Nastartujte se s angličtinou

Zjišťujete každoročně na dovolené, že domluvit se jen rukama vám přeci jen nestačí? Chcete se ve studiu angličtiny pořádně nastartovat? Nebo ji potřebujete pro změnu práce? Přečtěte si, jak si vybrat to pravé ořechové pro vás a nastavte si správné studijní rituály podle vašeho nastavení.

Obrázek: a166b69142c4dce527202351408ed8e2274f7744
Zdroj: pixabay.com

Léto je v plném proudu a na svých cestách a dovolených se více setkáváte a máte možnost mluvit anglicky. Češi jsou v tomto pohodáři a každoročně si říkají, že se domluví rukama nebo podobně, a že jim to tak vždycky šlo. Případně rodiče si na společných dovolených vyzkouší své potomky, aby věděli, jaké ovoce přináší angličtina ve škole, případně extra placené lekce v kurzu. 

 

Když jsem jezdila do zahraničí jako delegátka, na začátku cesty jsem se tomu s účastníky zájezdu vždy smála, utvrzovali se a žertovali, jak se vždy domluví. Ale na dovolené, se pak přeci jen necítili dobře, když si chtěli na trhu při nákupech vyjednat více a nemluvě o tom, když potřebovali lékařské ošetření. To se pak obraceli na mě, protože jim přeci jen ty ruce nestačily.

 

A to jsou chvíle, kdy si začnete říkat, že byste s tou angličtinou měli do příští dovolené něco dělat.

Jak si však vybrat tu formu studia, která bude nejlépe vyhovovat vám?

Jako lektorka angličtiny, která se rozvojem a motivací studentů zabývá již přes 20 let, jsem vypozorovala, co nejvíce funguje a sestavila vám těchto 5 pravidel:

1/ Potřebujete si udělat skvělý plán pro své studium podle vaší pokročilosti, zájmů a časových možností. Opravdu osobní plán, který bude fungovat právě vám, podle vašeho nastavení. Ať už si ho promyslíte v myšlenkové mapě pomocí metody 6W (sestavené z anglických tázacích zájmen) 

nebo jinak, je to jen na vás. Váš plán by měl být popsaný a promyšlený do všech detailů. Pro příklad uvádím, jak to vypadá v návrhu v myšlenkové mapě:

(pro detail rozklikněte obrázek v galerii)

2/ Držte se svých jistých studijních návyků a následně si přibírejte další. Pokud jste zvyklí si psát slovíčka a vazby, tak si kupte blok a učebnici gramatiky, kde si vše budete vypisovat. Rozhodně si neberte staré učebnice, nebudete sami vědět, jak na to a odradí vás to hned na začátku. Pokud vám vyhovuje učit se slovíčka, vazby a gramatiku v aplikaci mobilu nebo tabletu, tak to tak dělejte i nadále. Až si zaběhnete svůj denní rituál, můžete si přidávat další možnosti. Držte se jedné až dvou, přílišná volba by vás hlavně v začátku mátla a pak byste studium odkládali.

 

3/ Zkuste si zjednodušenou četbu dle své pokročilosti. Tohle je dle mého názoru nejlepší na odstartování i pro udržení angličtiny a využívá to tak málo studentů. Jsou to knihy, které si vyberete podle vašich preferencí a pokročilosti už od komixových verzí. Co je na nich nejlepší, je, že s touto tenkou knihou procvičujete hned dvě dovednosti naráz: četbu a stejný text v poslechu. Seženete je přes internet i v knihkupectvích, kde prodávají cizojazyčnou literaturu. 

 

4/Při studiu si zvykněte na určité prostředí, kde se budete moci dobře soustředit. Může to být stůl ve vašem pokoji, houpací síť na zahradě, sedačka v době, kdy máte prázdný byt. Rozmazlete se a odměňte se tam při studiu svým dobrým pitím, jídlem nebo dobrůtkou, ať jste příjemně naladění a nestudujete, protože vlastně musíte.

 

5/ Zaveďte si svůj studijní rituál - nejlepší doba pro jeho nastavení a ukotvení se doporučuje 30 dní. Buďte vytrvalí a pak už to půjde samo a každý pokrok vás bude bavit. Načrtněte si nejlépe měsíční kalendář, kde si podle svého rozhodnutí, třeba o každodenním studiu po pár minutách nebo 2 - 3x týdenním studiu po 30 - 60 minutách, zaznamenávejte vždy, co jste zvládli a přidejte si smajlíka, protože se jakkoli posunujete dál.

 

Přeji vám hodně pokroků a spokojenosti s dosažením svých cílů při studiu angličtiny. Pokud budete potřebovat poradit, ráda vás navedu na různé výukové materiály v knižní podobě či online. Pokud s námi budete chtít sdílet, co vám při studiu angličtiny funguje, těšíme se i na vaše doporučení.

 

Přeji příjemné letní dny :)

 

Andrea Peloušková

Reklama

Podobné články

Sebeláska a péče o sebe
Obrázek: 7a263bd7818545ea4dc01bbc5f13145d3370e7de
Obrázek: 669e938324c9daa4e90aee0e3f21384278f6db06
Obrázek: 09c0515d8a52bd00fb12fccc9a8a369a2425e627
Obrázek: d88ed53e09e88b28ae13b3146cbb47bf4ae6c6af