Péče o pleť v každém věku - průvodce, jak správně sestavit svou rutinu

Pokožka se v průběhu let stále mění, jak zvenku, tak zevnitř, stejně jako její potřeby a je dobré vědět, jak správně a efektivně pečovat o svou pleť v každé životní fázi. Rutinní péče, kterou jste používali ve svých 20 letech, není to samé, co potřebujete, když je vám 30, 40, 50 nebo 60 let. Určité postupy v péči o pleť by ale měli být celoživotní – jako je nanášení ochranného krému s SPF, dostatečná hydratace, čištění pleti či péče o oční okolí.

Obrázek: 0452ec286a3a800d0f2ac0d8e09f550fadfea953
Zdroj: pexels.com

Péče o pleť ve věku 20+

Ve dvaceti letech je pleť stále pevná. Nové buňky se vytváří rychle a mazové žlázy jsou neustále aktivní, díky tomu je pleť rozzářená se svěžím a mladistvým vzhledem. Pokožka v tomto věkovém rozhraní bývá často normální či mastná. Mohou se zde objevit rozšířené póry, černé tečky a pupínky, které jsou běžné.

Jak nejlépe pečovat o mladistvou pleť?

Vaše pokožka ocení jemnou exfoliaci, která dokáže pleť zbavit nežádoucích suchých šupinek a následně ji zanechá čistou. Vhodným pomocníkem jsou alfa hydrokyseliny, zejména kyselina glykolová a kyselina mléčná, které mají vyhlazující a zjemňující účinek. Pleťové masky a krémy s obsahem AHA pokožku příjemně nabudí a zanechají ji rozzářenou. Pozornost byste měli v každém věku věnovat krémům s ochranným faktorem SPF, zvláště v letních měsících, kdy je pleť zatížena slunečním zářením. Tyto krémy vám pomohou omezit riziko předčasného stárnutí a příznivě působí proti tmavým skvrnám a nerovnoměrnému tónu pleti.

Tip pro pleť

  • Pleť pokaždé dobře vyčistěte – ráno i večer. Makeke-up, olej, pot i další nečistoty, které se na obličeji během dne usadí mohou ucpávat póry a viditelně zatěžují pleť. Vyhněte se vlhčeným ubrouskům a přednost dejte cíleným pleťovým čističům a vodě dle vašeho typu pleti.

Péče o pleť ve věku 30+

Ve třiceti se už pomalu projevují změny, kterých si můžete začít všímat. Mazové žlázy už nejsou tak produktivní, pokožka začíná vypadat unaveně, mdle a není tak vypnutá. Kolagenová a elastinová vlákna se začínají rozpadat a produkovat méně melanocytů. Rychlost obnovy buněk se zpomaluje a jemné linie kolem očního okolí jsou výraznější. I v tomto věku vás může potrápit akné, které je příčinou nerovnosti hormonů.

Jak nejlépe pečovat o pleť s prvními známky stárnutí?

Do své pečující rutiny zařaďte retinol, či jiný účinný anti-age. Retinol pomáhá zvýšit redukci kolagenu, zrychluje obnovu buněk, má zesvětlující účinky a pomáhá zabraňovat dalším známkám stárnutí. Tuto složku můžete najít v sérech, ať už jako komplexní péči nebo jako samostatnou aktivní látku, na kterou nanesete hydratační krém. Dále neopomínejte oční krém, který by měl být nedílnou součástí vaší péče. Tenká kůže kolem očí je první, která vykazuje známky stárnutí a je náchylná k dehydrataci.

Tip pro pleť

  • V tomto věku by čištění pleti mělo být samozřejmostí. Dále je důležité věnovat pozornost krku a dekoltu, kde se také začínají pomalu projevovat první známky stárnutí. Používejte vždy hydratační produkty, které budou pokožku neustále zvlhčovat a zabrání vysušování.

Péče o pleť ve věku 40+

Ve věku čtyřicet a více začíná pleť ztrácet barevný tón. Pokožka začíná vypadat bezbarvě, mdle a projevuje se nerovnoměrný povrch i hyperpigmentace, která je způsobena slunečním zářením, před kterým jste pokožku nechránili v předchozích letech. Mazové žlázy produkují minimální množství oleje a je zde větší riziko suchých šupinek a dehydratace kůže.

Jak nejlépe pečovat o zralou pleť?

Klíčovou složkou je kyselina hyaluronová, která by měla být součástí vaší každodenní rutiny. Protože vaše mazové žlázy nejsou tak produktivní, pokožka se ztenčuje, pne a je sušší než dříve. V boji proti suchu a dehydrataci vybírejte produkty, které obsahují zejména kyselinu hyaluronovou. Ta v pleti udržuje vlhkost, a navíc pomáhá pokožce, aby vypadala pevně a hladce. Do své péče zařaďte i produkty, které obsahují vitamín C a antioxidanty, které chrání a oživují vzhled pokožky.

Tip pro pleť

  • Pokud máte problém se suchou pokožkou, zařaďte séra s obsahem kyseliny hyaluronové a krémy vybírejte s označením hydratační. Vyhněte se výrobkům, které vysušují jako je například alkohol. Trápí-li vás nerovnosti pleti, rozšířené póry a linky, můžete zvážit povrchový chemický peeling nebo ošetření, které pomůže s hyperpigmentací.

Péče o pleť ve věku 50 a 60+

Pokožka je v tomto věku suchá a dehydratovaná. Často bývá drsnější s nerovnoměrným povrchem. Může se objevit nárůst chloupků na obličeji, nad horním rtem i bradě. Pozor byste si měli dát na aktinické keratózy, projevující se hrubými ploškami kůže s šupinkami nebo hrbolky, které by měl ošetřit zejména váš lékař.

Jak nejlépe pečovat o pleť ve věku 50 a více?

S přibývajícím věkem vás mohou nejvíce potrápit vrásky, tmavé skvrny a nerovnosti pleti. I v tomto věku jsou klíčovou složkou retinoidy, které s těmito problémy pomáhají bojovat a vyhlazují povrch kůže. Hydratační lehké krémy vyměňte za silnější a hutnější konzistenci, která se do pleti bude vstřebávat postupně. Porozhlédněte se i po obsažené složce glycerinu, která zvláčňuje a má hydratační schopnost. 

Tip pro pleť

  • K čištění pleti používejte produkty bez alkoholu a vyhýbejte se produktům, které pleť vysušují. Používejte vysoce hydratační krémy, které dodají potřebnou hydrataci. Dále si dávejte pozor na vysoce parfémované kosmetické výrobky.

Reklama

Podobné články

Obrázek: 149c9a8613d614beee8d0af73f8cc184656747d0
Obrázek: b89ff617dcdf894c85710b632283ff30885df8e2
Obrázek: e67be42f356c78507b2c23e4251e7d85e7dedf4c
Obrázek: e998a88b53c3475f2b925fcfe0dc4fa36f44a228
Obrázek: 618d7bcd933e214e24ce5ff93672128106aeb141