Ženy versus muži – Vánoce aneb hold všem ženám za jejich neutuchající snahu vytvořit nezapomenutelný konec roku 2017

Tak už jsou zase za dveřmi. Bílé ticho vstoupí do našich životů a přinese s sebou magické chvíle ojíněné vůní purpury, dny plné lásky stvrzené polibkem pod jmelím a šťastných ohníčků v růžolících tvářích našich dětí. Nebo ne?

Obrázek: 50098e52ca57052f7949bfc314d9106cdc28a5b4
Zdroj: pixabay.com

Díky kouzlu Vánoc, které nám dali do vínku naši rodiče, by se zdálo, že jejich prožívání bude přibližně stejné u mužů i žen a obě pohlaví, zejména pokud jsou v rodině děti, se budou snažit společnými silami o co nejpohodovější průběh svátečních dnů.
 

Věříte, že jsou i takové páry, které si veškeré přípravy na tradiční svátky rozdělí pěkně půl na půl?

Tak takovou sci-fi vám nepotvrdí dokonce ani jeden odkaz na Googlu. Zato článků s radami ženám - Jak se v prosinci nezbláznit a nezruinovat své tělo, tam najdete několik desítek tisíc.

Pojďme se tedy podívat na českou realitu do imaginární rodiny, kde si Josef a Marie (po několikaletém partnerství) na konci listopadu, díky reklamám v televizi a dopisu dětí Ježíškovi, konečně uvědomí, že už je to zase tady.

Zatímco Marie se mírně orosí a v hlavě se jí začne přehrávat nekonečná deska - CO MUSÍM VŠECHNO ZAŘÍDIT A UDĚLAT, Josef polkne slinu při představě mísy řízků, bramborového salátu a oblíbených vanilkových rohlíčků a začne se těšit.

Marie, hodna své matky a babičky, má v mozku vypálený přesný program, co, kdy, kde a jak provést. Jejím hnacím motorem jsou syn a dcera. Vzpomínky na Vánoce z dětství jí dodají sílu vyčarovat na pár dnů to zvláštní nedefinovatelné tajemno Vánoc i pro svou rodinu a podrží ji v okamžicích, kdy se proti ní všechno spikne, včetně Josefa.
 

ÚKLID

I když si Marie stokrát říkala, že na pořádek kašle, nedá jí to a smýčí, umývá, pere a drhne celý byt. Nutno říci, že Josef je značně roztrpčen, protože má Marii rád a dělá mu špatně, když se musí dívat, jak ona dře. Proto raději odchází za stejně postiženými kamarády nebo prchá kamkoliv to jde. Případná vyžádaná pomoc ho upřímně naštve a za komentářů typu: „Kdybys ty záclony nechala být, nemusel jsem teď vrtat tu blbou garnýž znovu!“, splní se zaťatými zuby to, o co je požádán.
 

VÝZDOBA

Jednoho dne Marie zkušeným okem přehlédne celý byt, kde to září čistotou a s chutí se pustí do vánoční výzdoby. Její mozek má uloženo z časopisů, filmů a z návštěv u známých několik barevných variant a X typů dekorací, takže zbývá jen urvat trochu času a koupit, co je třeba. Pomoci Josefa se nedožaduje po dávné zkušenosti, kdy ho uprostřed výroby svícnů vyslala pro červenou svíčku a on přinesl domů hřbitovní kalíšek. Děti jí pomohou s drobnostmi a zbytek zvládne sama. Nezapomene ani na pořízení fotografií pro sociální sítě (konkrétně jejich ženské uživatelky), aby získala pár slovíček chvály. Má totiž ověřeno, že Josef si ozdob všimne jen tehdy, když mu nějaká nedopatřením spadne na hlavu, nebo když mu brání na stole v rozložení novin, notebooku či jídla. A v tom okamžiku chvalozpěv rozhodně nezazní.
 

CUKROVÍ

Už v lednu se Marie rozhodla, že vánoční cukroví objedná. Představa bezpracného získání jedné z hlavních propriet svátků ji rozveselí do té míry, že se rozhodne s dětmi upéct linecké, po kterém by se utloukly. Stráví s nimi hezké sobotní odpoledne, které korunuje Josef nezanedbatelnou degustací, velkou pochvalou a otázkou: „Kdy že bude péct jeho milované rohlíčky?“ Odpověď ho raní do té míry, že ani nezaregistruje Mariino doporučení, že to může letos zkusit sám.
 

DÁRKY A VÁNOČNÍ VEČÍREK

Marie už pomalu kompletuje sady dárků pro všechny členy rodiny. I té rozšířené. Ještě zbývá pěkně zabalit, popsat a má týden před Štědrým dnem hotovo. Uf! Dalo to námahu, ale už se těší, co na to její nejbližší řeknou pod stromečkem.

Josef se týden před Štědrým dnem potěší, že už jen sedm dní a konečně bude ta hrůza s vánoční přípravou za ním a bude doma zase klid. S dárkem pro Marii si zatím nedělá hlavu (však obchody jsou otevřené i 24. prosince), protože teď se musí soustředit na závěrečný večírek v zaměstnání. Vymyslet nějakou legraci dá práci, nehledě na to, že přislíbil kolegyním, že jim pomůže při chystání vánoční tomboly. Párty si Josef užil tak perfektně, že druhý den se přesunoval z postele na gauč a zase zpátky, otrávený z nepochopení Marie, která stále musela něco dělat, i když viděla, že je mu zle.

Marie se letos dlouho rozhodovala, zda má přijmout pozvání na vánoční akci. Nakonec zvítězila její touha po společnosti a šla. Byla moc ráda, protože se dost pobavila. Alkohol pila střídmě, domů se vrátila hodinu po půlnoci a druhý den se pustila do všech nedodělků.
 

STROMEČEK A KAPR

Josef dojel autem pro každoroční smrček a kapříka, kterého vybral znaleckým okem z naplněných kádí. Jako správný lovec ho doma za asistence syna vykuchal a naporcoval. Stromek zasadil do stojanu a očekával zasloužená slova obdivu a díků. Znovu si uvědomil, jak nezastupitelnou úlohu hraje v přípravě celých svátků a jak to mají s Marií pěkně rozděleno!

Ta se i s dětmi vrhla na slavnostní zdobení stromečku a nachystala štědrovečerní tabuli. Je ráda, že letos opět přežila ve zdraví.

 

A tak se všichni dočkali. V rohu největšího pokoje stojí nádherný stromeček, štědrovečerní stůl se prohýbá pod tradičními lahůdkami a z plotny zavoní purpura. Oči dětí se pokryjí kouzelným prachem a jedinečnost chvíle obklopí i oba rodiče. Josef v tu chvíli zapomene na všechna prosincová příkoří, která ho vytrhávala z jeho klidu a Marie na starosti a námahu, které věnovala na oltář klidných a radostných Vánoc. Vše špatné je zapomenuto. Protože nejdůležitější je, že jsou teď všichni spolu. A mají se rádi!

Tak šťastné a veselé!
 

Reklama

Podobné články

Obrázek: d72144fe29e0e945dc96973e6b007e873688b084
Obrázek: 68e603083ba9a8ade41b17614022856aabe91783
Obrázek: e80f1d4559a639c6ee9a7c7943c4b9dedc2d7a6e
Obrázek: e619db8c388fd5ff555c0ca79096185a25d0c462
Obrázek: 7f8e37ad15d87f4183efb069c71697cc4b3e4a48