Plánování svatby krok za krokem: Svatební checklist

Svatba je důležitým životním krokem. Jde však také o událost, která vyžaduje poměrně dost plánování a zařizování. Co a kdy je potřeba zajistit?

Obrázek: 618d7bcd933e214e24ce5ff93672128106aeb141


Na co myslet dopředu a na co rozhodně nezapomenout při plánování svatby?
 

Kolik měsíců si na plánování svatby vyhradit?

Běžně páry počítají na kompletní organizaci svatby několik měsíců, ideálně rok. Svatbu je však možné poněkud „úsporněji“ naplánovat za přibližně 2 až 3 měsíce.
 

Termín 

Jeden z nejdůležitějších atributů je termín. Ten ovlivní i celkové pojetí svatby, zimní svatbě totiž budete muset přizpůsobit i oblečení.

Hlavní svatební sezóna propuká v létě, vámi vybraná lokace tak už může být beznadějně obsazená, pokud budete příliš váhat. Brát se v jiném ročním období na druhou stranu může být vhodným kompromisem, případně zkuste netrvat na svatbě víkendové.

Rozhodní, kdy se bude událost konat, je zapotřebí současně zavčas prodiskutovat s vašimi nejbližšími, aby si všichni byli schopni udělat volno. Mnozí mohou již s několikaměsíčním předstihem plánovat vlastní dovolenou, například v zahraničí. Je proto důležité, aby vám termín nekolidoval. Řešte proto to pravé datum i právě zmíněný rok dopředu. Až budete mít jasno, zastavte se jej rezervovat na matrice.
 

Místo

Jak již bylo řečeno, místo i termín spolu souvisí a mnohdy záleží plánování svatby i na tom, co jste se snoubencem schopni „oželet“.

Je-li pro vás důležité brát se například v datum, kdy máte výročí seznámení, nemusíte už trvat na konkrétní lokalitě, obřady se pořádají na celé řadě krásných míst. Pokud jste si naopak vysnili jednu jedinou lokaci, která je značně exponovaná, měli byste počítat s tím, že tu mají klidně i dva roky dopředu plno.

Svatbu lze uspořádat venku i uvnitř, nicméně na „mokrou“ variantu je dobré myslet vždy, počasí při nejlepší vůli naplánovat nemůžete.

Uvědomte si také, že krásné místo vzdálené přes půl republiky bude vyžadovat poměrně složitou logistiku spojenou s dopravou hostů až na místo určení. Vyplatí se vám volit lokalitu vzdálenou maximálně zhruba hodinu a půl cesty.
 

Plánování svatby


Rozpočet

Rozpočet souvisí s tím, kolik lidí na svatbě chcete mít, kde budete svatbu pořádat a jak honosně chcete celou událost pojmout.

Patří do něj především pronájem místa, šaty pro vás, oblek ženicha, prstýnky, hostina, raut, služby fotografa, květiny, ubytování hostů, doprava svatebčanů na místo určení, kosmetička a kadeřník pro nevěstu, květiny a výzdoba.

Rozpočet budete plánovat jako jednu z prvních položek svatby. Striktní pravidlo, kdo má svatbu financovat, neexistuje, dříve to byli rodiče nevěsty, dnes vám mohou pomoci rodiče z obou stran. Od hostů si také můžete místo svatebních darů nechat věnovat příspěvky v hotovosti, pak se vám podstatná část nákladů vrátí.
 

Hosté

Čeká vás rovněž řešení toho, koho vlastně na svatbu chcete pozvat a proč. V tomto směru je vhodné odolat tlaku rodiny a nezvat příbuzné a známé jenom proto, aby se o vás pak nenesly klepy, že jste dotyčného nebo dotyčnou nepozvali. Stejně tak na svatbě nemají místo lidé konfliktní, o nichž víte, že vám zkazí atmosféru. A to i když vás váže příbuzenské pouto. Je to vaše svatba, pozvat můžete toho, koho chcete.

Sestavte si předběžný seznam hostů a postupně v něm odškrtávejte ty, kteří vám na zvolený termín už kývli. Zhruba půl roku před svatbou byste také měli mít jasno v tom, koho chcete v roli svědka. Jestliže toužíte mít na svatbě družičky, domluvte se s nimi, jak by se měly obléknout a jakým způsobem se sladit s vámi.
 

Oblečení

Asi 8 měsíců až půl roku před svatbou byste také měla začít přemýšlet o svých svatebních šatech. Pamatujte, že z půjčoven mizí nejhezčí kousky jednoznačně jako první. Pokud vám to váš rozpočet dovolí, zamyslete se nad tím, zda chcete šaty na míru.

Přibližně půl roku předem je také čas vybrat oblek pro ženicha. Může ho mít rovněž ušitý na míru, případně pouze upravený. Už můžete začít řešit kytici, korsáž a další květinovou výzdobu, kterou floristka vytvoří na míru stylu svatby.
 

Jak naplánovat svatbu
Zdroj: freepik


Prstýnky

Co se prstýnků týče, výběr se bude odvíjet hlavně od vámi preferovaného designu, zvolených materiálů a ceny. Je důležité si rozmyslet i to, jestli trváte na tom, aby prsten pro něj i pro vás byl stejný, případně zda si sama zvoláte zdobnější verzi.

Na to, abyste s partnerem našli ty pravé, by vám měly stačit přibližně 3 měsíce. Pozor, pokud na prstýnek chcete originální rytinu, musíte se připravit na to, že může vyhotovení šperku trvat i více než měsíc.


Jídlo

Obecně lze říci, že plných 50 % rozpočtu obvykle „padne“ na jídlo a pití. Měli byste si tak společně s budoucím manželem přibližně 4 až 5 měsíců před svatbou rozvážit, jestli chcete hostinu, zvolíte raut, případně budete požadovat jednoduše obojí.

Už rozmyslete také dort, rozhodněte se, jakou podobu bude mít sladké pohoštění a definitivně „rozsekněte“ poměrně podstatnou otázku, jaký alkohol na svatbě bude a jak ho budete financovat.


Fotograf

Investovat do profesionálního fotografa má jednoznačně smysl. Vdáváte se ostatně v nejlepším případě jen jednou za život a rozmazané momentky z mobilů, které fotili příbuzní již v poněkud ovíněném stavu, nejsou tou správnou památkou.

Špičky v oboru mají diář plný i rok dopředu. Rozhodně není na místě se při výběru řídit za každou cenu pouze nejnižší cenou, ačkoli neškodí pro srovnání oslovit více lidí, ať zbytečně nepřeplácíte.
 

plánování svatby
Zdroj: freepik


Hudba

Chcete na svatbě živou hudbu? Nejlepší je vybrat si někoho, na koho máte dobré reference od kamarádů a známých.

Většinou by vám na tuto položku svatebního checklistu měl stačit čas cca 3 měsíce před sňatkem. Pamatujte na to, že kapela i DJ mají termíny opět poměrně záhy rozebrané, musíte proto reagovat včas, pokud opravdu stojíte o konkrétní osobnosti.
 

Vizážistka a kadeřnice

Vizážistku, kadeřnici, případně manikérku bude pochopitelně řešit primárně nevěsta. Aby vám to ve váš velký den dokonale slušelo, rozhodně zvažte, že se tentokrát nebudete líčit sama, byť jste na to zvyklá, ale svěříte se do rukou profesionálky. 

Pochopitelně v případě vlasů, nehtů i líčení platí, že si musíte vybrat takovou kosmetičku/kadeřnici/manikérku, jejíž styl vám „sedí“. Nepřehánějte to a zůstaňte přirozená. Pokud nejste zvyklá na dlouhé nehty a rudé rty, budete se celý den cítit mimořádně nesvá, přestože bude vizážistka velmi šikovná. Z tohoto důvodu také doporučujeme nastávajícím nevěstám, aby se objednaly na zkoušku účesu i make-upu - alespoň měsíc předem. To vám zaručí, že se v den svatby budete cítit stoprocentně skvěle, sebevědomě a ušetříte si zbytečný stres.
 

svatební účas
Zdroj: freepik

Reklama

Podobné články

Obrázek: 06d0fba5a35dd92bf4b15794df842a5420cee562
Obrázek: 2d2c8eda3c9704350258c97cd33a2d03319b42de
Obrázek: ff060fd3acec9251f433f0c8a8324997e4affd9f
Obrázek: 4e18a3decf4cf4ea2ad8ca4bff7f1c5e21102602
Obrázek: Je opalování během těhotenství bezpečné?