Velký přehled jak ušetřit energie a jak se vyznat ve vyúčtování! Neplaťte zbytečně

Znáte to, jednou za rok vám přijde faktura za energie - elektřina, plyn, a většinou jediné, co z toho vnímáme je, že výsledné číslo na konci je přeplatek nebo nedoplatek.

Obrázek: f02bb0e8b40549b0d8435d602244fe78280c3b39

Máte přeplatek, skvělé, výrazně se vám uleví při vzpomínce na vyúčtování před 2 lety.

Při nedoplatku nám prolétne hlavou: ,,to je hrozné, tolik peněz, opravdu už neví, co by za ty energie chtěli!"

Pojďme se podívat trochu blíž, co to vlastně nedoplatek nebo přeplatek znamená a jaké proměnlivé hodnoty zde ovlivňují výsledek.

Přeplatek

Při přeplatku si většinou lidé řeknou, že jsou spokojeni, protože jim vrací. Tady je přehled možností, jak vznikl:

  • byla nižší spotřeba vlivem počasí - díky teplé zimě se méně topilo, začalo se déle, bylo výrazně více teplých dní v zimním období, a teploty nepřesáhly většinou 0 stupňů Celsia, v krásném počasí navíc trávíme výrazně více času venku, pokud máte psa, méně se koupe, auto se méně špiní… 
  • menší počet osob v domácnosti, než v loňském roce má vliv na spotřebu např., když děti odešly do škol, rozvod atd.
  • dodavatel zlevnil cenu za energie vlivem lepší ceny na burze a díky konkurenci si už nemůže majoritní dodavatel energií dovolit tak vysoké ceny, jako když byli na trhu jediní…
  • vysoké zálohy jsou nastaveny ještě z dob, kdy zimy byly chladnější, když se peníze vrací, je to díky tomu, že jste si platili zbytečně vysoké měsíční zálohy.
  • chyba ve vyúčtování, stává se i to z nejrůznějších důvodů – špatně započtené zálohy, nahlášen špatně konečný stav, prohozené hodnoty vysokého a nízkého tarifu…
  • efektivní zapínání spotřebičů ve vysokém a nízkém tarifu (tedy dennímu a nočnímu proudu), pokud jej máte (naučí vás váš energetický poradce), je zde velký prostor pro úspory.

O přeplatku většinou nepochybujeme, je to v pořádku, přijdou peníze na účet a máme radost.

Nedoplatek

Proč vzniká?

  • vyšší spotřeba vlivem počasí, pokud 2x nebyla zima a např. letos se jeví, že bude studenější, je docela přirozené, že se více protopí, nemusí se tolik prát, žehlit, sušit jako když je déšť a bláto, ale více trávíte čas doma u zapnuté televize, PC. Více svítíte, topíte,vaříte spoustu teplých čajů ve varné konvici...
  • změna v životě, změna osob v domácnosti - jste více doma – mateřská dovolená, důchod, nemoc – spotřebujete více energií.
  • nízké zálohy, většinou z dob, kdy zima byla mírná..
  • ceny energií stouply
  • chyba ve vyúčtování
  • neefektivní zapínání spotřebičů ve vysokém a nízkém tarifu (denní a noční proud), pokud jej máte např. D25d, D45d.., je zde velký prostor pro úspory.

Co s tím?

Opatření

Nejlepší je eliminovat všechny výkyvy, ať již směrem nahoru nebo dolů. 

  • Pokud máte nízkou/vysokou zálohu a máte nedoplatek/přeplatek – požádejte svého energetického poradce nebo přímo dodavatele o zvýšení/snížení zálohy, nenechávejte zálohy náhodě.
  • Pokud očekáváte změnu počtu osob v domácnosti nebo životní změnu – požádejte svého energetického poradce nebo přímo dodavatele o zvýšení/snížení zálohy
  • Efektivnější zapojení spotřebičů ve vysokém a nízkém tarifu – zjistíte i na internetu
  • Nechte si udělat projekt na úsporu energií např. projekt MZÚ (modrozelená úsporám), kdy vám energetický poradce zdarma nalezne úsporná opatření na úspory vody, osvětlení, energií. Podívá se na distribuční sazbu na elektřině, zda je správná, zda vám některý spotřebič spotřebovává příliš mnoho energie (může být způsobeno stářím spotřebiče, poškozením, příliš levným spotřebičem…), úsporu paliva 
  • Nechte si zkontrolovat svoje vyúčtování, pokud tomu sami nerozumíte, zkuste se obrátit na energetické poradce. 
  • Zapisujte si měsíční stavy, abyste měli přehled, zda nejsou přílišné výkyvy, zamyslete se, proč vznikly a eliminujte je.

A jak se vyznat ve vyúčtování?

Elektřina

Základní jednotkou pro měření na faktuře je MWh(megawatthodina), na elektroměru kWh(kilowatthodina) platí že: 1000 kWh = 1 MWh

Za co vlatně platíte?

Distribuci – elektřina se vyrobí a přenese se až k vám, říká se, že u distribuce se platí vše co je po zásuvku ve zdi u vás doma. Platí se za příkon tedy jistič např. 3x25 A a za sazbu přidělenou dle spotřebičů např. D02d, nebo dvoutarifní sazba např. D25d, D45d.

Státu platíte systémové služby, to jsou různé služby OTE, podpora zdrojů…

Dodavateli platíte za dodávku elektřiny - dodavatel vystaví fakturu za vše vám a za vás platí (vaše zálohy) distribuci i systémové služby tak, abyste měli jen jednu fakturu. Dodavateli platíte dohodnutou cenu za 1 MWh (ceník) a za stálé měsíční platby. 

Plyn

Základní jednotkou pro měření na faktuře je kWh(kilowatthodina), ale stojí proti kubíku, tedy proti veličině m3, to je hodnota, která je na plynoměru. 

Platí že: m3 (kubík) x cca10,6 (objemové spalné teplo) = kWh, ale každý  dodavatel bude opět hovořit o ceně za MWh.

Takže v době, kdy toto vzniklo, lidé přestali rozumět fakturaci plynu. 

Opět se platí distribuce činnosti operátora trhu a odebraný zemní plyn. Asi nejjednodušší je si celou fakturu vydělit počtem kWh a máte cenu za kubík v daném roce.

Reklama

Podobné články

Obrázek: 619fab98ffe793430830a3931f436b83bca6d083
Obrázek: 772edcd1fcd809811c57561fc8ca8e782f29773a
Obrázek: 7788ade7baf2179548627191ad6c0bc5f4b57e82
Obrázek: 5d4f90479149c2f340a485b2f3815e68ac1935a4
Nevyžádané rady