Lahodná svíčková bez svíčky

Mám moc ráda taková ta lehká jídla, po kterých není člověk nafouknutý. Což bývá často z nedělních obědů u maminky/babičky, až si člověk musí rozepnout knoflíček u kalhot.

Obrázek: e18bbdb6749b31e432a5fe616e83253f070c4911
Zdroj: Alena Hilšerová

 Když je člověk na rostlinné stravě a nepřehání to s mastnými nebo příliš sladkými pokrmy, tak takové stavy ani moc nezná. Úplně jsem na to zapomněla, až jsem si to uvědomila minulý týden. Uvařila jsem pro někoho mně blízkému a složil mi poklonu, o které ani nevěděl, že to poklonou je.

Veganům se často vytýká to, proč se vrací k typicky masovým pokrmům, byť s použitím "náhražek". Proč si nevystačí s těmi svými kořínky a semínky, na kterých nelze přežít. Pro mě je celkem nepředstavitelné dát si na chleba salám, byť je z tofu nebo grilované párečky s označením vegan. To mi přijde už hodně. Ale co je pro někoho normální, nemusí být pro toho druhého.

Lidé, kteří jsou na rostlinné stravě si rádi připomenou onu chuť, z doby kdy maso jedli. Nemyslím tím tu masovou chuť, ale spíš emoce s tím jídlem spojené. Úsměv babičky, že je ráda, že nám chutná. Radost ze sdílení, že jsme se zase všichni sešli. Teplo rodinného krbu nebo jen vůni čerstvě uvařených knedlíků. Maso, ale nyní nechtějí nebo nemohou z nějakého prostého důvodu. Mně osobně přijde velice zajímavá myšlenka veganství a s tím spojené i vaření. Je to i o tom neustálém přemýšlení jak udělat z toho klasického jídla, tu dobrotu bez použití živočišných složek. Myslím si, že je to hodně o chutích, koření a přemýšlení.

Když jsem šla po jednom náročném dnu z práce a hlavu jsem měla plnou myšlenek. Přišla tam i myšlenka doprovázená chutí na svíčkovou. To už jsem stála v obchodě a dávala do košíku mrkev, celer, petržel a nezapomněla jsem tam přihodit i skleničku brusinek. Nevím jestli to máte podobně, ale když si něco do hlavy vezmu, musím to prostě udělat.

Co budeme potřebovat na kynuté houskové knedlíky?

Mým věrným kuchyňským pomocníkem je pekárna na chleba. V poslední době jí hodně využívám na hnětení těsta nebo i kynutí. Je to tak jednoduché. Vše nalijete, nasypete a Paní Pekárna se o vše postará sama. Pokud pekárnu nemáte, nic se neděje. Stejnou službu vám poskytne miska, vařečka a pár vašich nebo partnerových rukou. 

  • 100 g špaldové celozrnné mouky
  • 200 g špaldové bílé mouky
  • 21 g čerstvého droždí (1/2 kostičky)
  • 1 lžička soli
  • 150 ml vody
  • 1 celozrnný rohlík
  • 25 g ovesných vloček a 200 ml vody

Do pekárny jsem nalila vodu, rozdrobila droždí, přisypala mouky a sůl. Ke konci hnětení jsem přidala na kostičky nakrájený rohlík. Nechala jsem vykynout. Z těsta jsem udělala dva knedlíky, které jsem vložila do vroucí osolené vody. Vaří se kolem 30 minut, podle velikosti. Knedlíky vyndáme a rozkrájíme na kolečka.

Jak připravíme svíčkovou omáčku?

  • 4 velké mrkve
  • 1 petržel
  • 1 cibule
  • 1/4 většího celeru
  • špetku tymiánu
  • 1 bobkový list
  • 3 kuličky nového koření
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžíce ume octa
  • 1 lžička soli

Na oleji osmahneme cibuli, přidáme na kostičky nakrájené dvě mrkve (další dvě necháme stranou), petržel, celer, opékáme dokud se zelenina nerozvoní. Přidáme koření, chvilku mícháme, zasypeme třtinovým cukrem, který necháme mírně zkaramelizovat. Zalijeme vodou a dusíme společně s dalšími dvěma mrkvemi až je zelenina měkká. Koření a mrkve vyndáme a vše rozmixujeme na hladkou omáčku. Dochutíme solí, umeoctem a hořčicí. Přidáme mrkev, kterou jsme nakrájeli na kolečka. Zjemníme ovesným mlékem, které připravíme rozmixováním ovesných vloček a vody.

Necháme projít varem a můžeme podávat s knedlíky a s brusinkami.

Reklama

Podobné články

Obrázek: 85b8943689ef5819099e8592cf6ed14c6d54ebcc
Obrázek: c61ce0b7a4c88d499c8e4ed70ce1b453bbc95632
Obrázek: c34627e8a50a4dc6fdfa9cc1ac925b527a30858f
Obrázek: 1f6b5f4c7d519e015edb65d7a2f6beda181d5420
Obrázek: b7cc0ff1165743472700ae0e445c5478dffc25c7