Ten, kdo si způsobí FOMO, tak po čase volá POMÓC

90. léta minulého století stojí na počátku lidského nahánění času a zdokonalování forem zábavy. Díky internetu, a především sociálním sítím, jsme náš život dali všanc i lidem, které bychom v reálném životě stěží potkali jednou do roka. A výsledek našeho běsnění na sebe nenechal dlouho čekat. Populaci zachvátilo FOMO.

Obrázek: 249e7d919fdf12638e0b0f5c0e08c69277e87899
Zdroj: pexels.com

„Fear of missing out“, zkráceně FOMO, je úzkostný pocit, že mohu zmeškat událost, zkušenost, investici, zkrátka příležitost, která proběhne beze mě. Pojem se poprvé objevuje na scéně v roce 2004, kdy používání sociálních sítí začalo rapidně expandovat v zemích s dostupnou vyspělou technikou. Běžně se začíná užívat o pár let později, kdy se objevují první lidé s výraznými psychickými a fyzickými projevy této nepříjemné emoce, kteří musí vyhledat odbornou pomoc.

Kdo nemá Facebook, Instagram a Twitter, jako by nežil!

Myšlenka internetové sociální platformy je nápad za milion. Připravit pro lidi pohodlný nástroj na vzájemné spojení z různých míst naší planety, za relativně nízký peníz, způsobilo doslova revoluci v lidských komunitách. Pojem přátelé dostal jiný význam a komunikace změnila některá svá zavedená pravidla. Pokud máte silně vyvinutý smysl pro rovnováhu, vycvičenou vůli a život žijete podle sebe, FOMO kolem vás proteče bez povšimnutí. Jestliže vám něco z výše jmenovaných věcí chybí, je vysoká pravděpodobnost, že spadnete s další tří čtvrtinou příslušníků internetové generace do problému.

Prohlížení sociálních sítí se stalo naprosto rutinní záležitostí

Jednotlivci mají 24 hodinový přístup k tomu, co zrovna dělají jejich přátelé a známí. Dříve, než se spojovací aplikace objevily v člověčím světě, lidé obvykle věděli, co dělají jejich kamarádi a všichni z okolí jednoduše tak, že byli přítomni, nebo si o tom povyprávěli. Dnes stačí párkrát kliknout na klávesnici a máte přehled o každém jejich kroku. Nevědomost v minulosti byla dobrým ochranným faktorem každého člověka, aby si udržoval limity své mysli v solidním průměru a v pohodě zažil všechny informace, které se ze života jeho přátel k němu dostaly. Na to totiž potřebujete čas a klid všedních dnů, což vám v současnosti naprosto zhatí vaše nepřetržité sociální internetové připojení. Neustálá kontrola a aktualizace virtuálního světa člověka svazuje a vhání do trychtýře srovnávání, na jehož konci čeká jen zbytečná úzkost a deprese.

Je pouze otázkou času, kdy se přestaneme dívat na to, co sami děláme, máme a v čem jsme dobří a začneme se porovnávat s ostatními!

A nejhorší na celé situaci je fakt, který mnoha lidem naprosto uniká. Jen výjimečná část lidí sdílí celý svůj život bez cenzury. Zavedeným zvykem je předkládání jen té části dnů, které jsou zajímavé a ohromující. Není daleko chvíle, kdy se probudí červík závisti naplno a začne nahlodávat vaše myšlenky. A je jen krůček od toho, abyste uvěřili tomu, že lidé opravdu žijí tak fantasticky, jak se vám předkládá na jejich profilech.

FOMO se pomaličku probouzí. Totálně vymaže tu špetku zdravého rozumu, která se vás snaží přivést na jenom vaši cestu života a radí vám, ať se vykašlete na vyumělkované obrázky od vašich  přátel. Ať zapomenete na ten dokonalý svět, často tvořený s nádechem vychloubání, který ve vás probouzí negativní pocit, že váš život je ten horší. Vybízí vás k tomu, abyste se přestali týrat představami, že vám něco uteče, že vás nikdo někam nepozve, že musíte všude být a pořádat vlastní akce, abyste měli stejně dobrý profil jako ostatní.

Když vás chytí FOMO do lasa, přestanete žít váš vlastní skutečný život a naladíte se na ten falešný, virtuálně přátelský

Existuje přímá úměra mezi počtem přihlášení se na sociální sítě a poklesem spokojenosti. Čím více kontrolujete život ostatních, tím méně času vám zbývá na ten váš. Mladí lidé, kteří vyrůstali s chytrým telefonem či tabletem v ruce, jsou v přímém ohrožení silného FOMO a (ne)překvapivě více se negativní pocity objevují u mužů.

Úzkost a strach zaplaví člověka naprosto nečekaně a stane se hlavním hybatelem jeho jednání. Stres cloumá jeho tělem, zaplaví ho všudypřítomnou únavou a pocukruje ho pocity zmaru, které organismus připraví o poslední zbytky spánku. Zatímco lidem až doposud díky permanentnímu stavu online chyběl čas na normální život, teď jim bude scházet navíc i energie ho uskutečnit. Psychika chátrá ruku v ruce s fyzičkou jednotlivých tělesných orgánů, až se jednoho dne člověk ocitne v ordinaci psychologa nebo psychiatra, aby svůj život změnil tak, jako mu kdysi radil jeho kousek zdravého rozumu.

Soustřeďte se na svůj skutečný život s přáteli v reálném světě, a ne na ten, který vám předhazují sociální sítě!

Kontrolujete svůj mobil několikrát za hodinu a reagujete okamžitě na každé jeho upozornění? Když se bavíte s nějakým člověkem v reálném světě, sledujete po očku displej vašeho mobilu nebo klidně hovor přerušíte, abyste zkontrolovali, co se děje nového? Je váš chytrý telefon poslední věc, kterou držíte večer před usnutím a první hned po probuzení? Už jste se pokoušeli být odpojeni na určitý čas, ale nevydrželi jste to? A přepadne vás pocit zmaru nad vlastním životem pokaždé, když si rozkliknete soubor fotografií vašich přátel?

Tak se vraťte zase na úplný začátek toho fantastického nápadu za milion a využívejte sociální sítě pro jejich prvotní pozitivní význam. Pro spojení na dálku, komunikaci a domlouvání společných aktivit. Vyčleňte jen určitou denní dobu na krátké připojení a začněte DOOPRAVDY ŽÍT PODLE SEBE A SVÝCH PŘÁNÍ. Pak vám může být nějaké FOMO úplně ukradené!

Reklama

Podobné články

Obrázek: c43f1e468df2356e5e281ec6e606d26f78c8cf1b
Obrázek: 1b20b02ac69ee07d29ebcdab2affc98fd7d78315
Obrázek: d6a0ec3ce8893171af94730e19846716dfcfc02e
Obrázek: fc104e5725fc4718d18b7cc5c07c8de9f234cc99
Obrázek: 1624b98fe84818d3beb7acf9f490031f22ade8cb