Gleidshop
Hlavní baner

Honzovy makové buchty

Využijeme dýňové sezóny a upečeme si kváskové buchty s mákem!

Alena Hilšerová

 

Možná by se pohádkový Honza divil, z čeho by byly buchty, které bych mu do ranečku dala dneska já, udělané. Je pravda, že od dob pohádek uplynul nějaký ten pátek. Na cestu za zkušenou by si dneska asi koupil letenku, objednal by si on-line jógový kurz a do značkového batohu by si kromě funkčního prádla a barefootů jistě přibalil nějakou proteinovou tyčinku.

Ten jógový kurz jsem tam napsala záměrně. Je zajímavé, že slovo jóga v lidech vyvolává různé asociace. Pro někoho jóga znamená perfektně ohebné modelky ve značkovém oblečení na stránkách ženských časopisů. Jiný člověk má jógu spojenou s flexibilitou a řekne vám, že to není nic pro něho, protože není tak ohebný, aby se do těchto pozic dostal. Pro dalšího je to cesta poznání. Poznání sebe sama. Ať už ve vás probudí slovo jóga cokoliv a přivede vás k ní, je jedno čím začnete, protože nic není špatně. A každá cesta někde začíná.

Minulý recept byl na kváskový chléb a u kvásku dneska zůstaneme. Ukážu vám, že s ním jde kouzlit i sladké pečení. Pokud jste prošli fázemi vytvoření kvásku, upekli jste chléb a máte v lednici odebraný kvásek, můžete s ním pracovat a udělat buchty. V mém receptu jsem využila podzimní sezóny a tak v něm najdete i dýni.

Den před pečením vyndáme skleničku s kváskem z lednice, "přiživíme" ho žitnou moukou a vodou. Hrdlo sklenice přikryjeme mikrotenovým sáčkem a upevníme gumičkou. Druhý den sáček odstraníme. Pokud jsme byli úspěšní, tak v kvásku se tvoří drobné bublinky - kvásek "žije" a můžeme ho použít na pečení.

V dalším kroku si připravíme dýňové pyré. Dýni očistíme, rozkrojíme. Pokud použije hokkaido, nemusíme jí loupat. Já jsem využila máslovou a ta se loupat musí. Vyndáme jádřinec, nakrájíme na kostky a uvaříme nebo upečeme v troubě. Když je dýně dostatečně měkká, rozmixujeme jí v mixéru na pyré. Toto pyré lze použít do pečení, do palačinek, do polévky nebo třeba do kávového sirupu. 

Poté ještě doporučuji namočit si datle a rozinky.

 

Co budeme potřebovat?

  • 250 g hladké špaldové mouky
  • 10 datlí
  • špetku soli
  • 50 g kokosového oleje
  • 125 ml dýňového pyré
  • 125 ml vody nebo rostlinného mléka
  • 2 lžíce kvásku
  • 100 g máku
  • hrst rozinek
  • skořice

 

Jak připravíme buchty?

Do misky nasypeme špaldovou mouku, špetku soli, promícháme. Necháme rozpustit kokosový olej. V mixéru rozmixujeme kokosový olej, dýňové pyré, vodu a datle. K mouce přilejeme rozmixované suroviny a kvásek. Vypracujeme těsto. Přikryjeme mikroténovým sáčkem, připevníme gumičkou a necháme přes noc kynout při pokojové teplotě. Druhý den rozválíme těsto na plát. Rozkrájíme na čtverce, doprostřed dáme lžičku makové náplně a zabalíme do šátečku nebo buchty. Buchty pokládáme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme při 200 stupních asi 30 minut dokud buchty nezezlátnou. V receptu není použitý žádný cukr, jen sušené ovoce (datle, rozinky). Pokud jste zvyklí na sladší pečivo, můžete posypat cukrem.

Maková náplň - mák umeleme v mlýnku nebo výkonnějším mixéru. Přisypeme namočené rozinky a skořici a rozmixujeme. Přilévám vodu podle potřeby na hustotu makové náplně

Špaldová mouka nemá tolik lepku jako pšeničná, proto není tak soudržná a nedrží tolik tvar. Pokud chcete mít radši buchty jednu jako druhou a nechcete se rozčilovat tím, že se těsto lepí a nejde s ním pracovat jak jste zvyklí, použijte radši mouku pšeničnou.

Na posypání jsem použila domácí moučkový cukr. Do mixéru jsem vsypala třtinový cukr krystal a rozmixovala na moučkový cukr.

Celkové hodnocení:

Vaše hodnocení:

foto-redaktor

Alena Hilšerová

vaříme s láskou

Alena je maminka puberťačky na plný úvazek. Ve svém volném čase obouvá barefootové boty, medituje během, pozdravem slunce nebo jógou.
V kuchyni se pohybuje s ladností baletky a s vášní pro veganské vaření. Nepřestává jí fascinovat možnost vymyslet jídlo čistě na rostlinné bázi a připravit ho s láskou pro své blízké.

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

Rajčata mají v sobě slunce, díky kterému uzrála. Přenesme vůni italských dálek na naše talíře a vychutnejme si spolu tyto báječné těstoviny s olivami a kapary.

27.8.2021
Hodnocení:

Mám moc ráda taková ta lehká jídla, po kterých není člověk nafouknutý. Což bývá často z nedělních obědů u maminky/babičky, až si člověk musí rozepnout knoflíček u kalhot.

15.1.2019
Hodnocení:

Kdo by nemiloval jablečný závin? Když je tam tolik ovoce a skoro žádné těsto. Člověk by si řekl, že je to vlastně dietní zákusek. Vůně rozpečených jablek, skořice, ořechů a rozinek se dá skoro přirovnat k božské maně.

31.1.2019
Hodnocení:

O fazolích koluje řada pomluv. Přitom si to, chudinky, vůbec nezaslouží. Jsou neuvěřitelně zdravé a při správné úpravě (a pravidelném jedení) vůbec nijak nenafukují. Sice se nikomu v létě nechce moc vařit, ale mít dostatek bílkovin se zrovna v tomhle počasí ohromně hodí – snáz se pak totiž bojuje s nezkrotnou chutí na zmrzku.

29.8.2018
Hodnocení:

Vyhledávání

O nás

Moto magazínu Gleid: Gleid není jen o kráse, ale také o životě skutečné ženy

Stáhněte si nás do telefonu

Náš Facebook

Náš Instagram