Gleidshop
Eshop

Lahodná svíčková bez svíčky

Mám moc ráda taková ta lehká jídla, po kterých není člověk nafouknutý. Což bývá často z nedělních obědů u maminky/babičky, až si člověk musí rozepnout knoflíček u kalhot.

Alena Hilšerová

 

 Když je člověk na rostlinné stravě a nepřehání to s mastnými nebo příliš sladkými pokrmy, tak takové stavy ani moc nezná. Úplně jsem na to zapomněla, až jsem si to uvědomila minulý týden. Uvařila jsem pro někoho mně blízkému a složil mi poklonu, o které ani nevěděl, že to poklonou je.

Veganům se často vytýká to, proč se vrací k typicky masovým pokrmům, byť s použitím "náhražek". Proč si nevystačí s těmi svými kořínky a semínky, na kterých nelze přežít. Pro mě je celkem nepředstavitelné dát si na chleba salám, byť je z tofu nebo grilované párečky s označením vegan. To mi přijde už hodně. Ale co je pro někoho normální, nemusí být pro toho druhého.

Lidé, kteří jsou na rostlinné stravě si rádi připomenou onu chuť, z doby kdy maso jedli. Nemyslím tím tu masovou chuť, ale spíš emoce s tím jídlem spojené. Úsměv babičky, že je ráda, že nám chutná. Radost ze sdílení, že jsme se zase všichni sešli. Teplo rodinného krbu nebo jen vůni čerstvě uvařených knedlíků. Maso, ale nyní nechtějí nebo nemohou z nějakého prostého důvodu. Mně osobně přijde velice zajímavá myšlenka veganství a s tím spojené i vaření. Je to i o tom neustálém přemýšlení jak udělat z toho klasického jídla, tu dobrotu bez použití živočišných složek. Myslím si, že je to hodně o chutích, koření a přemýšlení.

Když jsem šla po jednom náročném dnu z práce a hlavu jsem měla plnou myšlenek. Přišla tam i myšlenka doprovázená chutí na svíčkovou. To už jsem stála v obchodě a dávala do košíku mrkev, celer, petržel a nezapomněla jsem tam přihodit i skleničku brusinek. Nevím jestli to máte podobně, ale když si něco do hlavy vezmu, musím to prostě udělat.

 

Co budeme potřebovat na kynuté houskové knedlíky?

Mým věrným kuchyňským pomocníkem je pekárna na chleba. V poslední době jí hodně využívám na hnětení těsta nebo i kynutí. Je to tak jednoduché. Vše nalijete, nasypete a Paní Pekárna se o vše postará sama. Pokud pekárnu nemáte, nic se neděje. Stejnou službu vám poskytne miska, vařečka a pár vašich nebo partnerových rukou. 

 

  • 100 g špaldové celozrnné mouky
  • 200 g špaldové bílé mouky
  • 21 g čerstvého droždí (1/2 kostičky)
  • 1 lžička soli
  • 150 ml vody
  • 1 celozrnný rohlík
  • 25 g ovesných vloček a 200 ml vody

 

Do pekárny jsem nalila vodu, rozdrobila droždí, přisypala mouky a sůl. Ke konci hnětení jsem přidala na kostičky nakrájený rohlík. Nechala jsem vykynout. Z těsta jsem udělala dva knedlíky, které jsem vložila do vroucí osolené vody. Vaří se kolem 30 minut, podle velikosti. Knedlíky vyndáme a rozkrájíme na kolečka.

 

Jak připravíme svíčkovou omáčku?

 

  • 4 velké mrkve
  • 1 petržel
  • 1 cibule
  • 1/4 většího celeru
  • špetku tymiánu
  • 1 bobkový list
  • 3 kuličky nového koření
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžíce ume octa
  • 1 lžička soli

 

Na oleji osmahneme cibuli, přidáme na kostičky nakrájené dvě mrkve (další dvě necháme stranou), petržel, celer, opékáme dokud se zelenina nerozvoní. Přidáme koření, chvilku mícháme, zasypeme třtinovým cukrem, který necháme mírně zkaramelizovat. Zalijeme vodou a dusíme společně s dalšími dvěma mrkvemi až je zelenina měkká. Koření a mrkve vyndáme a vše rozmixujeme na hladkou omáčku. Dochutíme solí, umeoctem a hořčicí. Přidáme mrkev, kterou jsme nakrájeli na kolečka. Zjemníme ovesným mlékem, které připravíme rozmixováním ovesných vloček a vody.

Necháme projít varem a můžeme podávat s knedlíky a s brusinkami.

Celkové hodnocení:

Vaše hodnocení:

foto-redaktor

Alena Hilšerová

vaříme s láskou

Alena je maminka puberťačky na plný úvazek. Ve svém volném čase obouvá barefootové boty, medituje během, pozdravem slunce nebo jógou.
V kuchyni se pohybuje s ladností baletky a s vášní pro veganské vaření. Nepřestává jí fascinovat možnost vymyslet jídlo čistě na rostlinné bázi a připravit ho s láskou pro své blízké.

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

Dubnové jarní recepty od Ivy Georgievové jsou tady. Co jíst na jaře, abychom se cítili dobře?
11.4.2018
Hodnocení:

Tradiční recepty z praktické Ayurvédy od Ive Georgievové. Jak jinak než ze sezónní zeleniny a ovoce, které v kombinaci s ostatními potravinami vytvoří lahodný a podpůrný pokrm pro náš organismus.  

16.9.2019
Hodnocení:

Podzimní čas a nástup zimy může pro některé z nás znamenat nástup únavy, bolesti zad a kloubů a psychickou nestabilitu. Dám vám několik tipů na podporu celkové vitality a zdraví.

16.11.2018
Hodnocení:

Opravdu je důležité jíst zdravě. Správné jídlo je v podstatě lék pro naše tělo, ale někdy nás "honí mlsná" a my podlehneme. Když je to jen jednou za čas, nic hrozného se nestane. Chci vám nabídnout skvělý recept, kterým potěšíte svou rodinu, mlsný jazýček svůj nebo kamarádek, které k vám přijdou na kávu nebo jen tak na návštěvu.

24.7.2020
Hodnocení: