Proč v létě stárne pokožka rychleji? 4 tipy, jak zabránit vzniku vrásek a předejít předčasnému stárnutí

Letní vysoké teploty mají neblahý vliv na náš organismus, ale i na naši pokožku. V tomto období se u většiny z nás začínají objevovat první známky stárnutí, jemné linky, vrásky, pigmentové skvrny, pokožka začíná být ochablá a ztrácí svou přirozenou elasticitu.

ak zabránit vzniku vrásek a předejít předčasnému stárnutí
Zdroj: Ilustrační obrázek Canva

 

Proč k těmto problémům dochází v létě?

Letní měsíce jsou obdobím, kdy je UV sluneční záření nejsilnější a paprsky dokáží snadněji rozbíjet kolagenová vlákna pokožky a způsobují problémy, jako je vysušená pokožka, vznik tmavých skvrn s výskyt linek.

Vysoké teploty během léta urychlují metabolismus kůže, což znamená, že pokožka ztrácí rychleji vlhkost a není schopná v sobě udržovat dostatečnou vláhu. Z tohoto důvodu často dochází k tomu, že pokožka nestíhá opravovat narušenou pokožku a obnovovat buňky. Výsledkem je úbytek přirozené pružnosti a vznik předčasných vrásek.

 

Co dalšího způsobuje problémy s pletí a předčasné stárnutí kůže v létě?

  • Slaná voda, chlor a velmi časté sprchování
    Činnosti, které si v létě užíváme na maximum - slanou vodu v moři, chlor v bazénu a časté sprchování. Tyto radovánky jsou skvělé pro osvěžení, ale zároveň značně oslabují naši pokožku, neboť ji zbavují přírodních olejů, které si sama vytváří jako ochrannou bariéru, kdy se chrání před vnějšími vlivy.
     
  • Hydratace
    Většina z nás nedostatečně hydratuje pokožku. Krémy jsou v tomto případě samozřejmostí, ale vlhkost pleti můžete podpořit i dostatečným pitným režimem, který je pro krásnou pleť velmi důležitý.
     
  • Klimatizace
    V létě skvělý sluha, ale často zlý pán. Snižuje množství vlhkosti ve vzduchu a následně i ve vaší pokožce.
     
  • Alkohol
    Konzumace alkoholu se podílí na dehydrataci těla a zároveň pokožky.

 

Jak chránit svou pleť a vyvarovat se předčasnému stárnutí?


1. Používejte krémy s SPF

Chraňte svou pokožku před slunečním zářením a nanášejte pleťový krém s ochranným faktorem SPF, ještě předtím, než vyrazíte ven.  A to i v případě, pokud se budete zdržovat ve stínu, protože i mimo přímé slunce se můžete spálit. Nezapomínejte tedy na správnou péči v podobě opalovacích krémů, které vám vaši snahu v pozdějším věku oplatí – zdravou a krásnou pletí.

A co se stane, pokud budete neustále zapomínat na ochranu proti slunci?

  • Za 20 let bude vaše pokožka bude vypadat starší, než bude váš reálný věk.
  • Objeví se předčasné stárnutí kůže – linky, hluboké vrásky a tmavé skvrny.
  • A to nejhorší – rakovina kůže.

 

2. Hydratujte a dopřejte si vitamíny

V letních dnech se zaměřte na hydrataci zvenku, tak i zevnitř. Používání hydratačních krémů je samozřejmostí, ale předejít dehydrataci můžete i tak, že do svého jídelníčku zařadíte dostatek ovoce, zeleniny a budete dodržovat pitný režim. Tímto způsobem doplníte vlhkost zevnitř těla, a kromě toho svému tělu dopřejete velké množství vitamínů a minerálních látek, které pomohou buňkám rychleji se opravovat a uzamykat hydrataci uvnitř.

 

3. Dejte si pauzu od těžkých make-upů a přílišných nánosů

Vysoké teploty, přílišné nánosy dekorativní kosmetiky a pocení – znáte ten nepříjemný pocit, kdy váš krásný make-up na slunci začne ,,tát‘‘ a shlukovat se do nevzhledných mapek? Nepříjemný pocit, kdy pokožka nemůže dýchat a pokud máte pleť citlivou či problematickou, tak vám na ni vznikne pěkná paseka v podobě boláčků a začervenání. Léto je proto ideálním časem, vyměnit své těžké make-upy za lehčí formu, která k pleti lépe přilne a nezatíží ji. Sáhněte raději po tónovacím krému, který je lehoučký, a přesto pleť krásně a přirozeně sjednotí. Uvidíte, že vám pokožka poděkuje a vy nebudete mít po celý den nepříjemný pocit těžkosti.

 

4. Vsaďte na důkladné čištění

Čištění je alfou omegou zdravé, zářivé a krásné pleti i pokud se v létě ani během roku nelíčíte. Možná se vám zdá, že čištění pleti  je pro vás zbytečné, ale myslete na to, že i na pokožce bez líčidel se usazuje během dne i noci maz, nečistoty z vnějšího prostředí, odumřelé buňky a také zbytky UV filtru z krémů, které nanášíte. Těchto nánosů je zapotřebí se vždy dokonale zbavit, ať už je ráno, večer, nebo noc. Čištění také pleť připraví na následnou péči, kdy aplikujete séra, nebo krémy, které se díky tomu budou do pleti vstřebávat lépe a pokožka snadněji přijme obsažené aktivní složky. 

Ať už dáváte přednost gelovému čističi, pěnovému, olejovému či mléku, nezapomínejte také na tonikum, které pleť v konečné fázi jemně dočistí, vyrovná pH a sjednotí texturu.

 

Reklama

Podobné články

Obrázek: d5bfdc641b05822fb194c85fafa3d9195532262e
Obrázek: 9190b8c8b94a71b722b5ee902b736be0dcde26a9
Obrázek: ab0947ce7da3c3827beb151c3ce3d639dd2dcd6d
Obrázek: 7e8cd9ee7f8019c9bfd12ec3ad7377b92d237cc7
Obrázek: a4a60c5a7a61960cab20c0a581c92d20d8d188b7