Gleidshop
Eshop

Narozeninový dort

K narozeninám patří dort s plápolajícími svíčkami. Přání, které si přejeme při jejich sfouknutí, se totiž určitě vyplní...

Alena Hilšerová

 

Narozeniny mám spojené s dortem a taky s Astrid Lindgrenovou a Dětmi z Bullerbynu. V mysli mám jako živou vzpomínku na Lisiny narozeniny. Vzpomínáte si na tu část této knihy? Když se Lisa nemůže dočkat toho hrnku horké čokolády a dort, který jí upekla maminka? Pro mě je tento příběh velmi emotivní. Líbí se mi jak uměla spisovatelka Lisino těšení se tak nádherně popsat.

Pokud byste chtěli vytvořit svým blízkým také takový výjimečný okamžik. S dortem právě od vás. Pokračujte ve čtení.

Zaručuji vám, že bude tento dort chutnat nejen oslavenci, ale i vám. Je velmi vláčný a měkký, protože je v dortu jogurt a jablečné pyré. Pokud nemáte jablečné pyré, stačí, když jablko rozvaříte a rozmixujete s trochou vody. Díky použité kokosové mouce je i lehčí než jiné zákusky. Dort jsem promazala místo marmelády rozvařeným červeným rybízem. Rybíz jsem trochu rozmačkala, podlila trochou vody a rozvařila s dvěma lžícemi třtinového cukru. Marmeláda je taková rustikální. Výborná. Můžete použít i jakékoliv jiné ovoce, ale spojení kakaa, čokolády a rybízu je dokonalé.

V receptu jsem použila jako míru hrnečky. Používám hrnek o velikosti 125 ml. Dort je upečený v poloviční formě, průměr je menší, ale vyšší. 

 

Co budete potřebovat?

  • 1 hrnek špaldové mouky
  • 1 hrnek kokosové mouky
  • 0,5 hrnku třtinového cukru
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • 1 lžička sody
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 hrnek kokosového jogurtu
  • 1 hrnek vody
  • 2 lžíce lněného semínka a voda
  • 1 hrnek jablečného pyré
  • 0,5 hrnku oleje
  • 1 lžíce ume octa
  • 4 datle
  • červený rybíz podle potřeby a třtinový cukr
  • 1 hořká čokoláda
  • 1 plechovka kokosového mléka (vychlazená z lednice)

 

Příprava je snadná

V misce promícháme špaldovou a kokosovou mouku, přidáme cukr, kypřící prášek, sodu a kakao. 

Namočíme si do vody lněné semínko a datle. V mixéru umixujeme jogurt, vodu, pyré, olej a ocet, který funguje jako kypřidlo. Přidáme datle a lněné semínko. Pořádně rozmixujeme dohladka. Smícháme moučnou směs a tekutou. Vlijeme do formy na dort, kterou jsme vyložili pečicím papírem. Pečeme asi půl hodiny, podle velikosti formy. Jestli je dort pečený zjistíme zapíchnutou špejlí. Pokud je špejle suchá, je dort hotový. Necháme ho vychladnout ve formě.

Nejlépe následují den, kdy už je dostatečně vychladlý, dort rozkrojíme a promažeme marmeládou. To můžete pomazat i povrch celého dortu. Celý korpus nakonec polijeme rozehřátou čokoládou a necháme vychladnout.

Plechovku kokosového mléka dáme do lednice, aby pořádně ztuhla a ta tuhá část se oddělila od tekutiny. Vyndáme z lednice. Vylijeme vodu z plechovky. Tuhou část přemístíme do mixéru a rozmixujeme do konzistence šlehačky. Dort ozdobíme šlehačkou a posypeme nastrouhanou čokoládou.

Celkové hodnocení:

Vaše hodnocení:

foto-redaktor

Alena Hilšerová

vaříme s láskou

Alena je maminka puberťačky na plný úvazek. Ve svém volném čase obouvá barefootové boty, medituje během, pozdravem slunce nebo jógou.
V kuchyni se pohybuje s ladností baletky a s vášní pro veganské vaření. Nepřestává jí fascinovat možnost vymyslet jídlo čistě na rostlinné bázi a připravit ho s láskou pro své blízké.

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

Naprosto dokonalý dort bez cukru a lepku? Jednoduchost sama, ale ten efekt... nepopsatelný.
27.1.2018
Hodnocení:

Užijte si tento voňavý a láskyplný adventní čas i s dobrým pokrmem na stole. V článku na vás čeká recept na polévku, hlavní chod, sladká tečka, zázvorový voňavý čaj a nechybí ani oblíbená vláčná bezlepková vánočka. 

17.12.2019
Hodnocení:

Co si doma upéct vlastní chléb? Takový, který bude mít chuť svátků a pohody. Nemusíte se bát, je to jednoduché.

26.12.2017
Hodnocení:

Můj švagr je vegetariánem už 11 let, a když jsem se ho zeptala, jestli mu maso někdy chybí, řekl, že vůbec, jen jednu věc by prý si ještě někdy rád dal - pořádné kolečko tlačenky s octem a cibulí. Býložravci drží při sobě, takže jsem to musela hned zkusit. Byla to pro mě výzva a soudě podle jeho výrazu, se povedla. Dnešní recept je tedy pro ty, kteří maso už jíst nechtějí, ale s nostalgií si přece jen někdy na nějakou mňamku z mládí vzpomenou.

31.10.2018
Hodnocení: