Gleidshop
Eshop

Osvěžující bylinné limonády bez přidaného cukru

Proč do všech nápojů neustále přidávat cukr? Není to nic zdravého, naopak v horkých letních dnech vás může dehydrovat. Představím vám proto tři lahodné příchutě limonád, do kterých se zamilujete i bez cukru. 

Lucie Doležalová

 

V letních horkých dnech konzumace nápojů obsahujících velké množství cukru spíše škodí. Tady jsou tři varianty chutí, které vás osvěží a zároveň vám doplní pitný režim tak, jak se má. Konzumaci silně sladkých nápojů byste totiž do denního pitného režimu vůbec počítat neměli. Navíc konzumace takto prázdných kalorií vám nepřinese ve většině nic příznivého. Inspirujte se mými příchutěmi a buďte kreativní! Pokud máte na zahrádce svoje bylinky, zkuste je libovolně kombinovat se sezónním ovocem. Barevné variace navíc baví i děti, zahrajte si s nimi na barmany. Fráze "na zdraví" pak nebude pouze frází, ale můžete si připít opravdu na své zdraví.

 

 Levandulová limonáda

  • hrst sušených levandulí/ 8 květenství čerstvých levandulí
  • lžíce medu
  • 1 citron
  • 1l voda/soda

 

Přiveďte k varu 250ml vody s levandulí, mírně převařte a odstavte. Ještě za tepla přimíchejte lžíci medu. Sceďte a koncentrát smíchejte s vodou (nebo sodovkou). Přimíchejte šťávu z citrónu. Podávejte s plátky citronu a s ledem.

Levandulovou limonádu oceníte, až si budete chtít vychutnat chvilku klidu. Má zklidňující účinky, pomáhá proti stresu, smutku a nespavosti. Ale nebojte se, že po sklenici této limonády dáte dobrou noc, množství, které na drink použijete, je opravdu malé a má pouze aromatizující účinky. 

 

levandulová limonáda

 

Pomerančová limonáda s mátou

  • 2 pomeranče
  • 1 citron
  • hrst čerstvé máty
  • 1l voda/soda

 

Z jednoho pomeranče a citronu vymačkejte všechnu šťávu. Čerstvou mátu promněte mezi dlaněmi, nebo ji na dně sklenice lehce promačkejte dřevěnou paličkou, krásně se tak rozvoní. Do sklenice přidejte led, zalijte šťávou z citrusů a dolijte vodou nebo sodou. Podávejte s plátky pomeranče. 

Tento drink oceníte především po grilovačce či nedělním obědu. Máta v kombinaci s pomerančem pomáhá trávení a podporuje tvorbu žluči. V letních dnech vás její peprmintová chuť osvěží. Navíc pomáhá proti stresu a je to přírodní afrodiziakum. Zkuste tuto exotickou kombinaci při vlahých letních večerech.

 

pomerančová limonáda

 

Citronáda s meduňkou

  • 3 citrony
  • hrst čerstvé meduňky
  • 1l voda/soda

 

Odšťavněte 3 citrony. Meduňku, stejně jako v případě máty, promněte mezi dlaněmi nebo promačkejte paličkou. Ve džbánku vše smíchejte s ledem a podávejte s plátky citronu.

Tradiční citronáda obsahuje velké množství cukru. Zde nahradíme sladkou chuť meduňkou, která je také lehce nasládlá. Skvělé fit osvěžení například po sportovním výkonu či práci na zahradě. Pracanti vám za ní budou líbat ruce.

citronová limonáda

Můj TIP na závěr:

Krásně vypadá pokud dáte do tvořítka na led, do každé mističky zvlášť, jednotlivé kvítky sedmikrásky, heřmánku (či jiné jedlé květy). Zalijete je vodou a necháte zmrznout. Limonády to krásně ozdobí. 

A pokud přece jen potřebujete limonády sladší, můžete použít lístky čerstvé stévie, nesladí tolik jako cukr, za to je to zdravá varianta a do limonád se hodí. Všechny limonády můžete míchat s vodou, ale i se sodou, která umocní pocit, že pijeme opravdu limonádu, ale oproti variantě bez bublin není, díky oxidu uhličitému, tolik zdravá.  

Na zdraví!

Celkové hodnocení:

Vaše hodnocení:

foto-redaktor

Lucie Doležalová

jídlem ke zdraví :)

Lucie je milovnicí jídla. Velmi ráda cestuje společně s manželem v obytném autě. Cesta je cíl. Na cestách se nechává inspirovat různými kulturami nejen ve vztahu k jídlu. V jejích článcích naleznete tipy jak neplýtvat, jíst zdravě a z dosažitelných zdrojů.

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

Ve středu 6. března začalo jarní postní období, které bude trvat až do soboty před Velikonocemi do tzv. Bílé soboty. V tento čas se hodí ulevit svému trávicímu traktu a uvařit si tyto odlehčené dobroty.

19.3.2019
Hodnocení:

Jak docílit bohatého kvetení? Kdy provádět řez a kdy a jak správně sklízet květy na čaj? Už je to tady. Stačí trochu sluníčka a téměř z každé zahrady se nám do nosu bude vkrádat omamná vůně šeříku. Každý rok lituji, že nekvetou aspoň tři měsíce, ale pak si řeknu, že by nám nejspíš nebyli tak vzácný. 

14.5.2021
Hodnocení:
Čas grilování a letních posezení je v plném proudu. Trpíte celiakií (alergii na lepek), a přesto byste si dali chutný burger? Přináším vám recept, na kterém si všichni pochutnají.
5.7.2016
Hodnocení:

Inspirace není nikdy dost. Jsem zastáncem nenáročného vaření z jednoduchých a základních surovin, které nezruinuje naše peněženky, ani naše postavy. Pokud už delší dobu přemýšlíte, čím byste obohatili zajetý jídelníček, mrkněte na pár dalších receptů, které mi prošly nedávno v kuchyni pod rukama. Navíc je švestková a cuketová sezona. Z těchto dvou podzimních hvězd tam na vás taky něco čeká... :)

15.10.2020
Hodnocení: