Nechte rozkvést zahradu i okna! Tipy na odolné jarní květiny do truhlíků

Už vás to láká, už vás to táhne do zahrádky? A že žádnou nemáte? To přeci nevadí. Truhlíky si to můžete jednoduše osázet i za okny. A co když ještě přijde zima? S tím vám poradím, protože v dnešním článku vám dám tipy na druhy rostlin, které vydrží i poslední jarní mrazíky.

Obrázek: d1ae163b60a9b4ceccaf443d2cc819e37abfa6dd
Zdroj: pexels.com

Dny se prodlužují, slunce vytahuje ze země první zelené lístky cibulovin. Prohřívá na procházce naše tváře a nás to táhne do zahrádky pro trochu barvy a vůně. Tak pojďme oprášit nebo nakoupit nové truhlíky do oken a dopřát krmení prvním čerstvě probuzeným včelkám.

V první řadě pátrejte po původu rostlinek. Ideální jsou od místních pěstitelů, budou pak odolnější vůči mrazíkům a vrtochům našeho jara. A vyvarujete se díky tomu i nákupu další várky. Všechny tyto květiny vydrží 0°C i nízké mrazíky.

Petrklíče

Jsou nejspíše nejtypičtější jarní květiny. V nízké růžici listů, které připomínají salát na nás vykukuje množství pestrých květů. Pěstitelé se překonávají a každý rok se objevují nové barevné kombinace a typy rostlin.

Hyacinty

Jsou cibuloviny, typické dominantním květenstvím charakteristicky vonných květů. Oblibě se těší především pro jejich rozmatinou barevnost. Od světléjší bílé přes žlutou, růžovou až po modrou nebo červenou. Včely jim nedokáží odolat, a tak by neměly ve Vašem truhlíku chybět.

Narcisky

Nejoblíbenější je forma ,,Tete a Tete‘‘ doslova z očí do očí si hledící miniaturní květy známých narcisek. Poslední dobou se těší oblibě forma ,,bridal crown‘‘ drobné květy jsou bílé s lehkým nádechem do žluta, vypadají jak nadýchané knedlíčky s omamnou vůní podobnou jako u Hyacintu. 

Macešky

Někomu může přijít, že se hodí tak maximálně na hřbitov. Osobně je mám ráda pro jejich nekonečné barevné kombinaci a velice jsem si je oblíbila pro jejich převislé formy, které vysazuji do truhlíků za okna u nás v obchodě. Dobře snáší chlad, stín i slunce, jsou prakticky nezničitelné. 

Sedmikrásky

Něžné v bílé barvě a v několika odstínech růžové. Oproti těm, co nám zaplevelují trávník jsou plnokvěté a vybrat si můžete z více velikostí květů. Úžasně zarostou po odkvětu cibulovin prázdný místa v truhlíku, a dokonce stále nasazují nové květy. 

Modřence

Charakteristické modré bobulky na dlouhé zelené lodyze. Cibuloviny, která je téměř na každé zahrádce. Poslední dobou se dají sehnat bílé, světle modré, tmavě modré s dlouhým květenstvím. Pomalu se na ně zapomíná, ale jejich dekorativní vlastnosti stojí za to, mít je v truhlíku.

Tulipány

Nádherné královny jarních záhonů. Do truhlíků volte radši zakrslé formy s menšími květy. Barev je také spousta, dokonce můžete objevit i odrůdy s roztřepenými okraji květů, které vypadají úchvtně.

Irisy zakrslé

Mají modré a modrofialové květy podivuhodného tvaru a ozvláštní každou nádobu do které je vysadíte. Dorůstají maximálně do 30cm a jako Krokusy jsou dekorativní spíše pro svůj květ.

Krokusy

Jsou krásně barevné s jemnými květy vypadající jako vajíčko, co v trávě zapomněl Velikonoční zajíček. Můžeme se těšit novými kultivary s výraznou žilnatinou nebo s klasickými žlutými, bílými či fialovými květy. 

Všechny tyto druhy můžete sesázet do jednoho truhlíku do zahradnického substrátu. Zalévejte s mírou, nejlépe až je potřeba, neměly by být trvale přemáčené. A čím víc slunce, tím víc kvetou a voní.

A jako bonus odkvetle rostliny nevyhazujte, můžete je zasadit na záhony nebo do trávníku před domem a příští rok na jaře se potěšíte jejich krásou znovu. 

Krásné kochaní přeji

Reklama

Podobné články

Obrázek: 0b236c46801942967e9112c5d87f9cd1c8f91197
Obrázek: f15c8cb07f32c1d14610b259a43d40f0ffcd6869
Obrázek: 835063c86c7d58220ab9a844c4877f7a5e5e8a11
Obrázek: 9c9912e68f9ca21d5fdff76fb6868ae77b391d33
Obrázek: d88ed53e09e88b28ae13b3146cbb47bf4ae6c6af