7 tipů, jak být efektivní při práci z domu

Práce z domova může být skvělá. Dává nám svobodu. Ovládáme svůj čas a můžeme ovládat i svou pracovní dobu. Naučme se, jak zefektivnit práci z domu a dosáhnout úspěchu. Teď už nemusíte sedět několik hodin v kanceláři a bezmyšlenkovitě koukat do počítače. Máte více času na rodinu, na sebe. Můžete si udělat přestávky kdykoli, když budete mít hlad, nebo když budete potřebovat dobít energii kávou. Můžete se dojít nadechnout čerstvého vzduchu, nachytat poslední sluneční paprsky, nebo vyvenčit psa.

Obrázek: ab0947ce7da3c3827beb151c3ce3d639dd2dcd6d
Zdroj: Freepik


Zůstat soustředěný však může být obtížné, zvláště pokud jsme zvyklí pracovat pouze ze své kanceláře. V našem životě a především v našem domácím prostředí nás může rozptylovat spousty věcí. Sledování televize, sociální média a telefonáty mohou brzdit a znesnadňovat náš výkon. Pokud jste rodič, tak vytvoření tohoto prostředí bez rozptýlení je ještě složitější. Děti mohou přerušovat pracovní telefonáty křikem a nečekané situace mohou narušit váš pracovní plán. Nutností v tomto případě, při práci z domu je naučit se přizpůsobovat těmto vzniklým a neočekávaným okolnostem. V první řadě se musíte naučit, jak si budovat svou kariéru při práci z domu a být při tom efektivní.

 

Jak začít a dosáhnout ideálního prostředí bez rozptýlení?


1. Vytvořte si plán a držte se ho

Pokud jste si žádný plán ještě nevytvořili, tak teď je nevyšší čas! Bez plánu, kterého byste se mohli držet nepřijde ani úspěch.

Používejte kalendář, který je rozdělen do časových intervalů. Zapisujte si do něj vaše denní cíle, práci kterou chcete mít dnes hotovou a jaké úkoly je třeba ještě dokončit. Vždy se soustřeďte na vaše denní plány. Dejte si dostatečný čas a prostor a neplánujte si během dne příliš velké množství úkolů, které budou v konečném výsledku nereálné a dostanou vás do stresu.

 

2. Počítejte s rozptýlením

Připravte se na to, že vás zaskočí nečekaná situace, nebo vás něco rozptýlí. Musíte se naučit improvizovat. V těchto situacích je dobré, abyste si ve svém kalendáři udělali trochu volného místa, který využijete, když vás překvapí nečekaná situace.

 

3. Minimalizujte věci, které vás mohou rozptýlit

Odložte a dejte stranou vše, co by vás mohlo rušit. Vyhraďte si místo, kde budete pracovat. Vypněte televizi a vyhýbejte se sociálním sítím, které by vaši pozornost mohli od práce odvádět. S rodinou si stanovte hranice a domluvte se na pravidlech, které budete společně dodržovat. Vysvětlete dětem, že musíte pracovat a pomozte jim najít způsob, kterým se zabaví a který je dostatečně zaneprázdní.

 

4. Stanovte si čas na přestávky

Naplánujte si přestávky během pracovní doby. Dejte si jasné časy, kdy si uděláte pauzu na jídlo, kdy pomůžete dětem s úkoly, nebo kdy uvaříte oběd. Pokud si čas nerozvrhnete dobře, může se stát, že vaše práce nebude tolik efektivní. Jasný plán s časy pomůže k tomu, abyste neztráceli čas a byli produktivní po celou dobu vaší práce.
 

 

Obrázek: casual-adult-woman-working-home


5. Oblečte se, jako byste šli do práce

Každé ráno, se oblékněte a upravte, jako byste šli do kanceláře. A to i v případě, že budete celý den doma a nikdo vás neuvidí. Pokud se budete cítit dobře, budete více produktivní, zvládnete více věcí a budete mít dobrý pocit sami ze sebe.

 

6. Komunikujte

Máte šéfa, spolupracovníky nebo lidi, kteří jsou závislí na vás. Nezapomínejte na to a nechte vždy otevřený e-mail a zapnutý mobilní telefon. I když děláte práci z domu, musíte být spolehliví a také dostupný.

 

7. Pracovní prostředí

Vaše pracovní prostředí je velmi důležité. Pokud můžete mít domácí kancelář, máte vyhráno. Stačí zavřít dveře a nechat vše za nimi. Pokud si nepřejete být rušeni postačí, když na dveře dáte svou pracovní dobu a nastavíte jasné pokyny pro ostatní v domě.

Ne každý ale takovou možnost má. Pokud tedy nemáte jednu místnost, kde byste mohli kancelář vytvořit, jednoduše si vyhraďte prostor, kde budete pracovat. Vytvoření takového místa je snadné. Stačí psací stůl přemístit na vaše požadované místo a umístit ho tak, aby byl co nejvíce vzdálený od televize. Udržujte vaše pracovní místo uklizené, nezahlcujte ho zbytečnostmi, které při práci zrovna nepotřebujete. Vytvořte si takové místo, kde se budete cítit pohodlně a dobře.

 

V poslední době se stala práce z domu populární a nabízí nejrůznější výhody, než práce z kanceláře. Důležité je, abyste zůstali soustředěný a vytvořili si plán. Ze začátku váš plán nebude zřejmě stoprocentní, ale postupem času se naučíte, jak ho efektivně vytvořit a díky tomu začnete být produktivní a úspěšný!

Reklama

Podobné články

Obrázek: 4ac51b95be44870b8175afa67c26df2d81a8180e
Obrázek: d314b6c4de98d8a66e7c800b0807aae8a09d9bbb
Obrázek: d61149a8386821641d8bf777988c572cd32f97d9
Obrázek: 57c52240489998a0a412e986518c58c2d449addf
Obrázek: 408ebed719826c4c5c23e1c31ceff46eaee92eb7