Narozeninový dort

K narozeninám patří dort s plápolajícími svíčkami. Přání, které si přejeme při jejich sfouknutí, se totiž určitě vyplní...

Obrázek: 64a28739723318f42dc0799269527f78c645e5d9
Zdroj: Alena Hilšerová

Narozeniny mám spojené s dortem a taky s Astrid Lindgrenovou a Dětmi z Bullerbynu. V mysli mám jako živou vzpomínku na Lisiny narozeniny. Vzpomínáte si na tu část této knihy? Když se Lisa nemůže dočkat toho hrnku horké čokolády a dort, který jí upekla maminka? Pro mě je tento příběh velmi emotivní. Líbí se mi jak uměla spisovatelka Lisino těšení se tak nádherně popsat.

Pokud byste chtěli vytvořit svým blízkým také takový výjimečný okamžik. S dortem právě od vás. Pokračujte ve čtení.

Zaručuji vám, že bude tento dort chutnat nejen oslavenci, ale i vám. Je velmi vláčný a měkký, protože je v dortu jogurt a jablečné pyré. Pokud nemáte jablečné pyré, stačí, když jablko rozvaříte a rozmixujete s trochou vody. Díky použité kokosové mouce je i lehčí než jiné zákusky. Dort jsem promazala místo marmelády rozvařeným červeným rybízem. Rybíz jsem trochu rozmačkala, podlila trochou vody a rozvařila s dvěma lžícemi třtinového cukru. Marmeláda je taková rustikální. Výborná. Můžete použít i jakékoliv jiné ovoce, ale spojení kakaa, čokolády a rybízu je dokonalé.

V receptu jsem použila jako míru hrnečky. Používám hrnek o velikosti 125 ml. Dort je upečený v poloviční formě, průměr je menší, ale vyšší. 

Co budete potřebovat?

  • 1 hrnek špaldové mouky
  • 1 hrnek kokosové mouky
  • 0,5 hrnku třtinového cukru
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • 1 lžička sody
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 hrnek kokosového jogurtu
  • 1 hrnek vody
  • 2 lžíce lněného semínka a voda
  • 1 hrnek jablečného pyré
  • 0,5 hrnku oleje
  • 1 lžíce ume octa
  • 4 datle
  • červený rybíz podle potřeby a třtinový cukr
  • 1 hořká čokoláda
  • 1 plechovka kokosového mléka (vychlazená z lednice)

Příprava je snadná

V misce promícháme špaldovou a kokosovou mouku, přidáme cukr, kypřící prášek, sodu a kakao. 

Namočíme si do vody lněné semínko a datle. V mixéru umixujeme jogurt, vodu, pyré, olej a ocet, který funguje jako kypřidlo. Přidáme datle a lněné semínko. Pořádně rozmixujeme dohladka. Smícháme moučnou směs a tekutou. Vlijeme do formy na dort, kterou jsme vyložili pečicím papírem. Pečeme asi půl hodiny, podle velikosti formy. Jestli je dort pečený zjistíme zapíchnutou špejlí. Pokud je špejle suchá, je dort hotový. Necháme ho vychladnout ve formě.

Nejlépe následují den, kdy už je dostatečně vychladlý, dort rozkrojíme a promažeme marmeládou. To můžete pomazat i povrch celého dortu. Celý korpus nakonec polijeme rozehřátou čokoládou a necháme vychladnout.

Plechovku kokosového mléka dáme do lednice, aby pořádně ztuhla a ta tuhá část se oddělila od tekutiny. Vyndáme z lednice. Vylijeme vodu z plechovky. Tuhou část přemístíme do mixéru a rozmixujeme do konzistence šlehačky. Dort ozdobíme šlehačkou a posypeme nastrouhanou čokoládou.

Reklama

Podobné články

Obrázek: db21430832b0c121f7e8206161aa36ec78970793
Obrázek: 427f84d0d89332954b4841bcf517b93158265ebd
Obrázek: 9687f66533e59e9f7320c62f1918e147bfc0e63a
Obrázek: 84d39975a7f27e1d02c48a5e5398f4949450737d
Obrázek: d314b6c4de98d8a66e7c800b0807aae8a09d9bbb