8 tipů, jak být psychicky v pohodě během šestinedělí i později

Jako nastávající maminky můžete slyšet různé příběhy, rady či rádoby nevyvratitelná moudra o šestinedělí, které vás mohou znejistit nebo společně tvoří nějaký obrázek o tom, jak to v šestinedělí chodí, na co se máme připravit a co máme očekávat od sebe, našeho miminka či okolí. Jenže i dobře míněné tipy nám mohou zbytečně zavařit. Já už si tuto etapu prožila a chci s vámi nyní sdílet své postřehy. Věřím, že vám budou k užitku.

Obrázek: psychická rovnováha v šestinedělí
Zdroj: Ilustrační obrázek Canva

 

Mezi ty nejdůležitější poznatky řadím tyto:

  1. opravdu primárně odpočívejte a spěte,
  2. nepodceňujte, co zažíváte,
  3. přehodnoťte své priority,
  4. mějte se na prvním místě spolu s dítětem,
  5. snažte se ulehčit si každou aktivitu,
  6. přijměte nepříjemnosti a snižte svá očekávání,
  7. uvědomte si, že jsme pouze lidé
  8. a inspirujte se knihami ze života.

 

1. Opravdu primárně odpočívejte a spěte

Často zaznívá téma odpočinku a spánku. Prý máme jít spát, kdykoliv naše miminko spí, abychom pracně dohnali energii. Ne každé mamince se totiž narodí drobeček, který vydrží spát více hodin v kuse tak, aby se necítila vyčerpaná. Spolu s tím různí autoři zmiňují, že jde o větší prioritu než povinnosti, o kterých si myslíte, že je musíte zvládnout.

Já osobně si tuto radu vyslechla a se zájmem a samozřejmostí ji vyčetla z různých zdrojů, ale jakmile se šestinedělí odstartovalo velkým životním zážitkem v podobě porodu, bylo pro mě těžké se tím řídit. Zaktivovaly se totiž i moje obavy v podobě pocitů méněcennosti, když nemám dostatečně uklizeno a splněné věci, co si sama stanovuji. Zároveň jsem cítila silnou potřebu dělat aktivity, co mi dělají radost a naplňují mě (nějaké koníčky).

 

2. Nepodceňujte, co zažíváte

Myslela jsem si hrdě, že zvládnu všechno – odpočinek, povinnosti i radosti. Ze slov mých přátel s dětmi nejsem jediná, která věřila, že vyšlape novou cestu maminek superhrdinek. Chtěla bych na vás tudíž apelovat, ať těmto ohraným doporučením dáváte větší váhu než já.

Jelikož jsem se spálila já, mohu vás tímto motivovat zachovat se jinak. Třeba se tak vyhnete vyčerpání, pocitům selhání, často projevenému vzteku při každé drobné nepříjemnosti a z toho plynoucím potížím ve vztazích s vašimi blízkými, kteří to prožívají s vámi. Opravdu mohu potvrdit, že to nestojí za to. 

 

3. Přehodnoťte své priority

S tím souvisí i fakt, že šestinedělí, které bývá obdobím hojení, únavy, nové životní výzvy a slabších nervů, může být kromě užívání si nového člena rodiny úžasné i nutností přehodnotiti své priority. Cvičení v šestinedělí? Řešit jídelníček kojící matky v šestinedělí? Setkávání s přáteli? Spánek? Sex v šestinedělí? Uklízení? Nicnedělání? Vnímání svého těla, potřeb a pocitů? 

Maminky a tatínkové by tyto aktivity seřadili dle důležitosti různě. Je to ovlivněno tím, jakým způsobem života jsme do té doby žili, co jsme měli rádi, jaké máme zkušenosti, jak máme rádi sami sebe, jak vnímáme své okolí atp. Každopádně vaše priority značně ovlivňují každou chvíli každý den.
 

Obrázek: co dělat v šestinedělí
Zdroj: Ilustrační obrázek Canva


4. Mějte se na prvním místě spolu s dítětem

Někteří dají na to, co slyší od jiných lidí nebo co se říká, že by nějak „mělo být“. Například slýchají, že cvičení po porodu je nezbytnou součástí šestinedělí. Jenže tímto způsobem budete za chvíli vysílení. Já osobně se díky tomuto období i obecně díky životu s malým děťátkem učím, že nejdůležitější je, co cítím a potřebuji já sama, i když jde o specifické potřeby. Když nemáte dostatek toho, co potřebujete, nemůžete pak pečovat o své okolí.

Kdo létá letadlem, jistě slyšel poučku znějící nějak takto: ,,Při problémech dejte kyslíkovou masku prvně sami sobě, dospělému, a až pak dítěti.“ Význam je jasný. Když zkolabuje dospělý, nemá se kdo o dítě postarat. Tato situace se dá aplikovat i na běžný život po porodu.
 

5. Snažte se ulehčit si každou aktivitu

Umět vnímat své potřeby tvoří základ toho, co pro sebe musíte jako rodič udělat během šestinedělí po porodu. V tomto období zažijete různé náročné situace, a tak každá drobnost může hrát velkou roli v tom, jak se budete cítit a jak budete prožívat tyto první chvíle.

Spánek či pouhé několikaminutové ležení na gauči se zavřenýma očima pomůže průběžně dobíjet baterky. Pestrá strava místo „rychlých“ cukrů vám tu těžce získanou energii pomůže udržet na rozdíl od dobrůtek, které vás nakopnou, ale brzy budete potřebovat znovu jíst. Kojení v leže místo v sedě vám opět pomůže méně plýtvat energií.

Úžasným a mým milovaným pomocníkem v šestinedělí i v prvních měsících života mého batolete jsou špunty do uší. Pomohou chránit vaše nervy a síly. Mnoho aktivit a situací lze zpříjemnit nebo zjednodušit. Nebojte se objevovat a zkoušet nové způsoby, jak dělat věci jinak. Může to mít velký efekt na každý den.

 

6. Přijměte nepříjemnosti a snižte svá očekávání

Cvičení po porodu je často vyhledávaným pojmem, přitom v praxi si často žena přeje mít energii aspoň na základní fungování sebe a rodiny. Moudry a fotografiemi na sociálních sítích můžeme mít utvořený dojem, že je reálné být upravená, psychicky v pohodě a mít doma pořádek.

Jenže nevidíme za oponu tohoto divadla. Ne každý má dostatek hlídání od svých blízkých. Ne vždy mají možnost přeházet své priority tak, že péče o zevnějšek a psychiku budou výše než opakovaný spánek. Každý máme jiné podmínky a možnosti, a tak k sobě buďte velmi laskaví.

 

Obrázek: porod a šestinedělí
Zdroj: Freepik


7. Uvědomte si, že jsme pouze lidé

Všichni dobře víme, že tato doba nás nepřímo i přímo popohání k ideálu, dokonalosti. Některé mámy dokonce hned v prvních týdnech myslí na hubnutí po porodu. Jenže nás to může zbytečně stresovat. Co myslíte, je důležitější přijmout fakt, že po určitou dobu budete žít v bordelu, ale budete mít více energie? Dokážete vynechat zveřejňování strojených fotografií o tom, jak prožíváte idylické období, a nahradíte je buď pauzou od focení nebo podpoříte jiné maminky fotografiemi reálných fotografií ze života s upřímností k nim i sami k sobě?
 

8. Inspirujte se knihami ze života

Můžete narazit na knihy, kde se autoři nebojí ukázat a přiznat realitu, i když je krutá nebo nepopularizovaná. To vám velmi pomůže ve chvílích, kdy prožíváte něco přirozeného, co ale není zrovna příjemné.

Například v knize Důmyslné umění jak mít všechno u pr**le od Marka Mansona existují absolutně božské myšlenky pro maminky. Stručně zní: ,,Není úplně tak důležité, co skvělého si přejete. Podstatnější je, co jste pro danou věc ochotni snést či obětovat.“

Stejně tak miluji pravdivost citace z téže knihy, jejíž pointa je: ,,Nespokojenost a znepokojení jsou nedílnou součástí lidské nátury. Je vhodné upustit od domněnek, že budeme šťastní a spokojení, AŽ….“ Tím chci připomenout, že přijetí nedokonalostí nás může osvobodit a můžeme pocítit klid místo napětí.

 

Milé maminky, milí tatínkové, ať během šestinedělí prožijete nebo prožíváte jakékoliv chvíle, nezapomínejte, že všechno má svůj smysl. Buď objevíte nádherné, nadpozemské prožitky s velkým zázrakem v podobě malinkého človíčka, nebo se vám otevřou nové výzvy a příležitosti poznat lépe sebe sama díky novému životnímu stylu. Tak jako tak věřte, že jednou na toto období budete rádi vzpomínat. Buď jako na úžasné, i když náročné období, nebo na začátek něčeho velkého, nového. Držím vám palce, ať je vaše realita co nejpříjemnější.

 

Reklama

Podobné články

Obrázek: efb7c02e8d32a00b1cc59fde624f8bb97197e8e6
Obrázek: 54dc7fb7ddd746500517c2c0080bc054c2b961ac
Obrázek: 6c8afbf6fa6e8b1bd039ce146991f5edc3b76953
Obrázek: 0dca3b5cc98aba8233e32ba2e58a54f5360d56c6
Obrázek: 96eee9e5b8c5c6c5776b4fb27781a9145123db38