Recept, který vás zahřeje při chladnějších podzimních večerech.
Je to celkem zvláštní, že není mnoho zemí, kde se jí brambory s takovou oblibou jako u nás. Jsou velmi variabilní. Dají se připravit jak na slano, tak i na sladko. Od malička milujeme bramborovou kaši umixovanou s mlékem a politou máslem. Šťouchané brambory se zelím jako kočičák nebo nastavovanou kaši s kroupami. Brambory v česnečce nebo bramboračce s houbami. Smažené brambory jako hranolky nebo jejich zdravější varianta se slupkou pečené v troubě. Francouzská varianta zapečené brambory jsou bramborová galetka. A sladké? Moc dobře si rozumí s mákem a udržují vlhkost v makové buchtě. Bramborové placky z vařených brambor s povidly, jak je znaly naše babičky pečené na litinovém válu nebo na plotně. Výborné jsou vařené ve slupce a v páře jen tak osolené, s máslem a posypané petrželkou. Zapečené "francouzské" brambory, i když s Francií to asi mnoho společného nemá.
Dnešní recept je proto inspirovaný brambory. Pokud je to také vaše oblíbená potravina, nechte se taky inspirovat.
Na olivovém oleji zpěníme na kostičky nakrájenou mrkev. Přidáme očištěné a nakrájené brambory. Posypeme curry kořením a promícháme. Zalijeme vodou, jen do 3/4 brambor, přiklopíme poklicí a necháme dusit. Odkryjeme a necháme část vody odpařit. Zalijeme kokosovým mlékem, přidáme brokolici rozebranou na růžičky, promícháme a necháme 5 minut dusit, aby byla brokolice uvařená na skus, ale ne rozvařená. Osolíme. Na talíři můžeme ozdobit čerstvými bylinkami. Myslím, že by se hodil čerstvý koriandr.
Dobrou chuť.
![]() |
Alena Hilšerovávaříme s láskou
Alena je maminka puberťačky na plný úvazek. Ve svém volném čase obouvá barefootové boty, medituje během, pozdravem slunce nebo jógou. |
Zaujal vás článek? Sdílejte ho se svými přáteli |
Mlsat se dá i bez hříchu. Stačí si koláč odlehčit bezlepkovou moukou a lehkou ricottou. Jak na něj? A jak se vypořádat s bezlepkovou dietou při pobytu v Itálii?
Tapioka je škrobová moučka z kořene manioku jedlého. Neobsahuje lepek, tudíž je vhodná pro celiaky. Je cenným zdrojem mnoha vitamínů a minerálů a vyniká také nízkým obsahem cholesterolu.
Pojďte si se mnou uvařit nádherné oranžové noky z dýně, které plavou v krémové omáčce se špenátem. Voňavý oběd, který vás zahřeje i na duši.