Chutné a zdravé recepty nejen z cukety a švestek

Inspirace není nikdy dost. Jsem zastáncem nenáročného vaření z jednoduchých a základních surovin, které nezruinuje naše peněženky, ani naše postavy. Pokud už delší dobu přemýšlíte, čím byste obohatili zajetý jídelníček, mrkněte na pár dalších receptů, které mi prošly nedávno v kuchyni pod rukama. Navíc je švestková a cuketová sezona. Z těchto dvou podzimních hvězd tam na vás taky něco čeká... :)

Obrázek: ce902afa716dfdb7d3a2b74f19af8cb18233d996
Zdroj: Aneta Černá

Cuketová pizza

Období cuket je zase zpátky. A období pizzy je naopak celý rok! Takže to teď můžeme krásně spojit a ušetřit si pár kalorií. Řekněme si to upřímně, opravdová pizza je prostě opravdová pizza, té se cuketová nevyrovná. Však si ji taky sem tam dejte. A mezi tím „sem tam“ můžete zkusit tuhle variantu. Uvidíte, že to zas tak marné vůbec nebude!
 

Co na ni potřebujete?

  • větší cuketu,
  • šťastné vejce,
  • 2 lžíce psyllia,
  • 2 lžíce lahůdkového droždí (pokud chcete),
  • sůl,
  • cokoliv navrch, co máte rádi.

Jak postupovat?

Žádná věda to rozhodně není. Buď cuketu nastrouháte najemno, nebo rozmixujete mixérem a vymačkáte z ní co nejvíce vody (přes utěrku, plátýnko). K tomu málu, co zbyde (také vás vždycky překvapí, kolik tam té vody nakonec je?), přimícháte ostatní suroviny a uplácáte těsto do tvaru pizzy na plech s pečícím papírem. Ráda bych použila sofistikovanější slovo než „uplácat“, ale ono to tak doslova je. Těsto je totiž trochu mokřejší. Ale nebojte se, ona to trouba napraví. V té předpečte placku na 180°C tak, aby měla mírně zlaté okraje.
 

Navrch pizzy dejte, co budete chtít. Dříve jsem dělala smetanový základ (zakysaná smetana smíchaná s vejcem a nastrouhanou mozzarellou). V poslední době dávám přednost zase rajčatovému základu. Pozor ale při jeho koupi, abyste nekoupili nic zahuštěného a zbytečně doslazovaného (boky žalují). Na něj nastrouhám mozzarellu s trochou nivy, přidám kvalitní šunku nebo slaninu, olivy a dopékám, až mi sýr zezlátne. S čerstvou bazalkou nebo rukolou je to pecka.

sekaná z cukety
sekaná s celerovou kaší

Sekaná, "neburgery" a kuličky - masové i nemasové

Sáhnout po kvalitním mletém mase není na škodu. Nikdy. Je to dobrá alternativa a dá se z něj vykouzlit spoustu chuťově zajímavých a rychlých pokrmů. Já nejraději dělám zelofleky. Pochutnám si ale i na nahatých burgerech a vůbec mi nevadí, že k nim nemám hamburgerovou housku. Maso si klidně můžete dát na grilovaný žampion.


Sekaná taky nemusí být jídlo hříchu. Mleté maso smíchám s cibulí, vejcem, kopřivovou natí, solí, pepřem, umačkám do tvaru sekané a dám péct. Voila. Tady volím jako přílohu celerovou kaši s kurkumou. Masové kuličky lze uvařit na milion způsobů. Ani nepřidávám vejce. Pouze maso, koření, psyllium a lahůdkové droždí. Dám do trouby na plech. Ideální, rychlé, plné bílkovin a téměř bez práce.


PS: plněné nivou také nejsou k zahození. Hodí se k nim salát, kde místo brambor použiji vařený celer a kedlubnu. A když není (chuť na) maso, dělám je z čehokoliv, co přijde pod ruku: z ryby, cizrny, tofu nebo třeba sojových bobů.

Recyklujte! Recyklujte vývary!

Vývary jsou zázračné pro naše střeva. Pokud máte doma pomalý hrnec, jsou nejen výživné, ale i strašně rychlé a snadné na přípravu. Já mám doma 6litrový hrnec, který jen naplním vodou, masem a zeleninou, zapnu ho a nevšímám si ho. Podle druhu masa mám za pár hodin hotovou a absolutně bez starosti uvařenou jak večeři, tak základ pro mnoho dalších jídel.


1. Vývar jako hlavní jídlo

První jídlo z pomalého hrnce je vždy klasický vývar s obraným masem, které jsem vyvářela. Dávám si ho jako hlavní jídlo, což ale znamená, že si naložím pořádnou porci masa, zeleniny i samotného vývaru a doplním třeba i o nějakou čerstvou zeleninu, nasekaný salát, rukolu, klíčky nebo třeba vejce apod.
 

špenátová polévka
špenátová polévka

2. Krémové polévky, "zelňačky", "koprovky"…

V druhé fázi většinou použiji vývar jako základ, ve kterém rozmixuji uvařenou zeleninu. Zeleniny většinou volím opravdu velké množství, takže nepotřebuji ani dál zahušťovat smetanou. Může z něj tedy být polévka celerová, kedlubnová, brokolicová, špenátová, hrášková, dýňová či mrkvová. Podle toho, na co máme zrovna chuť. Popřípadě přidám celer, mnoho kopru a mám "koprovku". Nebo kysané zelí, červenou papriku, kvalitní klobásku a vznikne mi skvělá "zelňačka".
 

3. Omáčka

Jako příklad si vezmu třeba takový špenát. Začnu tedy vývarem, druhý den v něm rozmixuji špenát a vznikne mi špenátová polévka. S vejcem je skvělá. Třetí den polévku zahustím ještě víc lahůdkovým droždím a použiji ji jako omáčku k masu a vařenému květáku. Takto do sebe nemám problém jíst vývar celý týden, protože je pokaždé v jiné formě, takže se člověku nepřejí. A kdo nemá pomalý hrnec, určitě ho doporučuji koupit. Nejen na vývary. Dokáže být skvělý pomocník, který ušetří peníze, čas i živiny v jídle.

Cuketové muffiny – kakaové, makové, švestkové

Miluji cuketu. Hlavně to, že se dá použít kamkoliv a jak to vždy skvěle chutná. Švestková sezóna začala, takže jsem si vymyslela rychlo muffiny z cukety a švestek. A ke švestkám patří mák!
 

Ingredience:

  • cuketa,
  • jedno vejce,
  • 4 lžíce máku,
  • lžíce psyllia (ale šlo by i bez),
  • skořice,
  • švestky.

Jak je zpracovat?

Cuketu nastrouhejte nebo rozmixujte a pořádně vymačkejte vodu. Smíchejte ji s vejcem, mákem (množství volte podle chuti), se skořicí (té mám ráda hodně) a s psylliem. Jak už možná víte, já nesladím. Vy si oslaďte podle svého gusta. Do formiček na muffiny dávám vždy jednu lžíci těsta, nakrájenou švestku, další lžíci těsta a švestku ještě navrch. Peču na 180°C, než zezlátnou okraje. Vršek dozdobím arašídovým máslem nebo tvarohem.
 

Mrkvová roláda

Říkala jsem si, že bych tu roládu nějak vylepšila, obměnila. Nakonec jsem doma našla pytel mrkve, takže to bylo jasné… 
 

Jaké potřebujete ingredience a jak postupovat?

  • najemno nastrouhanou mrkev (3-4 kusy),
  • vejce,
  • skořici,
  • psyllium.

Po smíchání „uplácáme“ na plechu s pečícím papírem plát, který dáme na 180°C zapéct. Po vytažení těsto sroluji a nechám chvíli vychladnout. Posypu ho skořicí, naplním zakysanou smetanou a tvarohem a zabalím v roládu.

mrkvová roláda
mrkvová roláda

"Sypáč"

Toto jídlo máme rádi a je snadné!
 

Nachystejte si:

  • 2 lžíce mandlové mouky,
  • 2 lžíce kokosové mouky,
  • 2 vejce,
  • švestky,
  • 2 tvarohy,
  • skořici.

Smíchejte všechny ingredience , vytvořte těsto a natlačte ho do formy. Na upečené těsto dejte dva tvarohy smíchané se dvěma vejci, švestky, skořici a zasypejte vše drobenkou z mandlové mouky a másla.



Doufám, že vás tyto recepty inspirují a zachutnají vám. Potěšíte tak chuťové buňky a uděláte něco pro své tělo a zdraví!


 

Reklama

Podobné články

Obrázek: e6c95434825d14797c09d6b9dca6cfe38f266f3a
Obrázek: 76f9303e02b6697d33037b4cee217770ccef6fa8
Obrázek: 3738aa9262de5dd28a34763d24f88cbf908d7a9d
Obrázek: a3de85c6a4465df6e3b1acfbc97b8cd8ced7004e
Obrázek: b678e5e1259647fa2dfa9b06e2fe0028a414c9cc