Krásné, lesklé, fialové lilky se nádherně hodí pro lehkou, ale sytou, podzimní večeři.
K narozeninám patří dort s plápolajícími svíčkami. Přání, které si přejeme při jejich sfouknutí, se totiž určitě vyplní...
Narozeniny mám spojené s dortem a taky s Astrid Lindgrenovou a Dětmi z Bullerbynu. V mysli mám jako živou vzpomínku na Lisiny narozeniny. Vzpomínáte si na tu část této knihy? Když se Lisa nemůže dočkat toho hrnku horké čokolády a dort, který jí upekla maminka? Pro mě je tento příběh velmi emotivní. Líbí se mi jak uměla spisovatelka Lisino těšení se tak nádherně popsat.
Pokud byste chtěli vytvořit svým blízkým také takový výjimečný okamžik. S dortem právě od vás. Pokračujte ve čtení.
Zaručuji vám, že bude tento dort chutnat nejen oslavenci, ale i vám. Je velmi vláčný a měkký, protože je v dortu jogurt a jablečné pyré. Pokud nemáte jablečné pyré, stačí, když jablko rozvaříte a rozmixujete s trochou vody. Díky použité kokosové mouce je i lehčí než jiné zákusky. Dort jsem promazala místo marmelády rozvařeným červeným rybízem. Rybíz jsem trochu rozmačkala, podlila trochou vody a rozvařila s dvěma lžícemi třtinového cukru. Marmeláda je taková rustikální. Výborná. Můžete použít i jakékoliv jiné ovoce, ale spojení kakaa, čokolády a rybízu je dokonalé.
V receptu jsem použila jako míru hrnečky. Používám hrnek o velikosti 125 ml. Dort je upečený v poloviční formě, průměr je menší, ale vyšší.
V misce promícháme špaldovou a kokosovou mouku, přidáme cukr, kypřící prášek, sodu a kakao.
Namočíme si do vody lněné semínko a datle. V mixéru umixujeme jogurt, vodu, pyré, olej a ocet, který funguje jako kypřidlo. Přidáme datle a lněné semínko. Pořádně rozmixujeme dohladka. Smícháme moučnou směs a tekutou. Vlijeme do formy na dort, kterou jsme vyložili pečicím papírem. Pečeme asi půl hodiny, podle velikosti formy. Jestli je dort pečený zjistíme zapíchnutou špejlí. Pokud je špejle suchá, je dort hotový. Necháme ho vychladnout ve formě.
Nejlépe následují den, kdy už je dostatečně vychladlý, dort rozkrojíme a promažeme marmeládou. To můžete pomazat i povrch celého dortu. Celý korpus nakonec polijeme rozehřátou čokoládou a necháme vychladnout.
Plechovku kokosového mléka dáme do lednice, aby pořádně ztuhla a ta tuhá část se oddělila od tekutiny. Vyndáme z lednice. Vylijeme vodu z plechovky. Tuhou část přemístíme do mixéru a rozmixujeme do konzistence šlehačky. Dort ozdobíme šlehačkou a posypeme nastrouhanou čokoládou.
![]() |
Alena Hilšerovávaříme s láskou
Alena je maminka puberťačky na plný úvazek. Ve svém volném čase obouvá barefootové boty, medituje během, pozdravem slunce nebo jógou. |
Zaujal vás článek? Sdílejte ho se svými přáteli |
Krásné, lesklé, fialové lilky se nádherně hodí pro lehkou, ale sytou, podzimní večeři.
Těstoviny, pasta. Báječný pokrm, se kterým se dá vykouzlit spousta zajímavých jídel. Zkuste se se mnou zasnít, vzpomenout si na krásnou Itálii a uvařte si omáčku z pečených paprik. Třeba si tak připomeneme dobu letních dovolených.