Gleidshop
Eshop

Štědrý večer nastal, vánočku přichystal

Štedrovnice, štědrovka, calta, houska, pletenice, štrucle, štrycle to jsou jména pro naší oblíbenou vánočku. Já bych vám jí chtěla představit trochu netradičně - plněnou mákem.

Alena Hilšerová

 

Můj dnešní recept začne letos u sousedů, Slováků. V srpnu jsem vyrazila s dcerou objevovat krásy slovenské krajiny. Procházely jsme se krajem Žítkovských bohyní, který mi učaroval. Ubytovaly jsme se v Bílých Karpatech. Koupaly jsme se v lázních v Piešťanech a všude jsme ochutnávaly místní speciality. V jedné restauraci mi padl do oka časopis o vaření. Čekání na famózní grilovaný lilek (tak dobrý jsem ještě neměla) jsem si krátila listováním v tomto časopise. Na jedné straně mě upoutal recept na vánočku, která byla plněná mákem. Přišlo mi to geniální. Spojení tradiční vánočky a máku. V hlavě mi už běžely myšlenky, jak vánočku připravím a jak asi bude chutnat. 

Vánoční svátky se pomalu blíží, a proto jsem se minulý víkend pustila do sestavení receptu a upečení této vánočky.

Na recept jsem použila pšeničnou mouku. Špaldová mouka nedrží tvar, jak bych si představovala a o tvar nám při vánočce jde především. Použila jsem mouku v bio kvalitě a míchala jsem pšeničnou bílou hladkou a celozrnnou v poměru 4:1. Místo droždí jsem použila aktivní kvásek.

Citronová kůra vánočku krásně provoní. Zvolila jsem bio citron. A to z důvodu, že při pěstování nejsou použity žádné chemikálie, které i po důkladném omytí v ovoci zůstávají.

Rostlinné mléko jsem přidala kokosové, které jsem si připravila z čerstvého kokosu.

 

Co budete potřebovat?

  • 400 g hladké pšeničné mouky bílé
  • 100 g hladké pšeničné mouky celozrnné
  • špetka soli
  • 100 g třtinového cukru
  • 100 g rostlinného másla
  • 250 ml rostlinného mléka
  • 2 lžičky aktivního kvásku
  • lžíce strouhané kůry z bio citronu
  • vlašské ořechy na posypání
  • rozinky namočené v rumu

 

Maková náplň:

  • 200 g máku
  • voda podle potřeby
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžíce třtinového cukru

 

A jdeme zadělávat:

Den dopředu vyndáme z lednice kvásek a přikrmíme jej. To znamená, že přidáme žitnou mouku, vodu a smícháme s kváskem. Necháme přes noc při pokojové teplotě fermentovat. Pokud si nevíte rady s kváskem, jeho výrobu jsem popisovala v receptu na Kváskový chléb.

Do mísy, kde bude těsto kynout, vsypeme oba druhy mouky, špetku soli, cukr a nastrouhanou citronovou kůru. Vše pořádně promícháme. Přilijeme rostlinné mléko, vlahé rozpuštěné rostlinné máslo a aktivní kvásek. Pokud by bylo máslo příliš horké, spařili bychom kvásek a těsto by nevzešlo. Vše zpracujeme do hladkého nelepivého těsta, posypeme moukou, přikryjeme fólií a necháme kynout do druhého dne při pokojové teplotě. 

 

Druhý den umeleme mák, osladíme, okořeníme skořicí a zalijeme vodou a necháme na sporáku prohřát.

Těsto by mělo být nadýchané a mělo by zvětšit objem jednou tolik. Rozdělíme jej na devět kusů. Z každého kousku uděláme bochánek. Postupně budeme bochánky rozvalovat na obdélník, který budeme potírat mákem a zavinovat. Délka obdelníku odpovídá délce vánočky. Šířka obdelníku nemusí být velká. Měla by stačit na to, abychom asi dvakrát zavinuli tento obdelník podélně jako závin.

Pomalu rozválíme jeden pramen. Potřeme jej třemi lžičkami makové náplně, kterou rozetřeme po celém obdélníku. Nedotíráme ke krajům, abychom při zavinování měli krásně čisté prameny vánočky a neumazali je mákem. Když máme potřený obdelník, nejprve ohneme kraje obdélníku na bocích, jako se to dělá u jablečného štrúdlu. Obdélník po délce srolujeme na takový malý závin. Tento pramen - malý závin, odložíme stranou a pokračujeme stejným postupem u dalších 3 pramenů. Takže budeme mít 4 stejné prameny, plněné mákem. Základnu vánočky totiž tvoří 4 prameny. Tyto prameny zapleteme a takto vytvořený cop přeneseme opatrně na plech vyložený pečicím papírem. Tento cop potřeme rumem a posypeme rozinkami. 

Pletení copu ze 4 pramenů je trochu složitější než ze tří. Ale určitě najdete grif, jak se poprat i s těmi 4 prameny. Internet je plný návodů jak správně tyto prameny zaplést. Nejde o tu dokonalost, aby byl základní cop co nejkrásnější. Třeba najdete vlastní trik.

 

Stejným způsobem uděláme 3 prameny, které zapleteme v cop a položíme na základnu vánočky, která je tvořena ze 4 pramenů. Potřeme rumem a posypeme rozinkami.

Poslední patro je ze 2 pramenů, které položíme na prostřední patro tvořené ze 3 pramenů. Celou vánočku potřeme rumem, posypeme hojně vlašskými ořechy. Zapíchneme do vánočky 4 špejle, které propichují všechna patra vánočky a tím ji drží, aby neztratila tvar.

Vánočku vložíme do studené trouby. Jak se bude trouba ohřívat, bude vánočka postupně kynout. Zapneme troubu na 200 stupňů a pečeme, přibližně 40 minut. Uděláme test špejlí, jestli je vánočka dost upečená. Pokud je vytažená špejle suchá, máme hotovo.

Vyndáme z trouby, necháme vychladnout, pomalým otáčením vyndáme jistící špejle a pocukrujeme.

Co znamenají jednotlivé prameny vánočky?

  • 4 prameny - základ znamenají oheň, voda, země, vzduch
  • 3 prameny - prostřední patro jsou rozum, vůle a cit
  • 2 prameny - vrchol vánočky symbolizují lásku a štěstí

 

Kokosové mléko -  v obchodě zjistíme v jaké kondici ořech je. Pokud v ořechu šplouchá voda, je to první předpoklad pro dobrý ořech. Na ořechu najdete tři tmavá kolečka, takové prohlubně. Do každé vyvrtáme díru. Stačí nám vývrtka od vína. Těmito otvory vylijeme kokosovou vodu do skleničky. Nevylíváme, vypijeme, je velice zdravá. Nyní budeme muset skořápku narušit. Můžete zkusit jemným poťukáváním kladívka, paličky na maso nebo si pomůžeme nárazem o tvrdý povrch. Skořápku sundáme. Pokud budeme mít štěstí, vyloupne se nám celý ořech. Stačí jen oloupat škrabkou na brambory svrchní hnědou slupku. Dužinu nakrájíme na kousky a umixujeme s horkou vodou v mixéru. Horkou vodu proto, že při studené by se odděloval kokosový tuk a nespojil by se s vodou.

Celkové hodnocení:

Vaše hodnocení:

foto-redaktor

Alena Hilšerová

vaříme s láskou

Alena je maminka puberťačky na plný úvazek. Ve svém volném čase obouvá barefootové boty, medituje během, pozdravem slunce nebo jógou.
V kuchyni se pohybuje s ladností baletky a s vášní pro veganské vaření. Nepřestává jí fascinovat možnost vymyslet jídlo čistě na rostlinné bázi a připravit ho s láskou pro své blízké.

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

Opravdu je důležité jíst zdravě. Správné jídlo je v podstatě lék pro naše tělo, ale někdy nás "honí mlsná" a my podlehneme. Když je to jen jednou za čas, nic hrozného se nestane. Chci vám nabídnout skvělý recept, kterým potěšíte svou rodinu, mlsný jazýček svůj nebo kamarádek, které k vám přijdou na kávu nebo jen tak na návštěvu.

24.7.2020
Hodnocení:

Jakmile začnou být rána chladná a dny se krátí, dostávám obrovskou chuť na teplá a kořeněná jídla. Tahle polévka má všechno, co by taková podzimní polévka měla mít – je exotická, hřejivá, voňavá a lehce pálivá. Prostě dokonalá na zahřátí.

27.9.2018
Hodnocení:

Dávka inspirace a chutných receptů na prosinec od naší redaktorky, která aplikuje praktickou Ayurvedu, Ivy Georgievové. Pro příjemný a voňavý adventní čas.

8.12.2017
Hodnocení:

I grilovat se dá zdravě a do přípravy se může zapojit celá rodina.

17.6.2016
Hodnocení: