Gleidshop
Eshop

6 důvodů, proč jíst pohanku + neškvarková pomazánka

Hledáte něco netradičního, co by se dalo namazat na chleba, do sendvičů na večeři nebo dětem na svačinu? Něco zdravého a bezlepkového? Pak vyzkoušejte recept, který svou chutí potěší i muže!

Alena Hilšerová

 

Pohanka - opomíjená královna kuchyně

Chudá příbuzná v naší kuchyni nebo spíš královna? Je to na úhlu pohledu. Většinou ji opomíjíme, protože má chuť, na kterou si musí člověk zvyknout. Nebo ji naopak vyhledáváme pro její kladné vlastnosti a výhody. Jaké to vlastně jsou?

  1. Je přirozeně bezlepková.
  2. Rychle ji přípravíte. Stačí ji propláchnout studenou vodou a vložit do nádoby s čerstvou vodou, které by mělo být trochu více než pohanky. Přivést k varu a vařit 10 minut. Poté nechat dojít pod pokličkou, aby se všechna voda do ní vsákla. Pokud bychom vodu vylili, ochudili bychom se o tak důležitý rutin, který se vyplavuje do vody.
  3. Uvařit ji můžeme na sladko i na slano. Mouku můžeme použít do dortů nebo litých buchet, z pohankových krup vytvořit pomazánku (recept najdete níže) nebo sekanou, z vloček kaši, z pohankového bulguru rizoto a z namočené lámanky palačinky.
  4. Obsahuje hodně již zmíněného rutinu, který nám pomáhá k pružným cévám a minimalizuje rozšířené žilky.
  5. Najdeme v ní rozpustnou vlákninu důležitou pro správně fungující střeva.
  6. Má zahřívací funkci, kterou podpoříme, když před vařením pohanku nasucho opražíme.

 

Patřím mezi lidi, kteří pohanku opomíjí, i když jsem si vědoma jejích výhod. Ale nebráním se, když mi ji někdo uvaří. Například maminka dělá pohanku se zeleninou. V Bretani jsem ochutnala úžasné slané palačinky, které se nedělají z jiné mouky než z pohankové. V Beskydech najdete pohanku běžně na jídelních lístcích. Tam zůstala pohanka dodnes.


Ráda experimentuji s pohankovou moukou při pečení. Nezapomenu na jeden zážitek, kdy jsem přinesla brownies na oslavu a jedna z hostitelek můj výtvor ochutnala a suše pronesla, že ta pohanková mouka je tam hodně znát.  Myšlenka na sepsání tohoto receptu přišla před pár dny. Kdy jsem přemýšlela, co bych uvařila k večeři. Do příliš velkého vaření se mi nechtělo. Zběžně jsem prohlédla svoje zásoby a usoudila jsem, že pohanka je ta správná volba. Porovnala jsem na internetu několik podobných receptů a pustila se do práce.

 

Pohanková pomazánka bez škvarků
 

Nachystejte si:

  • 1 hrnek pohanky,
  • 1 cibuli,
  • 2 stroužky česneku,
  • 1 lžíci majoránky,
  • 2 lžíci oleje,
  • 1 lžíci hořčice,
  • sůl,
  • 2 kyselé okurky.

 

Příprava pomázánky

Pohanku propláchneme ve studené vodě. Vložíme ji do hrnce a nasucho opražíme. Zalijeme studenou vodou (přibližně o trochu více než je hladina pohanky v hrnci). Přivedeme k varu a vaříme pod pokličkou 10 minut. Poté vypneme sporák a necháme na něm pohanku dojít. Díky tomu se zbylá voda do pohanky vsákne. Mezitím na olivovém oleji osmažíme cibuli a česnek.


Do mixéru vložíme uvařenou pohanku, osmaženou cibuli, česnek, hořčici a sůl a rozmixujeme vše do hladké pomazánky. Přiléváme vodu podle potřeby, aby nebyla pomazánka ani příliš hustá, ani tekutá. Nakonec vmícháme na kostičky nakrájené okurky a majoránku. Pomazánku dáme do lednice vychladit. Druhý den, když je pomazánka rozleželá, je nejlepší. Mažeme na čerstvý chléb a zdobíme čerstvou zeleninou.
 

Proč neškvarková? Chuťově i konzistencí se přibližuje škvarkové pomazánce. :-)

 

 

Celkové hodnocení:

Vaše hodnocení:

foto-redaktor

Alena Hilšerová

vaříme s láskou

Alena je maminka puberťačky na plný úvazek. Ve svém volném čase obouvá barefootové boty, medituje během, pozdravem slunce nebo jógou.
V kuchyni se pohybuje s ladností baletky a s vášní pro veganské vaření. Nepřestává jí fascinovat možnost vymyslet jídlo čistě na rostlinné bázi a připravit ho s láskou pro své blízké.

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

Současnou hlavní potravinou na stáncích je artyčok, jehož nafialovělý květ oslní nejedno oko. Tak trochu zapomenutý druh zeleniny se díky stále populárnějším farmářským trhům pomalu vrací i na český trh. V Itálii je artyčok naopak dlouhodobě surovinou číslo jedna v tomto období. A jak na něj? Římané to ví nejlépe, proto jsem si pro vás připravila recept Carciofi alla romana!
16.3.2018
Hodnocení:

Už nevíte, co udělat z cukety? Zkuste noky, které doplňte pečenou červenou řepou a vaše játra vám poděkují.

8.9.2018
Hodnocení:

Jakmile začnou být rána chladná a dny se krátí, dostávám obrovskou chuť na teplá a kořeněná jídla. Tahle polévka má všechno, co by taková podzimní polévka měla mít – je exotická, hřejivá, voňavá a lehce pálivá. Prostě dokonalá na zahřátí.

27.9.2018
Hodnocení:

Krásné, lesklé, fialové lilky se nádherně hodí pro lehkou, ale sytou, podzimní večeři.

25.9.2019
Hodnocení:

Vyhledávání

O nás

Stáhněte si nás do telefonu

Stažení aplikace

Náš Facebook

Náš Instagram

Instagram