Gleidshop
Eshop

Krémová bezlepková polévka s kadeřávkem a pečenou cizrnou

Máte rádi krémové polévky? Pojďte zkusit tuto lahodnou krémovou polévku z římského hrachu s kadeřávkem posypanou černým sezamem, konopným semínkem a křupavou cizrnou.

Alena Hilšerová

 

Vaření je moje velká záliba. To dokazují recepty, kterými občas zásobuji tento magazín. Kromě tohoto zájmu se podle svých možností snažím chovat ekologicky. Třídím odpad, přemýšlím o minimalismu v domácnosti i o tom, jak dát věcem druhý život. Snad úplně nejbáječnější záležitost jsou swap skupiny na sociální síti.
 

Potraviny potřebné na recept nemusíte kupovat

Co to je swap? Jedná se o takový výměnný obchod. Máte doma věc, kterou už nepotřebujete? Může udělat radost někomu jinému? Vyfotíte ji, nahrajete do příslušné skupiny, popíšete ji, zmíníte, co byste za ni očekávali a kde by bylo možné věc předat. Přijde mi zajímavé, že se mohou sejít i lidé, kteří jsou podobně naladění jako vy.
 

Mám dceru již v pubertě a měly jsme doma ještě nějaké hračky a oblečení, kterými jsem plnila sklep. Věci rychle ztrácejí svoji hodnotu. Ale co když mohou ještě někomu posloužit? Třeba za jablka ze zahrádky, za domácí okurky, marmeládu, kvásek, žitnou mouku, ze které můžete upéct chléb nebo za sušenky pro dceru, aby z tohoto výměnného obchodu něco měla i ona.
 

Proč o tom píši v tomto receptu, když spolu témata zdánlivě nesouvisí? Naopak. Vše souvisí se vším. Díky tomuto výměnnému obchodu jsem mohla ochutnat aronii, černou jeřabinu, se kterou jsem se zatím ještě osobně nesetkala. Také jsem získala kadeřávek, díky kterému vznikl dnešní recept, který ocení nejen každý vegan.
 

Pojďme si uvařit cizrnovou polévku s kadeřávkem
 

Co budeme potřebovat?

  • 1 cibuli,
  • 2 velké stroužky česneku,
  • 4 lžíce oleje,
  • 1 větší mrkev,
  • 4 řapíky kadeřávku,
  • sůl, čerstvě namletý pepř,
  • 400 g uvařené cizrny,
  • 1 lžíci kurkumy,
  • černý sezam,
  • loupané konopné semínko.
     

Jak polévku připravíme?

Den předem si namočíme cizrnu, nejlépe přes noc. Druhý den uvaříme cizrnu do měkka. Nakrájíme na kostičky cibuli a jeden stroužek česneku, na olivovém oleji pak obojí osmahneme dozlatova. Přidáme mrkev, která je též nakrájená na kostičky, část cizrny a řapíky kadeřávku nakrájené na kousky. Zalijeme vodou a vaříme tak dlouho, než změkne mrkev. Poté polévku rozmixujeme, osolíme, ochutíme čerstvě namletým pepřem a ještě krátce provaříme, aby se chutě spojily.


Smícháme zbytek oleje, cizrnu, kurkumu a stroužek česneku nakrájený na kostičky. Dáme na pánev a opékáme dozlatova a dokřupava. Na talíř nalijeme polévku, ozdobíme černým sezamem a konopným semínkem po krajích talíře a doprostřed vložíme upečenou cizrnu.


 

Jaké jsou výhody této cizrnové polévky?

  • Tato polévka je bezlepková, se spoustou bílkovin z cizrny a vlákniny ze zeleniny, takže zasytí. Je vhodná v teplých dnech, protože nám poskytne i tak potřebnou hydrataci.
  • Proč vůbec konopné semínko nebo černý sezam? Obsahují minerály, jako jsou hořčík, fosfor, železo, vápník a zinek, vitamíny  E, B1, B2 a B6. Pomáhají při stresu a regulují krevní tlak. Konopné semínko navíc obsahuje esenciální aminokyseliny, které jsou pro nás velmi důležité.
  • Kurkuma je koření, které je protizánělivé, a proto bychom ho měli jíst co nejčastěji.
  • Lze použít i cizrna z plechovky, ale plech je dost velká ekologická zátěž a chuťově je cizrna z nálevu jiná.


     

Celkové hodnocení:

Vaše hodnocení:

foto-redaktor

Alena Hilšerová

vaříme s láskou

Alena je maminka puberťačky na plný úvazek. Ve svém volném čase obouvá barefootové boty, medituje během, pozdravem slunce nebo jógou.
V kuchyni se pohybuje s ladností baletky a s vášní pro veganské vaření. Nepřestává jí fascinovat možnost vymyslet jídlo čistě na rostlinné bázi a připravit ho s láskou pro své blízké.

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

Jistě to každý znáte - jedete na hory a není čas na pořádné stravování, stánky překupují rychlojídly jako párky v rohlíku a smaženým sýrem v housce. To zrovna vyčerpanému tělu po lyžovačce nesvědčí. Přináším vám pár rad, jak se jim vyhnout a jak nabrat znovu sílu na sport.

6.3.2019
Hodnocení:

Tradiční recepty na srpen podle ayurvédy od naší redaktorky Ivy Georgievové.

16.8.2018
Hodnocení:
Tento dort je nejen chuťově lehký, ale je zároveň bez lepku a tuku. Kdo z vás nemá rád přeslazené dorty, určitě si tento recept zamiluje jako já.
13.3.2018
Hodnocení:

Už vás nenapadá co vařit? Vyzkoušejte jeden z mých receptů na oběd, večeři, svačinu a nechybí ani sladká hrušková tečka. Pokud si připravíte jakýkoli z těchto pokrmů, uděláte vašemu tělu dobře. Jsou totiž velmi vhodné do tohoto podzimního času.

27.11.2019
Hodnocení: