Kouzlo vánočního času vám pomůže utlumit nejednu hádku, která vybuchne třeba i ve vaší rodině!

Plamínek sváteční radosti z dětských let (pokud měl člověk to štěstí) se rozhořívá každý rok s první zmínkou o Vánocích. Jeho světlo nás hřeje po celou dobu příprav na dobu strávenou v kruhu našich blízkých a dodává nám sílu překonat všechna protivenství, která se nám staví do cesty.

Obrázek: 71c9b8092b2932479918bf43d08bbd3f71554a54
Zdroj: pixabay.com

Klid a mír v duši nám klade na srdce nejedno sváteční prohlášení. Z reklamy se na nás usmívají desítky spokojených tváří u vánočního stromečku a každý se snaží uniknout všudypřítomnému stresu, který pomalu pohlcuje lidi jako pomíjející mlha po celý prosinec.

Ženský mozek vypracuje přesný manuál, co by se mělo kvůli Vánocům udělat a zařídit, ale stále trvá i na splnění toho běžného seznamu, který recykluje týden co týden skoro ve stejné formě. Než se přežene Mikuláš, už je tu vidina rozzářených očí a posezení s těmi nejmilovanějšími o vánočních svátcích i na Silvestra a někam se musí vejít i čas strávený s kolegy z práce a kamarády. A tak si prosincové dny sviští rychlostí blesku a my v myšlenkách krotíme naše touhy reálnem, které nás obklopuje každý okamžik života.

Ventilace stupňujícího se napětí v posledních dnech roku zbytečnou hádkou překvapí jen věčného poustevníka nebo naivu!

Rozepře zachvátí domov kdykoliv a nepotřebuje k tomu ani vážný důvod. Pokud pomineme maličkosti, které slouží k tomu, aby se třaskavé ovzduší našich domovů během pár minut a bez následků provětralo, mají prosincové hádky několik společných jmenovatelů.

PENÍZE

Kdybyste jich měli doma celou kopu, zákonitě bude v prosinci chybět ještě ta druhá. Výdaje za uspokojení přání i potřeb lidí, na které myslíme v našich hlavách, zacloumají nejednou rodinou. Představy partnerů o jednotlivých vydáních se mohou dosti výrazně lišit, a jestliže je pro ně dohoda cizí slovo, nespokojenost jednoho či druhého může stoupat až do nikým nevítaného střetu.

Mít společný finanční plán na prosinec je terno k pohledání, o které se můžete opřít především v okamžiku, kdy se financí nedostává. Dát hlavy dohromady a promluvit o prioritách, které je třeba uhradit určitě a prodiskutovat třešničky na dortu zcela jistě nezaškodí. Pak vás nevykolejí prázdně zející peněženka do té míry, že vzájemným poštěkáváním vyrobíte rodinné dusno na zabití.

DÁRKY

Vánoční štědrost ve formě věcí a zážitků může zaskočit nejednoho z nás. Jestli stavíte Vánoce na dárcích bez alespoň rámcové domluvy, mohou vás vaše vzájemná očekávání nepříjemně zaskočit a dát záminku ke vzniku zbytečné konfrontační atmosféry.

Překvapení je opravdu prima věc, která dokáže udělat z nejočekávanějších svátků nezapomenutelné okamžiky, ale není jisté, zda v pozitivním či negativním směru. Skloubit představy obou partnerů o vánočních prezentech pro své blízké vyžaduje jasnou promluvu, která dá rámec celému svátečnímu nadělování. Vyhnete se tak nesmyslným výčitkám nejenom těm slovním, ale i těm ukrytých v očích, které vám budou kazit náladu při každém pohledu vašeho životního druha na vás.

MÍSTO POBYTU

Rozdílná odpověď na otázku „KDE BUDEME NA VÁNOČNÍ SVÁTKY“ může přikapat jedu do nejedné rodinné či partnerské předvánoční pohody. Vyjasnění místa pobytu nejenom na Štědrý den, ale i na Boží hod a na Štěpána, by mělo být úkolem nejlépe už listopadových rozhovorů. Zůstat doma, vyjet na chalupu, k přátelům, rodičům, sourozencům nebo babičce a dědovi představuje rozmanitou nabídku, která může být spojená i s nepříjemným tlakem nejenom od partnera, ale také od všech zainteresovaných lidí.

Nikdy nezažeňte svým přáním toho druhého do kouta, protože by se také mohlo stát, že sváteční pohodu budete mít opepřenou ponurými pohledy, vzájemným poštěkáváním a brnkáním na nervy, což je představě klidu na hony vzdáleno. V tomto případě zařaďte do své mysli slovo kompromis nebo poctivě dodržujte rok od roku střídání míst podle přání obou partnerů.

PITÍ ALKOHOLU

Každá reklama, která profrčí médii v předvánočním čase a vnucuje nám alkohol na sváteční stůl, jakoby předznamenala v některých domácnostech budoucí vyhrocené situace. Vonící sklenička punče, teplý grog nebo stopečka vaječného koňaku tak nějak patří k zimnímu času a v malém množství rozhodně neuškodí ani na Vánoce. Podlehnout ale pokušení napít se tvrdého alkoholu, vína a piva ve velkém už může zamávat s atmosférou každé domácnosti na delší čas.

Vyjasnit si dopředu průběh alkoholových zásob a popíjení a četnost návštěv, které přímo svádí k malé skleničce něčeho ohnivějšího, je jedna věc. Dodržet to ale druhá. Zřejmě nejtěžší dohoda ze všech čtyř bývá často porušena a dokáže narušit naše očekávání pohody nejvíce.

Slova se mluví, ale vánoční čas léčí! 

Přibývá lidí, kteří před vánočním tlakem unikají do cizích krajů a mění ho v pocit dovolenkového odpočinku. Narůstá počet mužů a žen, jejichž prožití svátečních dnů je na hony vzdáleno úklidu, pečení, shánění dárků i návštěvním dnům a snaží se spolu jen být a nic neřešit. Všech ostatních se ale tradice Vánoc drží zuby nehty s pevnou myšlenkou, aby proběhly šťastně a vesele.

K tomu, aby byly opravdu pohodové, můžeme přispět naší snahou, přetvářkou, obětí, vzájemnou dohodou, anebo aktivací naší schopnosti odpouštět. Je prima, že si o tom rozhodujeme jen my sami!

Reklama

Podobné články

Obrázek: 965b7de7ee08f798f1902e60cb9c6e84a94132b6
Obrázek: b9647ed6de3dd2862d1b17f5cdb2999fa190a8dc
Obrázek: 2c88c6de3bbd39120013defc79ac40dcdac81bab
Obrázek: 0b236c46801942967e9112c5d87f9cd1c8f91197
Obrázek: d57236b471a4a7a763ea58e0f01b26aeb83f739c