Co si dát v tomto parném létě dobrého k snědku? Přinášíme vám ukázku receptů od naší nové redaktorky Ivy Georgievové z publikace Každý den něco pro zdraví a dobrou náladu. Co si nejraději dáváte v tomto období vy?
Už vás nenapadá co vařit? Vyzkoušejte jeden z mých receptů na oběd, večeři, svačinu a nechybí ani sladká hrušková tečka. Pokud si připravíte jakýkoli z těchto pokrmů, uděláte vašemu tělu dobře. Jsou totiž velmi vhodné do tohoto podzimního času.
Recept je asi na 2 porce.
Zeleninu očistíme, pórek nakrájíme a dáme mírně osmahnout na olej. Potom přidáme nastrouhanou kořenovou zeleninu a koření, zázvor nastrouháme. Na mírném oleji restujeme až je vše měkké. Můžeme přidat trošku vody. Na talíř se servíruje se zakysanou smetanou. Kořenová zelenina podporuje pocit zázemí a bezpečí.
Nastrouháme celer (1větší bulva) a jablko (1 kus), smícháme s dobrým pomazánkovým máslem (1 kus) a tvarohem (3 lžíce). Pomazánku nemusíme solit a můžeme ji posypat čerstvými nejlépe na sucho opraženými ořechy nebo opraženými sezamovými semínky.
Celer je velký pomocník na snížení krevního tlaku. Posiluje nervy a mozek, působí antibakteriálně v ledvinách, močovém měchýři a močových cestách, léčí záněty a obtíže močového měchýře. Zlepšuje pohyb střev a zbavuje střev zácpy. Je velmi vhodný zejména v zimě, kdy pomáhá snížit pocit strachu a deprese.
Uvedené množství je asi na 1,5 až 2 litry polévky.
Na ghí a olivovém oleji necháme osmahnout mrkev a poté ostatní nakrájenou zeleninu a nakrájený stroužek česneku. Zalijeme vodou a přidáme ostatní ingredience (kromě majoránky a zelené petrželové natě) - vaříme do změknutí. Nakonec přidáme nasekanou zelenou petrželovou nať a majoránku.
Polévka v chladném počasí krásně zahřeje, pomůže odhlenit a dodá potřebnou vlákninu i živiny.
Česnek je přirozené antibiotikum, snižuje vysoký krevní tlak a bušení srdce. Podporuje očistu krve, snižuje vysoký cholesterol, pomáhá odstranit parazity, omlazuje a usnadňuje vykašlávání. Pokud však trpíme například záněty žaludku, žlučníkovými obtížemi, vředy nebo máme vleklé potíže s ekzémem, měli bychom ho používat velmi opatrně nebo se mu úplně vyhnout.
Oloupané, nakrájené hrušky (zbavené jádřinců), dáme spolu s kořením, cukrem, ghí a troškou vody vařit. Za chvilku je kompot hotový, je v něm větší zastoupení hrušek než vody. Hodí se pro jedince, kteří potřebují posílit nervovou soustavu, snížit zácpu a dodat tělesnou sílu. Jsou velmi vhodné pro děti, namísto různých sušenek a čokolád.
![]() |
Ivana GeorgievováAyurvéda a zdravé stravováníIva se od roku 2006 plně věnuje předávání praktických a jednoduchých pouček vycházejících ze staré Ayurvédy a to zejména na přednáškách, konzultacích, jednodenních i vícedenních seminářích. Vydala několik knih s recepty a radami z praktické Ayurvédy. Jak pomoci svému tělu i mysli pomocí stravy? To vám prozradí ve svých článcích. Profil |
Zaujal vás článek? Sdílejte ho se svými přáteli |
Co si dát v tomto parném létě dobrého k snědku? Přinášíme vám ukázku receptů od naší nové redaktorky Ivy Georgievové z publikace Každý den něco pro zdraví a dobrou náladu. Co si nejraději dáváte v tomto období vy?
Zahrádkáři v tomto období zažívají cuketové žně. Ať už mezi ně patříte nebo ne, zkuste tyto výborné cuketové recepty! Pečené cuketové květy jako v Itálii, veganské cuketové brownies, cuketový koláč s kozím sýrem... Sklízejte a radujte se!
Žijeme v době, kdy bychom měli stihnout pracovat 8 hodin denně, cvičit 4x týdně, zdravě se stravovat a vařit, relaxovat, starat se o domácnost, vozit děti na kroužky, dělat s nimi úkoly, třídit odpad, chodit do přírody, pěstovat domácí bylinky, myslet na sebe, číst krásnou literaturu, spát 8 hodin, najít si čas na kamarády. Jo a taky ještě hlavně umět vypnout, že jo. Zajít si na masáž, dělat cviky od fyzioterapeuta a luštit křížovky.
Nedej bože, jestli máte doma psa. Nebo dva. Často jsem si tak v hlavě kalkulovala, kolik hodin by měl den mít, abychom to všechno stihli. Nikdy se mi to nepodařilo přesně spočítat, ale vím, že 24 je málo. Žalostně málo.