Rezervační poplatek realitní kanceláři: Kdy máte nárok na vrácení rezervačního poplatku?

Čas od času nastane situace, kdy si realitní kanceláře neoprávněně ponechají rezervační poplatek nebo si nárokují smluvní pokutu u rezervační smlouvy. Tyto situace vznikají zejména ve chvíli, kdy kupující z nějakého důvodu od rezervační smlouvy odstoupí, a ke koupi či pronájmu nemovitosti nedojde. V těchto případech má však kupující většinou nárok na vrácení rezervačního poplatku.

Obrázek: 39cf48ef1423aa1b577051c0d817078ccdeadca5
Zdroj: fotolia.com

Co je to rezervační smlouva?

Rezervační smlouva se v českém prostředí zpravidla uzavírá mezi kupujícím či nájemcem a realitní kanceláří. Smysl rezervační smlouvy by měl spočívat v jakési záruce, že se předmětná nemovitost po dobu trvání smlouvy nebude nabízet jiným zájemcům. Slouží tedy doslova k rezervaci žádaného objektu, aby nedošlo k jeho prodeji či pronájmu jinému zájemci. Součástí rezervační smlouvy je zpravidla i rezervační poplatek, který se při podpisu skládá realitní kanceláři.

Kdy vzniká nárok na vrácení rezervačního poplatku?

Je důležité upozornit na skutečnost, že v rezervační smlouvě musí být srozumitelně a jasně určen právní osud rezervačního poplatku (tedy, jak s ním bude nakládáno). Pokud tomu tak není, měl by být rezervační poplatek vrácen.

V rezervačních smlouvách však bývá často sjednáno tzv. propadnutí rezervačního poplatku, které je považováno za ujednání o smluvní pokutě. Realitní kancelář si nárokuje ponechání rezervačního poplatku právě jako pokutu, pokud dojde k situaci, kdy kupující nebo budoucí pronajímatel od rezervační smlouvy odstoupí, a tudíž nedojde k podpisu kupní či nájemní smlouvy. Takovéto jednání realitní kanceláře je však ve většině případů protiprávní – realitní kancelář je povinna rezervační poplatek vrátit. Toto tvrzení vychází ze skutečnosti, že realitní kancelář nesmí kupujícího k podepsání o koupi či pronájmu nutit.

Kdy má realitní kancelář na rezervační poplatek oprávněný nárok?

Nárok realitní kanceláře na rezervační poplatek může být oprávněný tehdy, pokud již skutečně došlo k podpisu smlouvy o koupi nemovitosti mezi kupujícím a prodávajícím, nebo k podepsání nájemní smlouvy. Stále však zde platí podmínka, aby byl právní osud rezervačního poplatku v rezervační smlouvě jasně a srozumitelně stanoven – aby bylo uvedeno započtení rezervačního poplatku realitní kanceláří.

Pozor! Výjimkou je situace, kdy je realitní kancelář majitelem nabízené nemovitosti. Zde by byla situace složitější a nárok na započtení rezervačního poplatku by mohl být oprávněný i v jiných případech.

Rady:

  • Zájemci o nemovitost by si měli vždy důkladně přečíst, co podepisují a kdo je prodávající – zda se jedná o rezervační smlouvu či se již přímo zavazují ke koupi!

  • Zájemci o koupi by také měli trvat na složení rezervačního poplatku k notáři nebo do banky. V případě krachu realitní kanceláře by pak měli vyšší šanci rezervační poplatek získat zpět.

Pozor! Realitní kanceláři náleží pouze jedna finanční odměna. Tímto je myšleno, že finanční odměnu za své služby může získat pouze od jedné strany. Není tedy možné, aby od prodávajícího získala provizi a zároveň od kupujícího rezervační poplatek. Je nezákonné, aby zprostředkovatel ve stejné věci vykonával činnost pro dvě osoby současně.

Nedostali jste hypotéku, avšak jste již zaplatili rezervační poplatek?

Jedná se o poměrně běžnou situaci – Od banky jste měli přislíbenou hypotéku na vybranou nemovitost. S realitní kanceláří jste uzavřeli rezervační smlouvu a složili rezervační poplatek v desítkách tisíc. Pak však přišla „studená sprcha“ v podobě sdělení banky, že vám již hypotéku neposkytne. Od rezervační smlouvy jste tedy z tohoto důvodu odstoupili, ale realitní kancelář vám odmítla poplatek vrátit s argumentem, že se z něj stala smluvní pokuta za odstoupení od smlouvy, i když ještě ani k podpisu kupní smlouvy nedošlo. Co teď?

Nezoufejte! Jednání realitní kanceláře je v tomto případě protiprávní a vy máte nárok na vrácení rezervačního poplatku.

Jak řešit nevrácený rezervační poplatek?

Měli jste s realitní kanceláří podobný problém? Obraťte se na společnost Vaše Nároky.cz, která vám pomůže rezervační poplatek získat zpět. Nic tím neriskujete a můžete jen získat.

Reklama

Podobné články

Obrázek: 4bc0df4a7b53b23dba67255b981d84c255393faf
Obrázek: c32b86e8c8bfc92e67c9f2f655cc3985b93da1d0
Obrázek: 8434cc372b2f82c707a624950183cacc05117686
Obrázek: c69f030b18a703a8b32faa29478d51a4055d2c42
Obrázek: 95e847198b05dd8422b1235348f32966cb6d5621