíme ji do hrnce a nasucho opražíme. Zalijeme studenou vodou (přibližně o trochu více než je hladina pohanky v hrnci). Přivedeme k varu a vaříme pod pokličkou 10 minut. Poté vypneme sporák a necháme na něm pohanku dojít. Díky tomu se zbylá voda do pohanky vsákne. Mezitím na olivovém oleji osmažíme cibuli a česnek.


Do mixéru vložíme uvařenou pohanku, osmaženou cibuli, česnek, hořčici a sůl a rozmixujeme vše do hladké pomazánky. Přiléváme vodu podle potřeby, aby nebyla pomazánka ani příliš hustá, ani tekutá. Nakonec vmícháme na kostičky nakrájené okurky a majoránku. Pomazánku dáme do lednice vychladit. Druhý den, když je pomazánka rozleželá, je nejlepší. Mažeme na čerstvý chléb a zdobíme čerstvou zeleninou.
 

Proč neškvarková? Chuťově i konzistencí se přibližuje škvarkové pomazánce. :-)

Reklama

Podobné články

Obrázek: f8eaf363c5e722d34985113b5c2c15b68d2c8e04
Obrázek: 04af9d7adfbe42adc958c6b92e4a841dc083d85a
Obrázek: 81d78f23c1a78bcb6d57aba8fb62f10de2c09d59
Obrázek: 23fd96c17f7ce02eed1b051d156b79bf6ea71ac3
Obrázek: 80ff0cbb634c7e73fb1b5ad08d1efba23f24aaf6