Kyselina Hyaluronová - magnet, který přitahuje vodu

Od 25 let naše tělo stárne a ano - vysychá. Řešíme to viditelné jako je pleť a vlasy, ale celé tělo miluje napojení na božský zdroj vody! Pitný režim a dobá strava je základ, máme ale i možnost se o sebe starat a využít nové poznatky ve vědě pro anti-aging právě díky HA.

Obrázek: 4158


Co je vlastně kyselina hyaluronová?​

Je přírodní nesulfátovaný glykosaminoglykan (polysacharid – forma cukru) produkovaný v mnoha našich orgánech a tkáních, v lymfě a krvi. Je účinná hydratační látka - působí jako magnet, který přitahuje vodu. A to je právě důvod, proč je v dnešní době zařazena v tolika produktech, které pečují zejména o naši pleť. Má totiž schopnost na sebe navázat 1000 až 10.000 násobek své vlastní hmotnosti ve vodě ( 1 gram kyseliny na sebe naváže 1-10 litrů vody) a díky dalšímu výzkumu je nyní kyselina hyaluronová ceněna jako důležitá součást mezibuněčné hmoty. 

Je 1000x tenčí než vlas a obsahuje ji každá naše buňka. Byla objevena ve 30 letech 20 století a původně se předpokládalo, že nemá žádnou fyziologickou funkci kromě toho, že slouží jako lubrikační „výplň prostoru“ mezi klouby.  To byl ale začátek.
 

Jaký má význam má kyselina hyaluronová pro naše tělo?​

Má rozhodující roli v mnoha buněčných signalizačních událostech, jako je proliferace (množení buněk),​ zánět a hojení ran ​a spolu s kolagenem a elastinem je jednou z hlavních složek pojivové tkáně, která obklopuje naše​ kožní buňky, kde zajišťuje hydrataci a pevnost pleti​ a  brání prostupu virů a bakterií přes pericelulární matrix (prostor ​bezprostředně obklopující buňku).


Co dokáže v kosmetických produktech?​

Vysokomolekulární kyselina hyaluronová (s dlouhým řetězcem 1800-3000 kDa) , ta zůstává na povrchu pleti a účinně zlepšuje hydrataci vnější vrstvy epidermis,​ kde vznikají jemné linky a vrásky.​

Nízkomolekulární kyselina hyaluronová (s krátkým řetězcem 20-100 kDa), ta obsahuje molekuly 40krát menší než molekuly vysokomolekulární HA ​a proto proniká hlouběji do hlubších (epidermálních) vrstev pleti, kde stimuluje její ​vlastní produkci HA a doplňuje hydrataci tam, kde vznikají hlubší vrásky.

V kosmetických produktech vyšší řady se využívají nové technologie a ta dokáže vpravit i vysokomolekulární HA hluboko do pleti (je lypomozomálně zapouzdřená) a tam se postupně uvolňuje. Také nízkomolekulární mikro Ha, tedy té nejmenší velikosti putuje hluboko do pleti. Dokonce umí v pleti “bobtnat” a tím vyplňuje vrásky zevnitř. A nemějte strach - je to tělu vlastní látka, absolutně neškodí!

 

Existuje i přírodní ekvivalent HA, ten se získává z čínské houby Stříbrné ucho a vytváří na povrchu pokožky síť, která také váže vodu​. Do pleti ale neproniká.

Asi 70kg člověk má asi 14g HA​, která má životnost 3dny - vzniká a zaniká a během vteřiny projde do buňky miliarda HA​. Tělo stárne a od 25 let s věkem spotřebovává více HA, protože stoupá hladina toxinů v těle​. Každých dalších 10 let ztrácíme asi 10% HA​. 

 

GelaVis HA

Kyselinu Hyaluronovou můžeme doplňovat i vnitřně. GelavisH je unikátní produkt švýcarské medicínsko-technologické firmy s 25 letým výzkumem HA ​a  od 2019 se dostává jako anti-aging do estetické medicíny​. Má ideální poměr HA 70:30 (vysokomolekulární HMW x nízkomolekulární LMW)​. Zlepšuje funkci kapilár okolo vlasových folikulů a zlepšuje mikrobiom pokožky hlavy. Také hojí, zlepšuje elasticitu a viskozitu, zvyšuje imunitu, je protizánětlivá​, podporuje tvorbu keratinu, zvyšuje hydrataci a výživu pokožky​. Důležité je, že  podporuje vlastní tvorbu HA​. Rozhodně nemá žádné vedlejší účinky a žádné zatížení pro organismus​.

Kyselina hyaluronová účinky
Zdroj: Canva


Jak to funguje? 

HA se neštěpí v žaludku, ale až ve střevě a tam se navazuje na buňky​, buňka má 1000-5000 receptorů. Ha se váže na receptory CD44​ LMW se dostane hned dovnitř a začnou čistit, HMW se na povrchu nakrátí a naváže volné radikály​ na membránové receptory se váží pouze hydrofilní látky (schopný vázat vodu nebo se v ní rozpouštět)​ nemocná buňka má mnoho receptorů, HMW ho doslova obalí a ochrání před bílými krvinkami (ty ničí   špatné buňky - imunitní systém)​ při obnově buněk dochází ke kopírování informací do nové buňky (nechceme kopírovat ty nemocné)​ my chceme zachovat co nejvíce buněk, ale s novou informací, HA naváže volné radikály a tělo je odplaví krví, lymfou, podkožní tekutinou a potem.

Užívání HA řeší problémy nejprve s POHYBOVÝM APARÁTEM, potom se SLIZNICEMI (vaginální suchost, suchost očí, astma, střeva), potom postupně zlepšuje CÉVY A LYMFU a také POKOŽKU A VLASY.​

Po celou dobu užívání ale buduje MIKROBIOM ve střevech! Aktivujete geny dlouhověkosti a stárnete s komfortem a bez zánětu.​Zpomalíte biologické hodiny, posílíte imunitu a odolnost proti stresu.​

Ideálně ji kombinujte se synergickými kombinacemi jako je pravá čokoláda s Flavanoly (snižuje krevní tlak) a jinými anti-aging látkami jako jsou Polyfonoly (brokolice, špenát, cherry rajčata, červená cibule, celozrnné pečivo, jablka, švestky, borůvky, ostružiny, pomeranče, maliny, broskve, brusinky, jahody, zelený čaj).​

GELAVIS HA KYSELINA HYALURONOVÁ

Reklama

Podobné články

Obrázek: a4a60c5a7a61960cab20c0a581c92d20d8d188b7
ak zabránit vzniku vrásek a předejít předčasnému stárnutí
Obrázek: db6d9eaf51a374265cfa7d1801f0deb167ffc901
Obrázek: 9f40291af05479129b99314740797a9eb7573dfd
Obrázek: 401067e7c9629db35d48bfe23b35327808bc844c