Milujete svoje kudrnaté vlasy? Potom určitě víte, jak se o ně starat

CGM metoda pro vlnité, kudrnaté a afro vlasy je trendem už několik let. Jako kadeřník jsem někdy až překvapená, jak se laik o ně naučil pečovat a někdy i kadeřníci zaostávají ve 100% poradenstvím. Ale je to téma a my jsme oprášili střihy pro vlnité vlasy a zaměřili se na lepší poradenství a nabídku produktů právě pro tento typ vlasů.

Obrázek: Péče o kudrnaté a suché vlasy s metodou Curly Girl - CGM
Zdroj: Ilustrační obrázek Canva


Před 30 lety, když jsem začínala, bylo běžné dělat i 5 trvalých za den. Platilo, že kdo neměl trvalou, jako by nebyl a úplně se dnes divím, že se dělala i na vlnité vlasy. Prostě trend. Ale nebyly produkty a i preparační voda vlasy hrozně vysušovala. Šlo spíše o objem (někdy až v krepu) a ne příliš o definici vln. A dnes tu máme jiný trend, podporovat vlny pokud jsou vlastní a důmyslně je upravovat, aby měly jak objem, tak lesk a správnou strukturu.
 

Co je CGM neboli Curly girl metoda?

Curly girl metoda je způsob péče o kudrnaté vlasy, jejíž zakladatelkou je Lorraine Massey. Principem CGM je používat přípravky vysoké kvality bez škodlivých látek a naučit se vlasy ošetřovat od A po Z včetně způsobu, jak vlasy mýt, fénovat a upravovat. Také jak je chránit při spánku, česat vlasy pouze mokré, k sušení používat bavlněné tričko nebo ručník z mikrovlákna a hlavně dodávat vlasům dostatečné množství hydratace. Jen tak budou kudrny nádherné!
 

Postup péče CGM a speciální techniky pro kudrnaté vlasy

Příznivci CGM mají i svůj slovník a některé speciální techniky, které ženy s rovnými vlasy nikdy nepraktikují. Na noc si dělají volný culík na temeni hlavy neboli Ananas - Pineapple. Opravdu nezapomínají na Clarifying - hloubkové čištění šampónem a to 1x za 3-4 týdny. Hodně tvrdá voda s vysokým obsahem vápníku totiž dehydruje a stahuje vlhkost, hořčík a křemík pak matují vlasy. Je to také důležité proto, že uzavřený vlas s nánosy nemůže přijmout žádnou výživu, vše zůstane jen na povrchu. Čistící šampon stačí dávat jenom k hlavě, oplach pak stačí k umytí délek (aplikuje se 2x po sobě).
 

Cowash, tedy mytí vlasů kondicionérem, které se někdy nahradí namísto hydratačního šamponu. Je to opravdu prospěšné, hodně vlasy hydratuje a i přes to, že vůbec nepění, dokonale vyčistí jak vlasy, tak vlasovou pokožku. Pokud máte hodně kudrnaté a objemné vlasy, tenhle produkt si pořiďte.
 

Kvalitní hydratační šampon a kondicionér je jasná volba. Vlasy před mytím důkladně pročešme, hodně vlasy namočíme, šampon dáme do dlaně, rozpěníme ho a jemnými pohyby vmasírujeme do vlasů. Doporučujeme vlasy mýt ve stoje, ne v předkolonu, po směru šupinaté vrstvy vlasů, ale je jasné, že nám to někdy nevyjde.

Mytí je jemné, a po důkladném opláchnutí vlasy vymačkáme a nanášíme kondicionér. Nedáváme ho však na pokožku ale jenom na vlasy! Squish to condish je označení mačkání vlasů při nanášení kondicionéru, potom se praktikuje Bowl method, neboli miskování kdy po aplikaci kondicionéru pomocí misky zachytáváme stékající vodu s kondicionérem a pro maximální hydrataci opětovně přelíváme přes vlasy. Vlasy pročešeme prsty nebo kartáčem a důkladně opláchneme, závěrečný oplach by pak měl být chladnější vodou
 


U šamponu ani u kondicionéru to nekončí

Leave-in je nezbytný bezoplachový kondicionér, který se používá ještě před samotným stylingem. Ten ošetří vrchní vrstvu vlasu a díky němu se vlasy snadněji rozčešou a zároveň jsou chráněné před vnějšími vlivy. U jemných vlasů je důležité, vybrat nezatěžující leave-in.
 

Pravidelností je také Deep conditioning, hloubková péče, která pracuje uvnitř vlasu. Všechny by měly být zaměřené na vysokou hydrataci, barvené a odbarvené vlasy s vysokou dávkou proteinů. Přípravky jako jsou overnight, které působí přes noc jsou také super.

Jemná metoda k vysušení přebytečné vody před foukáním nazýváme Micro plopping, kdy vlasy k hlavě jemně přimačkáváme pomocí ručníku či trička a opět opatrně pouštíme.
 

CMG a vlasový styling pro dokonalý výsledek

  • Crunch
    je výraz, který se používá pro krustu po stylingu. Je důležité vydržet až do maximálního uschnutí vlasů, aby mohl vzniknout tento efekt. Až poté můžete vlasy proklepat. Pozor však na nedoschnuté vlasy, protože mají v sobě hodně vlhkosti, a tím pádem by mohly inklinovat opět ke krepacení.
     
  • Custard (puding)
    je oblíbená kombinace stylingu, něco mezi krémem a gelem. Tento produkt můžete přímo koupit nebo si ho vytvořit jednoduše doma tak, že smícháte gel a krém na vlnité vlasy. Slip je pak výraz pro hladký povrch vlasů.
     
Obrázek: Co je CGM - metoda Curly Girl
Zdroj: Ilustrační obrázek Canva


Vrstvení a kombinace produktů

Styling se často vrství nebo kombinuje v dlaních, na mírně prosušené vlasy:
 

  • Gel - na vlny pro vyhlazení a fixaci, je lepší ho “vytleskat” do vlasů dlaněmi. 
     
  • Krém - je dobrý na hrubý vlas s vysokou krepatostí.
     
  • Mlíčko - lehčí hydratace i pro jemné vlasy.
     
  • Pěna - tužidlo v pěně, které zajistí efekt ztužení.
     
  • Olej - je ideální na extrémně suché vlasy, některý se aplikuje na vlhké nebo na suché vlasy. 

     

Produkty se různě kombinují:
 

  • Mlíčko + gel
    každý produkt se do vlasů namačká, částečně můžete vymačkat do trička nebo ručníku z mikrovlákna.
     
  • Gel + pěna
    super pro pevnější kudrny.
     
  • Krém + pěna + gel
    Ideálně vlasy po krému znovu rozčesat, je to kombinace pro silné husté vlasy, jemné mohou být zatížené.
     
  • 123 gely
    nanášíme tři nebo dva různé gely na sebe, tak, aby daly dohromady stejnou dávku jako když používáme jen jeden gel, od nejlehčího po nejtěžší.
     
Obrázek: Metoda CGM - ALCINA EMULZE PRO VLNITÉ VLASY CURL EMULSION Alcina
Zdroj: Alcina emulze pro kudrnaté vlasy


Po nanesení stylingových produktů je důležité

Vlasy se stylingem následně vymačkejte do trička nebo vhodného ručníku. Můžete použít diffuzér nebo vlasy nechte volně uschnout. Jednou za čas se doporučuje vynechat veškerý styling a nechat vlasy tzv. ,,nahé‘‘.

U jemných vlasů je potřeba častější hloubkové čištění, protože u nich snadněji dochází k usazování nežádoucích nánosů. Z tohoto důvodu používejte spíše pěnová tužidla než gely. 

U silných vlasů si můžete dovolit použít těžší produkty - oleje, hutné krémy a másla. Nemusí se tak často mýt hloubkovým šampónem, vlasy myjeme s Cowash.

Refresh je pak oživení vlasů po spaní a je mnohem lepší použít produkt než vodu.
 

Poréznost vlasů

Každý vlas je jinak porézní (nasákavý) a je potřeba vytestovat, co mu dělá nejlépe pro krásný finish. 
 

  • Vysoce porézní vlasy - bývají zničené žehlením, odbarvováním, melírováním a bude se muset pravidelně aplikovat hloubková maska, nic nevynechávat a mít opravdu kvalitní produkty. 
     
  • Středně porézní vlasy - nejsou tolik zničené a lépe udrží hydrataci. 
     
  • Nízká poréznost - je většinou u nebarvených zdravých vlasů. 
     

Pokud vlasy už krátce po umytí ztrácí objem, vlny se natahují, nevydrží styling - je příliš hydratace. Vlasy jsou sušší, hodně se cuchají, nejsou tolik lesklé, znamená to - málo hydratace.
 

Co rozhodně nedělat a čemu se vyvarovat pokud máte kudrny?

  • přestat s česáním kudrnatých vlasů nasucho (pouze před mytím)
  • vysadit žehlení a kulmování, foukání na nejvyšší stupeň a mytí v horké vodě
  • nepoužívat nekvalitní produkty
  • vyhnout se silikonům (nerozpustné ve vodě) a parabenům, které bývají obsažené v konvenční vlasové kosmetice
  • nepoužívat alkoholy, které vlasy vysušují (ne všechny alkoholy jsou ale škodlivé)
  • vyměnit froté ručník při sušení za staré tričko
  • vlasy šetrně barvit (lépe nebarvit), neodbarvovat. 
  • omezit frekvenci mytí vlasů – ideální je dvakrát, maximálně třikrát týdně
     

Nebojte se vyžadovat u kadeřníka střihy pro kudrnaté vlasy. I přes to, že je někdy sestříháváme, na temeni nejsou vlasy příliš krátké a není to sestříhání do “A”. Spíše se podporuje objem v místech, kde není a dotváří kulatost. Seřezávač je zakázaný! Některé techniky také podporují “kroucení vlasů” a na extrémně objemné vlasy existuje speciální střih pro ubrání objemu. Každopádně je dobré vytestovat nejprve péči, kterou jsem popsala, protože mnohdy vyřeší vše co potřebujete.
 

A nezapomínejte také na hydratace zevnitř a životosprávu, i to má vliv na krásu vašich vlasů!
 

Reklama

Podobné články

Obrázek: 1554ee7db92ac19a4c4a0a328fdb6c91dc6daded
Obrázek: 7a54059a56c5c18a89b4a6e3edf0b77d5dc9ae6f
Obrázek: d141b6427f65e8b11089eea6d20874eed02b34af
Obrázek: dd3e41fffb7b4edfe554bc2a4961d3d4ec2951f6
Obrázek: 9e7342268402c71d4bf62654b2ee47dcd455a414