Gleidshop
Hlavní baner

Jídlem ke zdraví - Recepty na zahřátí do pochmurného podzimního času

Už vás nenapadá co vařit? Vyzkoušejte jeden z mých receptů na oběd, večeři, svačinu a nechybí ani sladká hrušková tečka. Pokud si připravíte jakýkoli z těchto pokrmů, uděláte vašemu tělu dobře. Jsou totiž velmi vhodné do tohoto podzimního času.

freepik.com

 

Stánina mňamka

Recept je asi na 2 porce.

  • 1/4 pórku
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • 1 střední celer
  • kari koření
  • kmín celý nebo mletý
  • plátek čerstvého zázvoru (cca 3 cm)
  • olivový olej
  • sůl
  • zakysaná smetana

 

Zeleninu očistíme, pórek nakrájíme a dáme mírně osmahnout na olej. Potom přidáme nastrouhanou kořenovou zeleninu a koření, zázvor nastrouháme. Na mírném oleji restujeme až je vše měkké. Můžeme přidat trošku vody. Na talíř se servíruje se zakysanou smetanou. Kořenová zelenina podporuje pocit zázemí a bezpečí.

 

Celerová pomazánka

Nastrouháme celer (1větší bulva) a jablko (1 kus), smícháme s dobrým pomazánkovým máslem (1 kus) a tvarohem (3 lžíce). Pomazánku nemusíme solit a můžeme ji posypat čerstvými nejlépe na sucho opraženými ořechy nebo opraženými sezamovými semínky.

 

Celer je velký pomocník na snížení krevního tlaku. Posiluje nervy a mozek, působí antibakteriálně v ledvinách, močovém měchýři a močových cestách, léčí záněty a obtíže močového měchýře. Zlepšuje pohyb střev a zbavuje střev zácpy. Je velmi vhodný zejména v zimě, kdy pomáhá snížit pocit strachu a deprese.

 

Polévka na zahřátí

Uvedené množství je asi na 1,5 až 2 litry polévky.

  • 1 petržel
  • 2 mrkve 
  • ¼ kapusty
  • 1/3 celeru
  • 1/3 pórku,
  • troška brokolice
  • zelená petrželka
  • majoránka, 4 pepře, 2 zrnka nového koření, kmín
  • 2 bobkové listy, 1-2 stroužky česneku
  • ochucovadlo bez glutamanu sodného, sůl
  • 1 hrnek pohanky
  • 1/2 hrnku ječných krup
  • 1/2 hrnku jemných ovesných vloček
  • ghí
  • olivový olej

 

Na ghí a olivovém oleji necháme osmahnout mrkev a poté ostatní nakrájenou zeleninu a nakrájený stroužek česneku. Zalijeme vodou a přidáme ostatní ingredience (kromě majoránky a zelené petrželové natě) - vaříme do změknutí. Nakonec přidáme nasekanou zelenou petrželovou nať a majoránku.

Polévka v chladném počasí krásně zahřeje, pomůže odhlenit a dodá potřebnou vlákninu i živiny.

 

Česnek je přirozené antibiotikum, snižuje vysoký krevní tlak a bušení srdce. Podporuje očistu krve, snižuje vysoký cholesterol, pomáhá odstranit parazity, omlazuje a usnadňuje vykašlávání. Pokud však trpíme například záněty žaludku, žlučníkovými obtížemi, vředy nebo máme vleklé potíže s ekzémem, měli bychom ho používat velmi opatrně nebo se mu úplně vyhnout.

 

Hruškový kompot

  • oloupané a nakrájené hrušky
  • kardamom
  • třtinový cukr
  • můžeme přidat i lžičku ghí

 

Oloupané, nakrájené hrušky (zbavené jádřinců), dáme spolu s kořením, cukrem, ghí a troškou vody vařit. Za chvilku je kompot hotový, je v něm větší zastoupení hrušek než vody. Hodí se pro jedince, kteří potřebují posílit nervovou soustavu, snížit zácpu a dodat tělesnou sílu. Jsou velmi vhodné pro děti, namísto různých sušenek a čokolád.

Celkové hodnocení:

Vaše hodnocení:

foto-redaktor

Ivana Georgievová

Ayurvéda a zdravé stravování

Iva se od roku 2006 plně věnuje předávání praktických a jednoduchých pouček vycházejících ze staré Ayurvédy a to zejména na přednáškách, konzultacích, jednodenních i vícedenních seminářích. Vydala několik knih s recepty a radami z praktické Ayurvédy. Jak pomoci svému tělu i mysli pomocí stravy? To vám prozradí ve svých článcích.

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

Co si dát v tomto parném létě dobrého k snědku? Přinášíme vám ukázku receptů od naší nové redaktorky Ivy Georgievové z publikace Každý den něco pro zdraví a dobrou náladu. Co si nejraději dáváte v tomto období vy?

12.7.2017
Hodnocení:

Zahrádkáři v tomto období zažívají cuketové žně. Ať už mezi ně patříte nebo ne, zkuste tyto výborné cuketové recepty! Pečené cuketové květy jako v Itálii, veganské cuketové brownies, cuketový koláč s kozím sýrem... Sklízejte a radujte se!

10.8.2020
Hodnocení:

Žijeme v době, kdy bychom měli stihnout pracovat 8 hodin denně, cvičit 4x týdně, zdravě se stravovat a vařit, relaxovat, starat se o domácnost, vozit děti na kroužky, dělat s nimi úkoly, třídit odpad, chodit do přírody, pěstovat domácí bylinky, myslet na sebe, číst krásnou literaturu, spát 8 hodin, najít si čas na kamarády. Jo a taky ještě hlavně umět vypnout, že jo. Zajít si na masáž, dělat cviky od fyzioterapeuta a luštit křížovky.


Nedej bože, jestli máte doma psa. Nebo dva. Často jsem si tak v hlavě kalkulovala, kolik hodin by měl den mít, abychom to všechno stihli. Nikdy se mi to nepodařilo přesně spočítat, ale vím, že 24 je málo. Žalostně málo.

19.2.2020
Hodnocení:
Co jíst v květnu, abychom podpořili naše tělo a cítili se skvěle? Květnové jarní recepty podle ayurvedy od Ivy Georgievové jsou tady.
9.5.2018
Hodnocení:

Vyhledávání

O nás

Stáhněte si nás do telefonu

Náš Facebook

Náš Instagram

Instagram