Gleidshop
Hlavní baner

Smetanové brambory s vůní dálek

Recept, který vás zahřeje při chladnějších podzimních večerech.

Alena Hilšerová

 

Je to celkem zvláštní, že není mnoho zemí, kde se jí brambory s takovou oblibou jako u nás. Jsou velmi variabilní. Dají se připravit jak na slano, tak i na sladko. Od malička milujeme bramborovou kaši umixovanou s mlékem a politou máslem. Šťouchané brambory se zelím jako kočičák nebo nastavovanou kaši s kroupami. Brambory v česnečce nebo bramboračce s houbami. Smažené brambory jako hranolky nebo jejich zdravější varianta se slupkou pečené v troubě. Francouzská varianta zapečené brambory jsou bramborová galetka. A sladké? Moc dobře si rozumí s mákem a udržují vlhkost v makové buchtě. Bramborové placky z vařených brambor s povidly, jak je znaly naše babičky pečené na litinovém válu nebo na plotně. Výborné jsou vařené ve slupce a v páře jen tak osolené, s máslem a posypané petrželkou. Zapečené "francouzské" brambory, i když s Francií to asi mnoho společného nemá.

Dnešní recept je proto inspirovaný brambory. Pokud je to také vaše oblíbená potravina, nechte se taky inspirovat.

 

Co budete potřebovat?

  • 1 mrkev
  • 1 brokolici
  • 4 větší brambory
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce sladkého curry koření
  • himalájská sůl
  • kokosové mléko v plechovce

 

Jak jídlo připravit?

Na olivovém oleji zpěníme na kostičky nakrájenou mrkev. Přidáme očištěné a nakrájené brambory. Posypeme curry kořením a promícháme. Zalijeme vodou, jen do 3/4 brambor, přiklopíme poklicí a necháme dusit. Odkryjeme a necháme část vody odpařit. Zalijeme kokosovým mlékem, přidáme brokolici rozebranou na růžičky, promícháme a necháme 5 minut dusit, aby byla brokolice uvařená na skus, ale ne rozvařená. Osolíme. Na talíři můžeme ozdobit čerstvými bylinkami. Myslím, že by se hodil čerstvý koriandr.

 

Dobrou chuť.

Celkové hodnocení:

Vaše hodnocení:

foto-redaktor

Alena Hilšerová

vaříme s láskou

Alena je maminka puberťačky na plný úvazek. Ve svém volném čase obouvá barefootové boty, medituje během, pozdravem slunce nebo jógou.
V kuchyni se pohybuje s ladností baletky a s vášní pro veganské vaření. Nepřestává jí fascinovat možnost vymyslet jídlo čistě na rostlinné bázi a připravit ho s láskou pro své blízké.

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

Ani vánoční ubrus na stole nám nemůže zabránit zavzpomínat na léto. I když v zimě nejčastěji sahám po horkých polévkách a jiných hřejivých "comfort foods", někdy dostanu chuť na něco lehčího, čerstvého a křupavého. Přes týden vařím jídla, která lze v práci ohřát druhý den, o víkendu potom nejčastěji zkouším taková, která je nutné jíst hned po připravení. A pokud máte doma masožrouta (jako já), můžete jednoduše vyměnit tofu za kousky kuřecího masa.

23.11.2018
Hodnocení:

Přijměte inspiraci na odlehčenou verzi letního grilování. Připravte se na skvělou pochoutku!

7.5.2019
Hodnocení:

Čím potěšit svoje chuťové buňky, ochladit se v horkém počasí a zároveň potěšit svoje tělo? Letní snadné a rychlé recepty podle praktické ayurvédy od Ivy Georgievové.

25.6.2019
Hodnocení:

Také chodíte vy nebo vaše děti rádi do kina na nachos? Co takhle si připravit jídlo se kterému si tyto kukuřičné trojhránky můžete vychutnat, pustit si pěkný film nebo zapálit svíčku. Pohoda pro listopadové chladné počasí.

25.10.2021
Hodnocení: