Gleidshop
Hlavní baner

Osvěžující bylinné limonády bez přidaného cukru

Proč do všech nápojů neustále přidávat cukr? Není to nic zdravého, naopak v horkých letních dnech vás může dehydrovat. Představím vám proto tři lahodné příchutě limonád, do kterých se zamilujete i bez cukru. 

Lucie Doležalová

 

V letních horkých dnech konzumace nápojů obsahujících velké množství cukru spíše škodí. Tady jsou tři varianty chutí, které vás osvěží a zároveň vám doplní pitný režim tak, jak se má. Konzumaci silně sladkých nápojů byste totiž do denního pitného režimu vůbec počítat neměli. Navíc konzumace takto prázdných kalorií vám nepřinese ve většině nic příznivého. Inspirujte se mými příchutěmi a buďte kreativní! Pokud máte na zahrádce svoje bylinky, zkuste je libovolně kombinovat se sezónním ovocem. Barevné variace navíc baví i děti, zahrajte si s nimi na barmany. Fráze "na zdraví" pak nebude pouze frází, ale můžete si připít opravdu na své zdraví.

 

 Levandulová limonáda

  • hrst sušených levandulí/ 8 květenství čerstvých levandulí
  • lžíce medu
  • 1 citron
  • 1l voda/soda

 

Přiveďte k varu 250ml vody s levandulí, mírně převařte a odstavte. Ještě za tepla přimíchejte lžíci medu. Sceďte a koncentrát smíchejte s vodou (nebo sodovkou). Přimíchejte šťávu z citrónu. Podávejte s plátky citronu a s ledem.

Levandulovou limonádu oceníte, až si budete chtít vychutnat chvilku klidu. Má zklidňující účinky, pomáhá proti stresu, smutku a nespavosti. Ale nebojte se, že po sklenici této limonády dáte dobrou noc, množství, které na drink použijete, je opravdu malé a má pouze aromatizující účinky. 

 

levandulová limonáda

 

Pomerančová limonáda s mátou

  • 2 pomeranče
  • 1 citron
  • hrst čerstvé máty
  • 1l voda/soda

 

Z jednoho pomeranče a citronu vymačkejte všechnu šťávu. Čerstvou mátu promněte mezi dlaněmi, nebo ji na dně sklenice lehce promačkejte dřevěnou paličkou, krásně se tak rozvoní. Do sklenice přidejte led, zalijte šťávou z citrusů a dolijte vodou nebo sodou. Podávejte s plátky pomeranče. 

Tento drink oceníte především po grilovačce či nedělním obědu. Máta v kombinaci s pomerančem pomáhá trávení a podporuje tvorbu žluči. V letních dnech vás její peprmintová chuť osvěží. Navíc pomáhá proti stresu a je to přírodní afrodiziakum. Zkuste tuto exotickou kombinaci při vlahých letních večerech.

 

pomerančová limonáda

 

Citronáda s meduňkou

  • 3 citrony
  • hrst čerstvé meduňky
  • 1l voda/soda

 

Odšťavněte 3 citrony. Meduňku, stejně jako v případě máty, promněte mezi dlaněmi nebo promačkejte paličkou. Ve džbánku vše smíchejte s ledem a podávejte s plátky citronu.

Tradiční citronáda obsahuje velké množství cukru. Zde nahradíme sladkou chuť meduňkou, která je také lehce nasládlá. Skvělé fit osvěžení například po sportovním výkonu či práci na zahradě. Pracanti vám za ní budou líbat ruce.

citronová limonáda

Můj TIP na závěr:

Krásně vypadá pokud dáte do tvořítka na led, do každé mističky zvlášť, jednotlivé kvítky sedmikrásky, heřmánku (či jiné jedlé květy). Zalijete je vodou a necháte zmrznout. Limonády to krásně ozdobí. 

A pokud přece jen potřebujete limonády sladší, můžete použít lístky čerstvé stévie, nesladí tolik jako cukr, za to je to zdravá varianta a do limonád se hodí. Všechny limonády můžete míchat s vodou, ale i se sodou, která umocní pocit, že pijeme opravdu limonádu, ale oproti variantě bez bublin není, díky oxidu uhličitému, tolik zdravá.  

Na zdraví!

Celkové hodnocení:

Vaše hodnocení:

foto-redaktor

Lucie Doležalová

jídlem ke zdraví :)

Lucie je milovnicí jídla. Velmi ráda cestuje společně s manželem v obytném autě. Cesta je cíl. Na cestách se nechává inspirovat různými kulturami nejen ve vztahu k jídlu. V jejích článcích naleznete tipy jak neplýtvat, jíst zdravě a z dosažitelných zdrojů.

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

Upečte si se mnou vlastní domácí chléb a už nikdy nebude chtít jiný! To mi věřte.

29.10.2019
Hodnocení:
Další dávka receptů, tentokrát na měsíc březen, od Ivy Georgievové.
6.3.2018
Hodnocení:

Ráda se vracím k zeleninovému kari a dělám ho na x způsobů. Existuje nespočet variací, podle toho jakou zeleninu doma máte. A pokaždé je to originál!

26.10.2018
Hodnocení:

Velikonoční nádivka s kopřivami a zelenými bylinkami je tradiční jídlo svátků jara. Zkuste jej připravit trochu netradičně, a to jen rostlinně doplněné o krále zeleniny - chřest.

19.4.2019
Hodnocení:

Vyhledávání

O nás

Stáhněte si nás do telefonu

Stažení aplikace

Náš Facebook

Náš Instagram

Instagram