Co si ozvláštnit kuchyni novými chutěmi a barvami v podobě květů? Kde je najdete a jak je uskladníte? Poradím vám, jak naložit s jedlými květy a kterým se rozhodně vyhnout!
Zdobením jídel barevnými květy se lidé zabývají tisíce let. Není to dnešní móda. Velkou praxi ve zdobení měli už staří Číňané, Řekové nebo Indové. Zapojte svoji fantazii a vytvořte z obyčejných jídel dobroty hrající barvami i chutěmi!
Jezte jen květy pěstované bez použití pesticidů, herbicidů a jiných zdraví škodlivých látek. Buď vyražte sbírat do volné přírody, nebo si najděte ekologického pěstitele či farmu, kde se tito chemičtí pomocníci nevyskytují. Při sběru v přírodě si najděte místo dál od sinice, například louku nebo les, kde nehrozí chemické znečištění. Úplně ideální je pěstování na vlastní zahrádce nebo v truhlíku na okně, kde si biokvalitu můžete bezpečně ohlídat.
U jedlých květů platí stejné pravidlo jako u sběru hub. Pokud si nejste jistí, zda je rostlina vhodná ke konzumaci nebo ne, květy nesbírejte a nejezte. Vybírejte jen mladé, plně rozvinuté květy. Vhodný čas sběru je v odpoledních hodinách, kdy rosa na květech už zcela oschla, slunce květy prohřálo a rozvonělo. Tím jim dodalo na chuti. Na cestu si vezměte nůžky a krabičku s navlhčeným ubrouskem. Květy vložte do krabičky, a poté je uložte do ledničky, kde vám mohou vydržet až několik dnů.
Sami vyzkoušejte, které vám budou vyhovovat a chutnat. Zda primule, sedmikráska, fialka, pampeliška, chrpa, afrikán, begonie, pažitka, chryzantéma, česnáček lékařský, maceška, šeřík, jetel, růže, levandule, ibišek, brutnák lékařský, karafiát, měsíček lékařský, lichořeřišnice, květy tykví, jabloně či bezu. Je to na vás.
Z různých důvodů nebudou vhodnou volbou šalvěj, verbena, hrachor, oleandr, narcis, lobelka, azalka, rododendron a mák setý.
S květy se dá naložit mnoha různými způsoby. Většina z nich se hodí do salátů. Lichořeřišnice chutí připomíná ředkvičky, pampeliška i maceška chutnají mírně nahořkle, květy pažitky chutnají stejně jako listy a sedmikrásky krásně dozdobí krémovou polévku nebo salát. Měsíček můžete dát na rýži místo šafránu, protože ji krásně obarví a navoní. Afrikány můžete zamíchat do pomazánek. Na chleba s máslem dejte modré květy brutnáku, doplní ho svou chutí okurky. Možná jste si taky jako malé děti pochutnávali na řízcích z bezových květů. Pokud ne, doporučuji vám je vyzkoušet! Nepochybně vás nadchnou i tykvové květy, které lze plnit a osmažit.
Pro fanoušky sladkého jídla je skvělé přidat levanduli do zmrzlin, sušenek a limonád. Okvětní plátky růží zase krásně dozdobí jakýkoliv dezert. Stane se unikátním! Čím tmavší barva lístků růže, tím výraznější chuť. Z bezových květů můžete mimo známé bezové šťávy a limonády vyrobit krásnou dekoraci na dort. Květy begonie chutnají jako rebarbora, takže šup s nimi do koláče. Existuje také možnost kandování květů. Jedná se o způsob, jak udělat z květů ještě větší pochoutku! Pro tyto účely se hodí fialka a růže.
Než se do květů pustíte ve velkém, prvně jen trošku ochutnejte. Zjistíte tak, jestli lahodí vaším chuťovým pohárkům či k jakým účelům a potravinám se budou hodit. Mimo jiné i zjistíte, zda na konkrétní květinu nemáte alergii.
![]() |
Barbora KonečnáfloristkaBarbora Konečná je floristka srdcem i duší. Dokáže vám uvázat překrásnou květinu, dát vám radu, jak pečovat o pokojové rostliny, ale i zahrádku. Neustále se vzdělává a práce je jí koníčkem. V jejích článcích najdete praktické rady a tipy. Profil |
Zaujal vás článek? Sdílejte ho se svými přáteli |
Svatba je obřad, který spojuje život ženy a muže do jednoho svazku zvaného manželství. Od devadesátých let minulého století klesal jejich počet na našem území až do minima, které se váže k roku 2013. Dnešní dny ukazují, že se dostává opět do módy.