Lahodná svíčková bez svíčky

Mám moc ráda taková ta lehká jídla, po kterých není člověk nafouknutý. Což bývá často z nedělních obědů u maminky/babičky, až si člověk musí rozepnout knoflíček u kalhot.

Obrázek: e18bbdb6749b31e432a5fe616e83253f070c4911
Zdroj: Alena Hilšerová

 Když je člověk na rostlinné stravě a nepřehání to s mastnými nebo příliš sladkými pokrmy, tak takové stavy ani moc nezná. Úplně jsem na to zapomněla, až jsem si to uvědomila minulý týden. Uvařila jsem pro někoho mně blízkému a složil mi poklonu, o které ani nevěděl, že to poklonou je.

Veganům se často vytýká to, proč se vrací k typicky masovým pokrmům, byť s použitím "náhražek". Proč si nevystačí s těmi svými kořínky a semínky, na kterých nelze přežít. Pro mě je celkem nepředstavitelné dát si na chleba salám, byť je z tofu nebo grilované párečky s označením vegan. To mi přijde už hodně. Ale co je pro někoho normální, nemusí být pro toho druhého.

Lidé, kteří jsou na rostlinné stravě si rádi připomenou onu chuť, z doby kdy maso jedli. Nemyslím tím tu masovou chuť, ale spíš emoce s tím jídlem spojené. Úsměv babičky, že je ráda, že nám chutná. Radost ze sdílení, že jsme se zase všichni sešli. Teplo rodinného krbu nebo jen vůni čerstvě uvařených knedlíků. Maso, ale nyní nechtějí nebo nemohou z nějakého prostého důvodu. Mně osobně přijde velice zajímavá myšlenka veganství a s tím spojené i vaření. Je to i o tom neustálém přemýšlení jak udělat z toho klasického jídla, tu dobrotu bez použití živočišných složek. Myslím si, že je to hodně o chutích, koření a přemýšlení.

Když jsem šla po jednom náročném dnu z práce a hlavu jsem měla plnou myšlenek. Přišla tam i myšlenka doprovázená chutí na svíčkovou. To už jsem stála v obchodě a dávala do košíku mrkev, celer, petržel a nezapomněla jsem tam přihodit i skleničku brusinek. Nevím jestli to máte podobně, ale když si něco do hlavy vezmu, musím to prostě udělat.

Co budeme potřebovat na kynuté houskové knedlíky?

Mým věrným kuchyňským pomocníkem je pekárna na chleba. V poslední době jí hodně využívám na hnětení těsta nebo i kynutí. Je to tak jednoduché. Vše nalijete, nasypete a Paní Pekárna se o vše postará sama. Pokud pekárnu nemáte, nic se neděje. Stejnou službu vám poskytne miska, vařečka a pár vašich nebo partnerových rukou. 

  • 100 g špaldové celozrnné mouky
  • 200 g špaldové bílé mouky
  • 21 g čerstvého droždí (1/2 kostičky)
  • 1 lžička soli
  • 150 ml vody
  • 1 celozrnný rohlík
  • 25 g ovesných vloček a 200 ml vody

Do pekárny jsem nalila vodu, rozdrobila droždí, přisypala mouky a sůl. Ke konci hnětení jsem přidala na kostičky nakrájený rohlík. Nechala jsem vykynout. Z těsta jsem udělala dva knedlíky, které jsem vložila do vroucí osolené vody. Vaří se kolem 30 minut, podle velikosti. Knedlíky vyndáme a rozkrájíme na kolečka.

Jak připravíme svíčkovou omáčku?

  • 4 velké mrkve
  • 1 petržel
  • 1 cibule
  • 1/4 většího celeru
  • špetku tymiánu
  • 1 bobkový list
  • 3 kuličky nového koření
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžíce ume octa
  • 1 lžička soli

Na oleji osmahneme cibuli, přidáme na kostičky nakrájené dvě mrkve (další dvě necháme stranou), petržel, celer, opékáme dokud se zelenina nerozvoní. Přidáme koření, chvilku mícháme, zasypeme třtinovým cukrem, který necháme mírně zkaramelizovat. Zalijeme vodou a dusíme společně s dalšími dvěma mrkvemi až je zelenina měkká. Koření a mrkve vyndáme a vše rozmixujeme na hladkou omáčku. Dochutíme solí, umeoctem a hořčicí. Přidáme mrkev, kterou jsme nakrájeli na kolečka. Zjemníme ovesným mlékem, které připravíme rozmixováním ovesných vloček a vody.

Necháme projít varem a můžeme podávat s knedlíky a s brusinkami.

Reklama

Podobné články

Obrázek: 70832bcf0181f20595e49c988272ac07439d2756
Obrázek: eeeb4fcb7fe06c3d7490b4906a6c151b21cf92ee
Obrázek: 8f229cbdf3fc90047c08d6fa6a3990197f5d9b63
Obrázek: ee8d6e0f5b6eea9a280ce8564fc443d0794d8338
Obrázek: 4bb1420a6fc607cec8bcdd05dabba2eaa7e65724