Naučte se říkat NE aneb Dýchejte volněji

Prostě NE a hotovo. Vždyť co je na tom za vědu, že ano? NE. Tak snadné, krátké, přehledné a jasné slůvko. A přitom tak obtížné, složité, nepohodlné, komplikované, nepříjemné a většinou nám bývá proti srsti. Dobře totiž víme, proč. Možná, že to víme jen někde ve skrytu duše, ale všichni máme nějaké povědomí o tom, co takové NE rozjede. Hromy, blesky, kritiku, uraženost, kyselý obličej, povrchní tón, výtku, možná ultimátum. Je tedy jasné, že NE je velmi MOCNÉ. A možná právě proto se jej tolik bojíme používat. Ale napadlo vás někdy, že NE není hrubiánství, ale úplně obyčejné zrcadlení vlastní sebehodnoty?

Obrázek: a0d72a8071945162c86732968cdb1575b5fe28e3
Zdroj: pixabay.com

Říkám ANO, myslím NE

Dnes je prý zlá doba. Každý si hrabe na vlastním písečku a nikdo se o nikoho nezajímá. Každý kope sám za sebe. Prý nám vymizely pojmy jako solidarita, pomoc, respekt, úcta k druhému, uznání, nezištnost. Jenže? Omyl, omyl, omyl! Kolikrát jste dnes řekli falešné ANO na místo upřímného NE? Jednou, pětkrát, desetkrát? Ha, a mám vás! Proč? Protože jste každým samaritánským umělým ANO dali přednost něčemu, nebo někomu jinému před sebou samými. Jednou, pětkrát, desetkrát jste se tím ANO odsunuli na druhou, vedlejší kolej. Zametli jste pod koberec něco, co pro vás bylo jakkoliv méně, či více důležité. A v tom je vtip mocného NE.

Kdykoliv se odhodláte říct opravdové NE, teprve pak vysíláte k ostatním, že si vážíte sebe sama a svého času.

Že máte své plány, cíle, malé radosti a drobné, či nebetyčné priority, které jsou pro vás důležité. Proto se NE říká tak nesnadno. Bojíme se, že s každým NE někoho urazíme, zraníme, naštveme, nebo odbudeme. Opak je však pravdou. Každým skutečným NE, doplněným o slušné vychování a laskavý tón hlasu jasně říká, že si dotyčného vážíte, a proto jej nebudete krmit neupřímným ANO.

Příklad za příklady: Jste nachlazená, unavená, manžel prudí, děti se rozhodly vás zničit a boty ve vašem čísle taky neměli. Víte bezpečně, že teď už chcete jen neexistovat a že nejlepší pro vás bude vana a ticho. Ale volá kamarádka, abyste vyrazila na kávu, protože její Franta už zase pije. Co uděláte? (NE, nerozmýšlejte se příliš dlouho. Brzy se totiž dozvíte, kolik času vám neříkání NE krade. A nic veselého to nebude.) Poběžíte na pomoc? Upřednostníte kamarádku před sebou? Od toho přece přátelé jsou, viďte? Správně! Jsou přesně od toho. Aby si nelhali a chtěli jeden pro druhého to nejlepší! Co to znamená v praxi? Budete své kamarádce lhát, že s ní na kávu, ANO, chcete jít a pak jí zkazíte celé setkání svou otráveností, protože jste nedokázala říct NE. Zlobíte se na sebe, ale slízne to kamarádka. Dobře, možná se udržíte a nic kazit nebudete. To jsme se ale od milosrdné lži (ANO, ale ve skutečnosti NE, nechci jít) dostali k přetvářce. A takto kvalitní vztahy nefungují.

Zdvořilým NE ukážete, jak je pro vás čas cennou hodnotou. A tuto cennou hodnotu kamarádce stejně věnujete. Jen NE hned. A ruku na srdce. Kamarádka by chtěla, abyste lhala a pak se ještě cítila nekomfortně? Ne, to by nechtěla. Nechtěla by pro vás nepohodlí. A jsme znovu u důležitosti. Pokud vás kamarádka potřebuje IHNED, protože vyhořela, samozřejmě poběžíte z vany klidně nahá o překot, jen abyste pomohla. A proč? Protože je to pro vás DŮLEŽITÉ, je to i vaše momentální PRIORITA. U Franty se koneckonců nabízí, že jestli už zase pije teď, bude pít i za týden.

Coby velmi špatná počtářka

I jako člověk naprosto nepolíbený matematikou, čísly a vůbec neschopností si spočítat byť jen prsty na nohou vás můžu ubezpečit, že neříkání NE vás okrádá o váš čas. O spousty času.

 číslech bych to viděla asi tak na pět moří času, patnáct třeskutých zim, dvanáct proflámovaných večerů a šest pěkně kalorických hamburgerů. Plus nějaké drobné každé čtvrté úterý k tomu. Nicméně? Dobře mi tak a díky bohu za to, že neumím počítat. V tomto případě dvojnásob. Kdybych totiž s počty kamarádka byla, musela bych vám teď předložit smutná čísla, která mluví jasně ve váš neprospěch. Všechna neopravdová ANO a žádné NE se pěkně nabalí tak, až je z toho hezká řádka nešťastných a promarněných let. Spolehněte se, že falešná ANO vám kradou energii, náladu, pocit štěstí, mládí a jestliže platí, že čas jsou peníze, pak tedy falešná ANO vysávají i váš účet. Pozvěte tedy konečně NE do svého života a dýchejte volněji, pomaleji a v souladu se svými prioritami.

Reklama

Podobné články

Obrázek: 25b9a78103ba688d2da6a884fc3f9eab9b9e35b7
Obrázek: Jednoduché kváskové lívance
Obrázek: 7cf7bda18564e1bb5e6847588b699aa1dbdec07b
Obrázek: Recept na horkou čokoládu
Obrázek: 2fafd584061373bd4e48966db1a7a66fb1a7b7e3