Vezla jsem na Šumavu meruňky a dovezla si borůvky. Je jich spousta a ještě dozrávají. Samozřejmě jsem musela pro holky udělat borůvkové knedlíky, já dělám tvarohové, jsou rychlé a výborné, recept je šumavský.
Recept, který vás zahřeje při chladnějších podzimních večerech.
Je to celkem zvláštní, že není mnoho zemí, kde se jí brambory s takovou oblibou jako u nás. Jsou velmi variabilní. Dají se připravit jak na slano, tak i na sladko. Od malička milujeme bramborovou kaši umixovanou s mlékem a politou máslem. Šťouchané brambory se zelím jako kočičák nebo nastavovanou kaši s kroupami. Brambory v česnečce nebo bramboračce s houbami. Smažené brambory jako hranolky nebo jejich zdravější varianta se slupkou pečené v troubě. Francouzská varianta zapečené brambory jsou bramborová galetka. A sladké? Moc dobře si rozumí s mákem a udržují vlhkost v makové buchtě. Bramborové placky z vařených brambor s povidly, jak je znaly naše babičky pečené na litinovém válu nebo na plotně. Výborné jsou vařené ve slupce a v páře jen tak osolené, s máslem a posypané petrželkou. Zapečené "francouzské" brambory, i když s Francií to asi mnoho společného nemá.
Dnešní recept je proto inspirovaný brambory. Pokud je to také vaše oblíbená potravina, nechte se taky inspirovat.
Na olivovém oleji zpěníme na kostičky nakrájenou mrkev. Přidáme očištěné a nakrájené brambory. Posypeme curry kořením a promícháme. Zalijeme vodou, jen do 3/4 brambor, přiklopíme poklicí a necháme dusit. Odkryjeme a necháme část vody odpařit. Zalijeme kokosovým mlékem, přidáme brokolici rozebranou na růžičky, promícháme a necháme 5 minut dusit, aby byla brokolice uvařená na skus, ale ne rozvařená. Osolíme. Na talíři můžeme ozdobit čerstvými bylinkami. Myslím, že by se hodil čerstvý koriandr.
Dobrou chuť.
![]() |
Alena Hilšerovávaříme s láskou
Alena je maminka puberťačky na plný úvazek. Ve svém volném čase obouvá barefootové boty, medituje během, pozdravem slunce nebo jógou. |
Zaujal vás článek? Sdílejte ho se svými přáteli |
Vezla jsem na Šumavu meruňky a dovezla si borůvky. Je jich spousta a ještě dozrávají. Samozřejmě jsem musela pro holky udělat borůvkové knedlíky, já dělám tvarohové, jsou rychlé a výborné, recept je šumavský.
Avokádo - má životní láska. Jaký na něj vlastně máte názor? Polovina republiky jej adoruje a druhá nezná, nebo se spíše nesetkali s jinou formou avokáda, než s quacamole. Já si k němu však dlouhou cestu hledat nemusela, jelikož mě okouzlila zejména univerzálnost této zdravé formy tuku a tudíž mi začalo postupně nahrazovat vejce, pudinky, tuk do pečení a pomazánky. Nehledě na to, že při sportování avokádo zasytí na delší dobu, než ke snídani běžně používané sacharidy (kaše, ovoce, obiloviny). Dnes se budu tedy věnovat snídaňové variantě avokáda.
Čím potěšit svoje chuťové buňky, ochladit se v horkém počasí a zároveň potěšit svoje tělo? Letní snadné a rychlé recepty podle praktické ayurvédy od Ivy Georgievové.