Nejrizikovější umělá sladidla, přestaňte je používat!

Umělá sladidla bývají leckdy užívána namísto cukru, aniž by si lidé uvědomovali jejich rizika a možné působení na organismus. V článku proto upozorním na nejrizikovější umělá sladidla. Dočtete se v něm také o bezpečnějších nekalorických přirozených sladidlech.

Obrázek: bfcef882d92555fb55152fa0306d9dff17693d2e
Zdroj: pixabay.com

 Umělá sladidla byla původně určena výhradně pro diabetiky, u nichž může být vyhýbání se cukru opodstatněné. Avšak dnes se v obchodech běžně prodávají tablety s umělými sladidly a může si je koupit každý – třeba jen kvůli tomu, že chce zhubnout. Kromě toho můžete jejich přídavek nalézt i ve složení výrobků určených pro normální populaci. Tyto případy lze zcela obecně brát jako neopodstatněné nadužití.

Výrobci užívají umělá sladidla z více důvodů. V prvé řadě jsou levnější než cukr. Také je cíleně přidávají do tzv. light produktů, přičemž se snaží vyvolat dojem, že nahrazením cukru se výrobek stane zdravějším, zhubnete po něm apod. Paradoxně je tomu ovšem naopak. Umělá sladidla totiž matou naše tělo, neboť u příjmu sladkých látek očekává energii, jíž ovšem umělá sladidla nedodávají. Proto poté máme hlad a chceme jíst více.

Kromě toho vykazují umělá sladidla četné nepříznivé vedlejší účinky. O mnoha z nich byly už dávno zveřejněny odborné studie, jež dokazují, že poškozují organismus. Třeba cyklamáty (E952) a sacharin (E954) byly spojovány s rakovinou močového měchýře. Vzhledem k tomu, že se u nás tato umělá sladidla užívají poměrně často, můžeme to dát i do souvislosti s nebývale vysokým výskytem rakoviny ledvin u naší populace. Nechceme-li riskovat toto onemocnění, měli bychom se proto těmto umělým sladidlům zásadně vyhýbat.

Mnozí též zřejmě slyšeli o škodlivých účincích aspartamu, neboť o něm už byla napsána celá pojednání. Proto se mu dost lidí vyhýbá. Aby to to zdravotně uvědomělí konzumenti neměli tak jednoduché, vymýšlejí se stále nová umělá sladidla, přičemž se ty nejznámější snaží rafinovaně ukrýt za jinými názvy. Jako příklad lze uvést umělé sladidlo s názvem Neotam (E961), přičemž jde o derivát aspartamu. Je až tragikomické, že vývoj tohoto umělého sladidla byl iniciován firmou Monsanto (jež je mimo jiné nejznámějším producentem GMO surovin). Dále byl též povolen Advantam (E969), což je rovněž derivát aspartamu.

Docela zajímavou historii má za sebou i sukralóza (E955), která někdy bývá uváděna i jako cukralóza. Ta patří mezi chlorované sacharidy, s nimiž se v bývalém podniku Léčiva (nyní Zentiva) dělaly zkoušky jako s potenciálními jedy na myši. Mají totiž tlumící efekt na mozek a navozují usínání. Avšak na usmrcení myší to nestačilo. Jelikož se zjistilo, že chlorované sacharidy jsou velmi sladké, využily se na umělé sladidlo. Je evidentní, že takováto látka nebude nic dobrého.

Zjevně se tedy vyplatí vyhýbat se všem takovýmto škodlivinám! Chcete-li se vyznat v různých názvech umělých sladidel nebo místo nich uváděných éček s čísly, můžete nahlédnout do odpovídajících seznamů nebo tabulek se soupisy přídatných látek s hodnocením míry jejich škodlivosti. Tyto informace lze nalézt např. v publikaci „Tajemství výrobců potravin“ (viz https://www.vitsyrovy.cz/knihy/).

Přirozená nekalorická sladidla

Přísní odpůrci cukrů ani diabetici ovšem nejsou odkázáni pouze na syntetickou chemii! Mohou je nahradit zcela nekalorickými přirozenými sladidly, vyráběné z bylinky Stevia rebaudiana, která se označuje též jako sladká tráva či podobnými názvy. Jde o nenápadnou rostlinku, původem z jižní Ameriky, kterou  po staletí znali tamější indiáni a užívají ji ke slazení. Obdobně, jako jiné bylinky, byla posléze dovezena do Evropy a dnes ji u nás mnozí pěstují třeba doma v květináči. Přírodní sladidlo ze Stévie můžete také běžně sehnat v různých formách, třeba jako tekuté, práškové apod.

Takže chcete-li nahradit cukr, můžete začít v kuchyni experimentovat se sladidlem ze Stévie. Avšak připravte se na to, že to bude vyžadovat úpravu běžných receptů. Stevia je díky své vyšší sladivosti v receptech zastoupena v mnohem nižším množství, než cukr. Steviolglykosid obsažený v listech je přibližně 30x sladší než cukr a čistý extrahovaný steviosid prý dokonce 300x.

U krémů, koktejlů nebo zmrzlin by to nemělo dělat problémy, ale u přípravy těsta na pečení může hmota cukru chybět a proto je vhodné nahradit ho nějakou jinou surovinou. Chcete-li ozdravět jídelníček, proč místo cukru nevyzkoušet třeba na jemno rozmixované ovesné vločky nebo mleté oříšky? Přeji všem úspěšné zvládnutí nových postupů!

Reklama

Podobné články

Obrázek: jak změnit práci
Obrázek: f6d3f000fcfb147124da3a0f4724913609cdc66f
Obrázek: b7cc0ff1165743472700ae0e445c5478dffc25c7
Obrázek: 2e6b383524912383e9d32bfb1884e9f2dd567130
Obrázek: 6263edc66f4ea1d6fae388583f442b4a551b50fd