Velikonoční restart

Není to tak dlouho, co se domácnosti proměnily ve vývařovny a hosté v účastníky na soutěžích v pojídání… čehokoli. Ano, řeč je o kouzelných vánočních svátcích. Ti z vás, kterým stačí málo a nechají se strhnout na temnou stranu při každé příležitosti (Vánoce, narozeniny, oslavy výročí, oslavy svátku, víkend, středa), budou mít možná problém i s Velikonocemi.

Obrázek: f435c8be668ea5991a75aaa96999316098e80234
Zdroj: pixabay.com

...a to by byla škoda! S Velikonocemi totiž přichází konečně to opravdové jaro – rozhlédněte se! Parky jsou plné běžců, hřiště plná dětí a kočárků, stromy kvetou, tu a tam už někdo vyběhne jen v tričku a kraťasech, v nejednom okně se houpe hospodyňka, co myje sklo nebo větrá peřiny. To není období přejídání, omáček a knedlíků. Tohle je období nových začátků, pohybu, jednorožců, sluncí v duši a veselých barev (venku i na talíři). A co k takovým oslavám patří?

1) Barevná jídla

Moje babička jí v zimě zelí, celer, mrkve, cibuli, zavařeniny a jablka ze sklepa. Ne že by bydlela v chatce zasypaná sněhem a salát si dala teprve, až roztaje, ale je pro ni samozřejmostí jíst sezonně. V létě peče bublaniny z čerstvého ovoce ze zahrádky, v zimě sahá po kořenové zelenině. Barevnost jídel se v tomhle případě dost liší a je to naprosto v pořádku. Zima je studená a šedá, jaro s sebou přináší barvy venku, v šatníku i v kuchyni. Zkuste se tímhle jednoduchým pravidlem řídit i vy – knedlíky, UHO (univerzální hnědé omáčky), maso, rohlíky, cukroví, řízky. Tam té barevnosti moc nenajdete. Pokud svůj jídelníček rozsvítíte barvami, budete přirozeně sahat po zdravějších potravinách – ovoce, zelenina, saláty, vajíčka, olivy, avokádo. Jaro je svěží a barevné, vpusťte barvy i k vám na talíř!

2) Vejce a já

Velikonoční vajíčka. Až budete mít zase po Velikonocích plné ošatky vajec, začněte jásat a ne bědovat, co s tím vším budete dělat… vejce a zdravý jídelníček, zdravý životní styl a vaše zdraví k sobě patří jak… vejce k Velikonocům. Ano, budete jíst vejce každý den – já je jím každý den i teď, a to ještě žádné jarní svátky ani nezačaly. A nebojte, nepřejíte se jich. Jíte pečivo? Denně? A taky vám to nevadí. Zkuste ale trochu improvizovat a neskončete jen u kila vajíčkové pomazánky s majolkou.

1. Kombinace vejce a tuňáka – funguje! Ledový salát, cherry rajčata, nakrájená vejce, tuňák z konzervy. Doba přípravy: 2,5 minuty.

2. Pomazánka má zelenou – ale, pokud se necháte trochu zlákat nevšedními kombinacemi, budete překvapeni, že nejen majolka dá pomazánce ten správný říz. Zkuste přimíchat sušená rajčata, avokádo, brokolici, řapíkatý celer, už zmíněný tuňák, cottage, nivu, hrášek, cizrnu, nebo místo majonézy spojte přísady lučinou (či jiným čerstvým sýrem).

3. Avíčka – vejce a avokádo je léty prověřená kombinace nabitá vitamíny. Uvařte vejce, rozpulte, žloutky rozmixujte (či jinak ručně zpracujte) s avokádem – přidejte sůl, pepř, popř. česnek, cibuli, koriandr (na co bude chuť a co se zrovna najde v ledničce) a naplňte směsí vydlabaná vajíčka.

4. Saláty – do salátů už dávno nepatří jen maso a krutony. Na mix salátů položte rozkrojená uvařená vajíčka, přidejte zeleninu nebo houby všeho druhu (a zpracování – čerstvou? pečenou?) a další přísadu, která dodá říz – sušená rajčata, proscuitto, klidně i maso, nivu/Lučinu/balkán/a další sýry, mořské plody, fazole, cizrnu, kukuřici (už vidíte ty barvy?), avokádo, ořechy, olivy, quinou, čočku, pohanku, zasypejte to celé parmazánem.

5. Pro masožravce – zabalte vajíčko do masa. A jste král. Do krůtích prsou, nebo do mletého masa. A kdo by chtěl rychlovku, ten může použít slaninu. A kdo zrovna dělal paštiku, v mozaice se vejce také neztratí.

6. Polévky fungují celý rok – ověřilo 10 z 10 jedlíků. To nevadí, že venku nesněží a nemrzne. Jakákoli smetanová polévka s vejcem ladí – stejně jako koprovka. Oloupejte si do ní 2 vejce (a někdo 3… a někdo 4) rozkrojené napůl a máte výživný oběd.

3) Pár hodin bez jídla ještě nikdy nikoho nezabilo

Ano, řeč je o půstu. Ale nebojte, nerada bych vás přemlouvala k několikadenní šňůře bez jídla, max na zeleninových šťávách. Pokud jste v půstování nekovaní, nejprve začneme nějakým tím benefitem a důvody, proč je občas docela fajn dát na pár hodin trávení pauzu:

  • 1. zlepší se vám buněčná regenerace
  • 2. inzulínová senzitivita, která trpí pokaždé, když si dáme margotku, vám poděkuje – s tím se pojí i prevence cukrovky, chronického zánětu
  • 3. hormonální změny ve vašem těle nastávají právě v období půstování – pokud se stravujeme pravidelně, nemůže k nim tedy vlastně vůbec dojít
  • 4. „zlý“ cholesterol LDL se sníží
  • 5. po dobu půstu se začne využívat tuk jako zdroj energie – a to my chceme
  • 6. snad ve všech tradičních náboženstvích (nebo zemích) je půst naprosto běžná věc a je brán jako prostředek k psychické a fyzické obnově – je jaro, nejlepší čas na vyčištění domácností i vašeho těla
  • 7. a proč psychická obnova? Každý den strávíme spoustu času tím, že přemýšlíme, co si koupíme, co sníme, kde to sníme, že bychom měli sáhnout po něčem zdravém, ale máme chuť na hranolky, jestli si uvaříme doma, nebo půjdeme do restaurace, vařením samotným. Půst nám dá čas a prostor, odpočinek. A já věřím, že vy ho využijete správně :)

A teď k té praktické stránce věci – jak už jsem nastínila v úvodu, není třeba zůstat měsíc o vodě. Pro úplné začátečníky postačí držet pravidlo 16/8. To znamená, že 16h nebudete jíst a najíte se až ve zbylých 8 hodinách (popř. 18/6). Strategicky je nejlepší se navečeřet např. v 18h a nasnídat se druhý den v 10h. Do toho pít hodně vody nebo bylinných čajů (a prosím, žádný cukr). To je myslím rozumné a rozhodně žádná drasťárna :) Spousta z vás si možná teď uvědomí, že nevědomky takto přerušovaně půstuje občas už i teď. 

Další schůdnou variantou je 24 hodin bez jídla. Můžete skončit snídaní/večeří a druhý den opět začít snídaní/večeří. Nemusíte se bát, nedojde k žádnému zpomalení metabolismu, ztrátě svalové hmoty a podobně. Historicky lidé (a zvířata) půstovali také a daleko více. A i tak proběhla veškerá evoluce, z opic se stal člověk vzpřímený. Nikde se nic nezastavilo, protože se Homo habilis nenaobědval včas, podle rozvrhnutého plánu. Pokud si jednou měsíčně dáte 24 hodinový půst a párkrát do měsíce 16/8, může vám to jedině pomoci. Sami si zkuste, jak se budete cítit, jestli by vám vyhovovalo půstovat častěji, méně častěji. Uvidíte, že nejde o žádné hrozné hladovění.  

4) Běžte se podívat ven

Je jaro. Venku je hezky. Konečně svítí sluníčko (a my opravdu ten vitamín D po zimě potřebujeme). Dny jsou dlouhé. Nevidím moc důvodů, proč bychom měli zůstat doma na gauči tak, jak nám to šlo v zimě. Běžte ven – a to doslova běžte (si zaběhat), nebo na procházku. Pohyb je esenciální mnohem víc, než nějaké počítání přesných hodin půstování. Trochu se zapoťte, nechte ty endorfiny pracovat. Je to přirozené :)

Reklama

Podobné články

Obrázek: bd06281e9912ec91c9148cad86e2dd4161c81979
Obrázek: a06d81f736d699fdb886aaeae328533ea6d23c13
Obrázek: 539a3863023ef1bed62b57720e4e630b242044dc
Obrázek: 8b9f3bd5e89647568cb9fb3fabb3e7805ff8dc25
Obrázek: 0d4b2e3827b2f9130abc6492210d21be16eba5e7