Gleidshop
Eshop

Pomazánka z muškátové dýně a pivní bochánky

Rodinná oslava. Noční můra a zároveň příležitost k prohloubení kulinářského cítění. A tak jsem, v rámci druhého bodu, vytvořila tuto pomazánku a bochánky jako drobnost k vínu.

Lucie Sedláčková

 

Na pomazánku si nachystejte:

muškátová dýně → čtvrtina i méně, oloupat, uvařit

pohanka lámaná → třetinu hrnku namočit přes noc

kajenský pepř → pokud máte čerstvé chilli, neváhejte a nakrájejte jej na drobno

citronová šťáva z poloviny citronu

sezamový či olivový olej → 2 až 3 lžíce

utřený česnek → nebojte se ho!

Bylinky a koření dle obliby → já používám směs Pikantní koření Svaté Hildegardy od Sonnentoru, v jehož složení se nalézá, krom jiného, třeba galgán, mateřídouška, petržel, saturejka, kmín, rozmarýn i libeček.

Nechte se těmito krásnými rostlinami inspirovat nebo dejte pomazánce exotičtější podobu použitím římského kmínu a koriandru.

Namočená pohanka přes noc změkne a slouží k zahuštění pomazánky. Pokud jste však dali větší množství dýňového pyré a z pomazánky je spíše polévka, nebojte se ji zahustit. Já použila na zahuštění lžíci žitné mouky.

 

Pivní bochánky s karamelizovanou cibulí

Dělala jsem je nejdříve jako rohlíčky pro komisi při státnicích. Uspěla jsem, samozřejmě. Takže tvar tohoto pečiva je také na vás, ale čím menší rozměry bude mít, tím rychlejší je doba jeho okorání či spíše gumovosti. 

Budete potřebovat:

250 g hladké pšeničné mouky

250 g hladké žitné mouky (nebo chlebová směs)

vrchovatá lžička soli

černé pivo 500 ml (nechlazené)

voda dle potřeby

droždí → polovina stačí

3 lžíce hnědého cukru

cibule

olivový olej (nemusí být)

 

Založíme kvásek a počkáme, než se droždí probere k životu. Já to dělám tak, že převařím asi 100 ml vody a přidám lžíci cukru. Jakmile je voda vlažná, nadrobím do ní droždí, promíchám a přikryju sáčkem.

Mezitím smíchejte obě mouky se solí a na pánev dejte rozpálit olej. Přidejte na drobno nakrájenou cibuli a asi po pěti minutách i hnědý cukr. Vznikne krásně hnědá karamelová směs, která dodá rohlíkům jiný rozměr. Pokud cibule neměkne, přikryjte pánev pokličkou a duste cca dalších 5 minut. Jakmile bude cibulka hotová, nechte ji vychladnout a začněte s těstem. K mouce přidejte kvásek a přilévejte černé pivo, případně vodu, pokud je směs moc hustá. Někdy přidávám i olivový olej, ale není to nutné. Do těsta přidejte cibuli a opět promíchejte, ať je směs krásně propojená.

Těsto nechte asi hodinu kynout a poté vytvarujte buď rohlíčky (trojúhelníkový cíp rolujte od delší strany rovnou dlaní od sebe) nebo malé bochánky (udělejte váleček a jednoduše jej nakrájejte). Troubu rozpalte na 200 stupňů a rohlíky nechte na plechu s pečícím papírem ještě čtvrt hodinky či dvacet minut dokynout. Na deset minut je strčte do trouby a poté vyndejte, potřete pečlivě vodou a opět je na dalších 10 minut dopékejte (dle vaší obliby křupavosti a propečenosti, záleží také na velikosti pečiva).

Jak jsem řekla, pečivo je nejlepší ke konzumaci hned, co vychladne (a většinou i za tepla, ty bolesti břicha za to stojí). Tuto kombinaci můžete využít však nejen v rámci oslav a státnic, ale také jako svačinu do práce...nebo jich, jako nejmenovaná osoba (ehm...), omylem upečete o dost více, než jste čekali a poté je rozdáváte po přátelích.

Ony ty obdivné a prosebné pohledy okolí, když se zmíníte, že si v batohu nesete domácí pivní rohlíčky s karamelizovanou cibulí, jen tak neomrzí. :)

Celkové hodnocení:

Vaše hodnocení:

foto-redaktor

Lucie Sedláčková

veganka s láskou k jídlu

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

Vítejte v Espelette, v Baskitcké vesničce, která produkuje nejdražší chilli papričku na světě - Piment d'Espelette. V tomto článku vám barvitě vylíčím její chuť, prozradím tajemství, proč je tak drahá a obohatím vás o recept na Baskitskou specialitu.

20.11.2019
Hodnocení:

Ani vánoční ubrus na stole nám nemůže zabránit zavzpomínat na léto. I když v zimě nejčastěji sahám po horkých polévkách a jiných hřejivých "comfort foods", někdy dostanu chuť na něco lehčího, čerstvého a křupavého. Přes týden vařím jídla, která lze v práci ohřát druhý den, o víkendu potom nejčastěji zkouším taková, která je nutné jíst hned po připravení. A pokud máte doma masožrouta (jako já), můžete jednoduše vyměnit tofu za kousky kuřecího masa.

23.11.2018
Hodnocení:
Současnou hlavní potravinou na stáncích je artyčok, jehož nafialovělý květ oslní nejedno oko. Tak trochu zapomenutý druh zeleniny se díky stále populárnějším farmářským trhům pomalu vrací i na český trh. V Itálii je artyčok naopak dlouhodobě surovinou číslo jedna v tomto období. A jak na něj? Římané to ví nejlépe, proto jsem si pro vás připravila recept Carciofi alla romana!
16.3.2018
Hodnocení:

Také občas neodoláte a sáhnete po těch nadýchaných koblihách s dírou uvnitř, barevnou polevou a cukrovým zdobením? Pojďme si spolu a s dětmi, tuto hříšnou dobrotu připravit. Bude to bavit vás i je. O to víc, že víte, co do nich dáte.

26.3.2021
Hodnocení: