Tímhle vláčným zákuskem vykouzlíte úsměv na rtech každému, kdo ho ochutná.
Dýňová sezóna už se nám pomalu, ale jistě blíží a určitě se nevyplatí si ji nechat ujít. Dýně je totiž velmi prospěšná pro naše zdraví. Patří mezi velmi zásadité potraviny s vysokým obsahem vlákniny, a tak přispívá ke zdraví střevní mikroflóry a správnému zažívání.
Z 90 % je tato kořenová zelenina tvořena vodou a obsahuje spoustu důležitých minerálů, jako jsou železo, hořčík, draslík, sodík, chlor a fosfor. Dále také alfakaroten a betakaroten a mnoho dalších vitaminů (například C, E a B12). Pokud si hlídáte svoji linii, určitě vás potěší i informace, že má dýně pouze 40 kcal na 100 g, a přesto je velmi chutná.
Existují různé druhy dýní. Například dýně máslová, hokaido, muškátová či špagetová. Tato zelenina je úžasně variabilní. Můžeme si ji jednoduše upéct na pekáči, rozmixovat z ní pyré, uvařit polévku či ji zpracovat na sladko do koláče. A než se rozhodneme, jak s ní nakonec naložit, poslouží nám v kuchyni také jako krásná dekorace. Vyzkoušejte dva následující recepty na dýňovou polévku či koláč. Zaručeně se dýně stane i vaším zeleninovým favoritem!
Ve velké pánvi rozehřejeme olivový olej, přidáme cibuli a česnek a 5 minut opékáme doměkka. Pak přilijeme 5 lžic vody a vaříme, dokud se voda nevstřebá a neodpaří. Přidáme dýni a mrkev a zvolna prohříváme. Přidáme zbývající vodu a vývar (nebo bujón), přivedeme k varu a zvolna vaříme 15 minut. Dále přidáme červenou chilli papričku, zázvor a citronovou šťávu. Směs vaříme zhruba dalších 15 minut. Polévku rozmixujeme ve stolním mixéru či pomocí tyčového mixéru dohladka. Při servírování můžeme pokapat olivovým olejem, přidat nadrobno nakrájenou petrželku, koriandr nebo posypat trochou slunečnicových semínek.
Dýni vaříme asi 20 minut doměkka. Následně ji scedíme a necháme vychladnout. Na vál nasypeme polohrubou mouku, přidáme sůl, cukr, prášek do pečiva a potraviny zamícháme. Dále přidáme Heru, vejce, kůru z citronu a těsto zapracujeme. Dýni vložíme do mísy, přidáme všechny ingredience na náplň a dobře zamícháme (nejlépe mixérem). Pečící formu si vymažeme olejem a vysypeme polohrubou moukou. Z těsta vyválíme placku o něco větší než je forma. Těsto usadíme do formy a přečnívající kraje ořízneme. Dýňovou náplň vlijeme do formy a rovnoměrně rozprostřeme. Pečeme při 180°C asi 40 minut. Po vychladnutí můžeme dozdobit šlehačkou a posypat skořicí.
![]() |
Eva StiborováfotografkaJmenuji se Eva a baví mě od všeho něco. Ráda zkouším nové věci a následně je i ráda sdílím. Zajímám se o fotografování, design či hudbu. Nesmírně ráda cestuji a poznávám nová místa. Táhne mě to také k astrologii či numerologii. V neposlední řadě se ráda zabývám ekologií, jelikož si myslím, že je to cesta, kterou bychom se jako společnost měli vydat. Profil |
Zaujal vás článek? Sdílejte ho se svými přáteli |
Tímhle vláčným zákuskem vykouzlíte úsměv na rtech každému, kdo ho ochutná.
Tapioka je škrobová moučka z kořene manioku jedlého. Neobsahuje lepek, tudíž je vhodná pro celiaky. Je cenným zdrojem mnoha vitamínů a minerálů a vyniká také nízkým obsahem cholesterolu.
Už vás nenapadá co vařit? Vyzkoušejte jeden z mých receptů na oběd, večeři, svačinu a nechybí ani sladká hrušková tečka. Pokud si připravíte jakýkoli z těchto pokrmů, uděláte vašemu tělu dobře. Jsou totiž velmi vhodné do tohoto podzimního času.
Avokádo - má životní láska. Jaký na něj vlastně máte názor? Polovina republiky jej adoruje a druhá nezná, nebo se spíše nesetkali s jinou formou avokáda, než s quacamole. Já si k němu však dlouhou cestu hledat nemusela, jelikož mě okouzlila zejména univerzálnost této zdravé formy tuku a tudíž mi začalo postupně nahrazovat vejce, pudinky, tuk do pečení a pomazánky. Nehledě na to, že při sportování avokádo zasytí na delší dobu, než ke snídani běžně používané sacharidy (kaše, ovoce, obiloviny). Dnes se budu tedy věnovat snídaňové variantě avokáda.