Gleidshop
Hlavní baner

Vyzkoušejte tyto výborné recepty z dýně - nasladko i naslano!

Dýňová sezóna už se nám pomalu, ale jistě blíží a určitě se nevyplatí si ji nechat ujít. Dýně je totiž velmi prospěšná pro naše zdraví. Patří mezi velmi zásadité potraviny s vysokým obsahem vlákniny, a tak přispívá ke zdraví střevní mikroflóry a správnému zažívání.

unsplash.com

 

Z 90 % je tato kořenová zelenina tvořena vodou a obsahuje spoustu důležitých minerálů, jako jsou železo, hořčík, draslík, sodík, chlor a fosfor. Dále také alfakaroten a betakaroten a mnoho dalších vitaminů (například C, E a B12). Pokud si hlídáte svoji linii, určitě vás potěší i informace, že má dýně pouze 40 kcal na 100 g, a přesto je velmi chutná.


Existují různé druhy dýní. Například dýně máslová, hokaido, muškátová či špagetová. Tato zelenina je úžasně variabilní. Můžeme si ji jednoduše upéct na pekáči, rozmixovat z ní pyré, uvařit polévku či ji zpracovat na sladko do koláče. A než se rozhodneme, jak s ní nakonec naložit, poslouží nám v kuchyni také jako krásná dekorace. Vyzkoušejte dva následující recepty na dýňovou polévku či koláč. Zaručeně se dýně stane i vaším zeleninovým favoritem!

 

Polévka z máslové dýně

Na 4 porce potřebujeme:

  • 3 lžíce olivového oleje,
  • 1 červenou cibuli (nadrobno nakrájenou),
  • 1 stroužek česneku (nadrobno nakrájený),
  • 600 ml vody,
  • 750 g máslové dýně (oloupané, zbavené semen a nakrájené),
  • 1 mrkev (nakrájenou),
  • 100 ml vývaru nebo bujón,
  • 1 chilli papričku (zbavenou semen a nakrájenou),
  • 1/2 lžičky najemno nastrouhaného zázvoru,
  • 1 lžičku citronové šťávy.
     

Co s ingrediencemi?

Ve velké pánvi rozehřejeme olivový olej, přidáme cibuli a česnek a 5 minut opékáme doměkka. Pak přilijeme 5 lžic vody a vaříme, dokud se voda nevstřebá a neodpaří. Přidáme dýni a mrkev a zvolna prohříváme. Přidáme zbývající vodu a vývar (nebo bujón), přivedeme k varu a zvolna vaříme 15 minut. Dále přidáme červenou chilli papričku, zázvor a citronovou šťávu. Směs vaříme zhruba dalších 15 minut. Polévku rozmixujeme ve stolním mixéru či pomocí tyčového mixéru dohladka. Při servírování můžeme pokapat olivovým olejem, přidat nadrobno nakrájenou petrželku, koriandr nebo posypat trochou slunečnicových semínek.


 

Dýňový koláč z dýně Hokkaido

Na těsto si připravíme:

  • 250 g polohrubé mouky,
  • 20 g moučkového cukru,
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva,
  • 125 g Hery (nebo másla),
  • špetku soli,
  • 1 vejce,
  • 1 lžičku citronové kůry.

Na náplň si nachystáme:

  • 2 vejce,
  • 4 lžíce javorového sirupu,
  • 3 lžíce medu,
  • 1 lžičku skořice,
  • 2 lžíce zakysané smetany,
  • 2 lžíce citronové šťávy,
  • 400 g dýně hokaido (oloupané, zbavené semen, nakrájené na kostičky).

 

Jak upéct dýňový koláč?

Dýni vaříme asi 20 minut doměkka. Následně ji scedíme a necháme vychladnout. Na vál nasypeme polohrubou mouku, přidáme sůl, cukr, prášek do pečiva a potraviny zamícháme. Dále přidáme Heru, vejce, kůru z citronu a těsto zapracujeme. Dýni vložíme do mísy, přidáme všechny ingredience na náplň a dobře zamícháme (nejlépe mixérem). Pečící formu si vymažeme olejem a vysypeme polohrubou moukou. Z těsta vyválíme placku o něco větší než je forma. Těsto usadíme do formy a přečnívající kraje ořízneme. Dýňovou náplň vlijeme do formy a rovnoměrně rozprostřeme. Pečeme při 180°C asi 40 minut. Po vychladnutí můžeme dozdobit šlehačkou a posypat skořicí.

 

Tipy pro vás

  • Samotná dýně v troubě s trochou soli, pepře a olivového oleje dodá skvělou chuť a styl jakémukoliv zeleninovému salátu. Výborná je i takto pečená dýně s domácím česnekovým dipem.
  • Vytvořte si z dýně špagety. Vidličkou vyškrábejte vnitřek upečené špagetové dýně a získejte tak zdravější verzi obyčejných semolinových těstovin.
  • Máslová dýně je velmi snadno stravitelná a zároveň sladší než ostatní druhy, a proto ji můžete lehce zařadit i do jídelníčku malého dítěte.
  • Nezapomeňte na Halloween, oslavu duchů 31.10., a vyřezejte si hrůzostrašnou dýni, ve které následně zapalte svíčku. Fantazii se meze nekladou.


 

Celkové hodnocení:

Vaše hodnocení:

foto-redaktor

Eva Stiborová

fotografka

Jmenuji se Eva a baví mě od všeho něco. Ráda zkouším nové věci a následně je i ráda sdílím. Zajímám se o fotografování, design či hudbu. Nesmírně ráda cestuji a poznávám nová místa. Táhne mě to také k astrologii či numerologii. V neposlední řadě se ráda zabývám ekologií, jelikož si myslím, že je to cesta, kterou bychom se jako společnost měli vydat.

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

Přijďte si pro inspiraci k Ivě, která se zabývá praktickou ayurvédou. Dokáže poradit, co je v dané období pro naše tělo, to pravé. Tak zkuste nějaký z receptů a uvidíte, že si neuvěřitelně pochutnáte.

17.9.2018
Hodnocení:

Na podzim běžný člověk automaticky sáhne po aktuálně dostupných surovinách, jako jsou dýně, zázvor, mrkev a dále. Ale já si nikdy nepřipadala úplně normální a chtěla jsem vystřízlivět z dýňového opojení a maratonu dýňových polévek (byť na hokkaido nedám dopustit a brzy vám z ní něco vymyslím, těšte se), zašla jsem si pro inspiraci do thajské restaurace a poté do obchůdku s arabskými potravinami. A vzniklo toto.

14.10.2017
Hodnocení:

Dhal z červené čočky vás zahřeje nejen vnitřně, ale rozjasní váš den svými teplými barvami.

26.2.2019
Hodnocení:
Čas grilování a letních posezení je v plném proudu. Trpíte celiakií (alergii na lepek), a přesto byste si dali chutný burger? Přináším vám recept, na kterém si všichni pochutnají.
5.7.2016
Hodnocení:

Vyhledávání

O nás

Moto magazínu Gleid: Gleid není jen o kráse, ale také o životě skutečné ženy

Stáhněte si nás do telefonu

Náš Facebook

Náš Instagram