Ne, nevrátila jsem se k masu a tohle není adorace Paprikáše. Tohle je super zdravý salám, který je naprosto perfektní do salátu, na poctivý chléb i jednohubky či obložené mísy.
Máte rádi krémové polévky? Pojďte zkusit tuto lahodnou krémovou polévku z římského hrachu s kadeřávkem posypanou černým sezamem, konopným semínkem a křupavou cizrnou.
Vaření je moje velká záliba. To dokazují recepty, kterými občas zásobuji tento magazín. Kromě tohoto zájmu se podle svých možností snažím chovat ekologicky. Třídím odpad, přemýšlím o minimalismu v domácnosti i o tom, jak dát věcem druhý život. Snad úplně nejbáječnější záležitost jsou swap skupiny na sociální síti.
Co to je swap? Jedná se o takový výměnný obchod. Máte doma věc, kterou už nepotřebujete? Může udělat radost někomu jinému? Vyfotíte ji, nahrajete do příslušné skupiny, popíšete ji, zmíníte, co byste za ni očekávali a kde by bylo možné věc předat. Přijde mi zajímavé, že se mohou sejít i lidé, kteří jsou podobně naladění jako vy.
Mám dceru již v pubertě a měly jsme doma ještě nějaké hračky a oblečení, kterými jsem plnila sklep. Věci rychle ztrácejí svoji hodnotu. Ale co když mohou ještě někomu posloužit? Třeba za jablka ze zahrádky, za domácí okurky, marmeládu, kvásek, žitnou mouku, ze které můžete upéct chléb nebo za sušenky pro dceru, aby z tohoto výměnného obchodu něco měla i ona.
Proč o tom píši v tomto receptu, když spolu témata zdánlivě nesouvisí? Naopak. Vše souvisí se vším. Díky tomuto výměnnému obchodu jsem mohla ochutnat aronii, černou jeřabinu, se kterou jsem se zatím ještě osobně nesetkala. Také jsem získala kadeřávek, díky kterému vznikl dnešní recept, který ocení nejen každý vegan.
Den předem si namočíme cizrnu, nejlépe přes noc. Druhý den uvaříme cizrnu do měkka. Nakrájíme na kostičky cibuli a jeden stroužek česneku, na olivovém oleji pak obojí osmahneme dozlatova. Přidáme mrkev, která je též nakrájená na kostičky, část cizrny a řapíky kadeřávku nakrájené na kousky. Zalijeme vodou a vaříme tak dlouho, než změkne mrkev. Poté polévku rozmixujeme, osolíme, ochutíme čerstvě namletým pepřem a ještě krátce provaříme, aby se chutě spojily.
Smícháme zbytek oleje, cizrnu, kurkumu a stroužek česneku nakrájený na kostičky. Dáme na pánev a opékáme dozlatova a dokřupava. Na talíř nalijeme polévku, ozdobíme černým sezamem a konopným semínkem po krajích talíře a doprostřed vložíme upečenou cizrnu.
![]() |
Alena Hilšerovávaříme s láskou
Alena je maminka puberťačky na plný úvazek. Ve svém volném čase obouvá barefootové boty, medituje během, pozdravem slunce nebo jógou. |
Zaujal vás článek? Sdílejte ho se svými přáteli |
Už vám dochází inspirace a nevíte, co vařit dobrého? Iva Georgievová připravila sérii adventních receptů podle praktické ayurvédy, které nejen dobře chutnají, ale jsou i prospěšné pro naše tělo.