Gleidshop
Eshop

Smetanové brambory s vůní dálek

Recept, který vás zahřeje při chladnějších podzimních večerech.

Alena Hilšerová

 

Je to celkem zvláštní, že není mnoho zemí, kde se jí brambory s takovou oblibou jako u nás. Jsou velmi variabilní. Dají se připravit jak na slano, tak i na sladko. Od malička milujeme bramborovou kaši umixovanou s mlékem a politou máslem. Šťouchané brambory se zelím jako kočičák nebo nastavovanou kaši s kroupami. Brambory v česnečce nebo bramboračce s houbami. Smažené brambory jako hranolky nebo jejich zdravější varianta se slupkou pečené v troubě. Francouzská varianta zapečené brambory jsou bramborová galetka. A sladké? Moc dobře si rozumí s mákem a udržují vlhkost v makové buchtě. Bramborové placky z vařených brambor s povidly, jak je znaly naše babičky pečené na litinovém válu nebo na plotně. Výborné jsou vařené ve slupce a v páře jen tak osolené, s máslem a posypané petrželkou. Zapečené "francouzské" brambory, i když s Francií to asi mnoho společného nemá.

Dnešní recept je proto inspirovaný brambory. Pokud je to také vaše oblíbená potravina, nechte se taky inspirovat.

 

Co budete potřebovat?

  • 1 mrkev
  • 1 brokolici
  • 4 větší brambory
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce sladkého curry koření
  • himalájská sůl
  • kokosové mléko v plechovce

 

Jak jídlo připravit?

Na olivovém oleji zpěníme na kostičky nakrájenou mrkev. Přidáme očištěné a nakrájené brambory. Posypeme curry kořením a promícháme. Zalijeme vodou, jen do 3/4 brambor, přiklopíme poklicí a necháme dusit. Odkryjeme a necháme část vody odpařit. Zalijeme kokosovým mlékem, přidáme brokolici rozebranou na růžičky, promícháme a necháme 5 minut dusit, aby byla brokolice uvařená na skus, ale ne rozvařená. Osolíme. Na talíři můžeme ozdobit čerstvými bylinkami. Myslím, že by se hodil čerstvý koriandr.

 

Dobrou chuť.

Celkové hodnocení:

Vaše hodnocení:

foto-redaktor

Alena Hilšerová

vaříme s láskou

Alena je maminka puberťačky na plný úvazek. Ve svém volném čase obouvá barefootové boty, medituje během, pozdravem slunce nebo jógou.
V kuchyni se pohybuje s ladností baletky a s vášní pro veganské vaření. Nepřestává jí fascinovat možnost vymyslet jídlo čistě na rostlinné bázi a připravit ho s láskou pro své blízké.

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

Upečte si se mnou vlastní domácí chléb a už nikdy nebude chtít jiný! To mi věřte.

29.10.2019
Hodnocení:
Neměli jste čas připravit dětem překvapení ke Dni dětí? Připravte o víkendu k snídani jejich oblíbené lívance tak trochu jinak a zdravě.
3.6.2016
Hodnocení:

Vizionáři z Brna Michaela a Jakub se poznali v projektu DobroKáva, kde si kávu „kupujete“ vykonáním dobrého skutku. Nezůstali ovšem pouze u malých dobrých skutků a pustili se do projektu nevídaných rozměrů. Michaela získala inspiraci v zahraničí a přišla s nápadem záchrany nespotřebovaných kvalitních porcí jídla, které by jinak skončilo v koši.

28.6.2019
Hodnocení:

Čím se v létě ochladit? Třeba svěží vodou s dobormyslem! Co dobrého sníst a přitom nestát hodiny u plotny? Třeba brokolicovou polévku s ovesnými vločkami! A pokud máte chuť na něco sladkého, pečené jáhly s jablky a skořičí vás jednoznačně potěší. 

19.7.2019
Hodnocení: