Krémová bezlepková polévka s kadeřávkem a pečenou cizrnou

Máte rádi krémové polévky? Pojďte zkusit tuto lahodnou krémovou polévku z římského hrachu s kadeřávkem posypanou černým sezamem, konopným semínkem a křupavou cizrnou.

Obrázek: 42b72525d926e62bb6b76f5566c2100f0f94f4eb
Zdroj: Alena Hilšerová

Vaření je moje velká záliba. To dokazují recepty, kterými občas zásobuji tento magazín. Kromě tohoto zájmu se podle svých možností snažím chovat ekologicky. Třídím odpad, přemýšlím o minimalismu v domácnosti i o tom, jak dát věcem druhý život. Snad úplně nejbáječnější záležitost jsou swap skupiny na sociální síti.
 

Potraviny potřebné na recept nemusíte kupovat

Co to je swap? Jedná se o takový výměnný obchod. Máte doma věc, kterou už nepotřebujete? Může udělat radost někomu jinému? Vyfotíte ji, nahrajete do příslušné skupiny, popíšete ji, zmíníte, co byste za ni očekávali a kde by bylo možné věc předat. Přijde mi zajímavé, že se mohou sejít i lidé, kteří jsou podobně naladění jako vy.
 

Mám dceru již v pubertě a měly jsme doma ještě nějaké hračky a oblečení, kterými jsem plnila sklep. Věci rychle ztrácejí svoji hodnotu. Ale co když mohou ještě někomu posloužit? Třeba za jablka ze zahrádky, za domácí okurky, marmeládu, kvásek, žitnou mouku, ze které můžete upéct chléb nebo za sušenky pro dceru, aby z tohoto výměnného obchodu něco měla i ona.
 

Proč o tom píši v tomto receptu, když spolu témata zdánlivě nesouvisí? Naopak. Vše souvisí se vším. Díky tomuto výměnnému obchodu jsem mohla ochutnat aronii, černou jeřabinu, se kterou jsem se zatím ještě osobně nesetkala. Také jsem získala kadeřávek, díky kterému vznikl dnešní recept, který ocení nejen každý vegan.
 

Pojďme si uvařit cizrnovou polévku s kadeřávkem
 

Co budeme potřebovat?

  • 1 cibuli,
  • 2 velké stroužky česneku,
  • 4 lžíce oleje,
  • 1 větší mrkev,
  • 4 řapíky kadeřávku,
  • sůl, čerstvě namletý pepř,
  • 400 g uvařené cizrny,
  • 1 lžíci kurkumy,
  • černý sezam,
  • loupané konopné semínko.
     

Jak polévku připravíme?

Den předem si namočíme cizrnu, nejlépe přes noc. Druhý den uvaříme cizrnu do měkka. Nakrájíme na kostičky cibuli a jeden stroužek česneku, na olivovém oleji pak obojí osmahneme dozlatova. Přidáme mrkev, která je též nakrájená na kostičky, část cizrny a řapíky kadeřávku nakrájené na kousky. Zalijeme vodou a vaříme tak dlouho, než změkne mrkev. Poté polévku rozmixujeme, osolíme, ochutíme čerstvě namletým pepřem a ještě krátce provaříme, aby se chutě spojily.


Smícháme zbytek oleje, cizrnu, kurkumu a stroužek česneku nakrájený na kostičky. Dáme na pánev a opékáme dozlatova a dokřupava. Na talíř nalijeme polévku, ozdobíme černým sezamem a konopným semínkem po krajích talíře a doprostřed vložíme upečenou cizrnu.


 

Jaké jsou výhody této cizrnové polévky?

  • Tato polévka je bezlepková, se spoustou bílkovin z cizrny a vlákniny ze zeleniny, takže zasytí. Je vhodná v teplých dnech, protože nám poskytne i tak potřebnou hydrataci.
  • Proč vůbec konopné semínko nebo černý sezam? Obsahují minerály, jako jsou hořčík, fosfor, železo, vápník a zinek, vitamíny  E, B1, B2 a B6. Pomáhají při stresu a regulují krevní tlak. Konopné semínko navíc obsahuje esenciální aminokyseliny, které jsou pro nás velmi důležité.
  • Kurkuma je koření, které je protizánělivé, a proto bychom ho měli jíst co nejčastěji.
  • Lze použít i cizrna z plechovky, ale plech je dost velká ekologická zátěž a chuťově je cizrna z nálevu jiná.


     

Reklama

Podobné články

Obrázek: b5d593e6a224e871c5ebc62f09dc96429ed89d7e
Obrázek: 17780d0ebe57552efb11cd5e1ae7b3d83e109e22
Obrázek: 7f9dc7486d9c05aa178a65f827bb98f22d2cae46
Obrázek: 5a3ec149853385278db0b3044b8bb33451860ad3
Obrázek: Zdravé návyky, které zlepší vaši pohodu