Chraňte se před UV zářením a vyhněte se stárnutí kůže, pigmentovým skvrnám i spálení

Slyšeli jste to několikrát a slýcháte to stále: Každý den noste opalovací krém, abyste ochránili svou pokožku před škodlivými ultrafialovými (UV) paprsky. Věděli jste ale, že kůži musíte chránit i během roku a nejen v letních horkých dnech?

Obrázek: 4dc54ff810800b7c23a83605640db229549f78fd
Zdroj: unsplash.com

Ochranu kůže před sluncem v horkých letních dnech, nebo na exotické dovolené považujeme za samozřejmost. Mažeme se opalovacími krémy, nosíme sluneční brýle, klobouky a i během dne používáme krémy či make-upy s ochranným SPF faktorem. Bohužel v zimě a ve dnech, kdy slunce příliš nesvítí a je schované za mraky, už tolik obezřetní nejsme, a přitom i v tomto případě bychom měli svou pleť před slunečním záření neustále chránit. Kromě toho tak můžeme úspěšně předcházet jejímu předčasnému stárnutí a minimalizovat riziko vzniku tmavých skvrn, které mimo jiné také souvisí s nedostatečnou ochranou kůže.
 

Sluneční paprsky: příjemné i nebezpečné

Vitamín D je důležitý pro silnější kosti, posílení imunity včetně přísunu energie, vitality a také pro slušivé a neodolatelné opálení. Slunce má zkrátka pro naše tělo velkou řadu pozitivních účinků. Tak jako je prospěšné, tak může i škodit a způsobovat nevratné poškození kůže, kuperózu, sluneční alergii, vrásky či tmavě zbarvené pigmentové skvrny. Všechny tyto účinky má na svědomí ultrafialové záření: UVA, UVB a UVC paprsky.
 

Jaký je rozdíl mezi zářením UVC, UVB, UVC?

  • UVC záření je skoro celé pohlceno ozonovou vrstvou, a tak na naši pokožku nemá žádný zásadní dopad. Zbylé dva druhy záření atmosférou dokáží prostoupit, a proto na naši pokožku působí.
     
  • UVA záření představuje až 95% UV záření dopadajícího na zemský povrch, má delší vlnovou délku a je schopné pronikat do hloubky kůže. Tam může tvorbu volných radikálů způsobovat poškození buněk, jehož výsledkem je předčasné stárnutí kůže, vznik vrásek a pigmentových skvrn.
     
  • UVB paprsky sice nedokáží pronikat tak zásadně do pokožky jako UVA záření, ale jsou agresivnější tím pádem nebezpečnější. Tyto paprsky mají na svědomí popálení kůže, poškození očí a v nejhorších případech i vznik rakoviny kůže. Do určité míry se proti škodlivému záření naše tělo zvládá bránit přirozeně, ale vzhledem k jeho síle a slábnoucí ozonové vrstvě je třeba kůži pomoci a dopřát ji potřebnou ochranu.
     


Chraňte svou pleť neustále

Intenzitu slunečního záření ovlivňuje celá řada faktorů. Síla UV paprsků se zvyšuje směrem k rovníku a s nadmořskou výškou, a také díky odrazům od vody, sněhu či písku. Naopak husté mraky záření zeslabují. To však neznamená, že zmizí úplně. Myslete proto na svou pleť i ve dnech, kdy rtuť teploměru nešplhá k tropickým teplotám a oblohu pokrývají mraky, a chraňte ji pomocí kosmetických přípravků s SPF faktorem, které pomohou zmírnit poškození a stárnutí kůže.

UV Control sérum z řady N °1 má ochranný faktor 25, který obsahuje větší podíl faktoru proti UVA záření, než je běžné. Díky tomu ideálně chrání pokožku před pigmentovými skvrny a projevy stárnutí vznikajcími vlivem slunečního záření. Zároveň obsahuje koenzym Q10, stará se o zásobení unavené pleti energií a představuje tak perfektní anti-age péči pro každý den. Jeho zařazení do denní kosmetické rutiny bude navíc snadnější, než si myslíte – nanést jej totiž můžete pod jakýkoliv pěsticí přípravek i make-up. Mladší pleti bude UV Control sérum stačit i jako jediná péče. 

 

Reklama

Podobné články

Obrázek: 0bfa88dd6542051d270ea8dc0de33ffca5a2498e
Obrázek: Zdravé brownies s oříškovým máslem
Obrázek: 96c6e25a6ea3e42d6b00b5b535aacb4fd22f2b2e
Obrázek: 881b8f1081c0c7a7984a9c019eff496294d1abb0
Obrázek: 5a636abed1a28f33a76c9ddac14a5e371b672d98