Kniha, která stojí za to? Od hlouposti k šílenství Umberta Eca

Prostřednictvím nakladatelství Argo se k nám dostává kniha věhlasného spisovatele Umberta Eca s názvem Od hlouposti k šílenství a podtitulem Zprávy o tekuté společnosti. Pro Ecovy čtenáře a obdivovatele je to kniha o to cennější, že je tou poslední, kterou autor stihl zkompletovat, než jsme se s ním všichni museli rozloučit.

Obrázek: 4142862be34300722fe6185a8e4e96cbede5e8e3
Zdroj: nakladatelství Argo

Ecova výzva po vystřízlivění ze života zhoubných hodnot a virtuálních náhražek

V této po Ecově způsobu klasicky objemné knize nalezneme obraz dnešní společnosti, který není příliš lichotivý. Kapitolu po kapitole se nám ukazuje život plný zdegenerovaných hodnot, které nás pomalu ženou do záhuby. Kniha Umberta Eca Od hlouposti k šílenství je souborem článků, které pravidelně vycházely v rubrice časopisu L´Espresso důmyslně pojmenované jako Poznámky na krabičkách od sirek. Na poněkud omezeném prostoru tak měl Umberto Eco snahu se vyjádřit nejen k aktuálním společenským problémům, a tak si v této hutné knize můžete přečíst i mnohé o tematice politické, historické, kulturní, ale samozřejmě i literární. A nebyl by to Umberto Eco, aby jeho kniha plná neskutečného vzdělanostního záběru nebyla okořeněná i jeho typickým smyslem pro humor. Přesto ale platí, že jeho vtipné narážky rozhodně nemají zlehčovat vážnost knihy, a tedy vážnou situaci, ve které se dnešní extrémně materialistická společnost nachází. Velký důraz klade Eco také na čím dál tím častější útěky člověka do virtuálního světa, na snahu se zviditelnit, i kdyby vlastně nebylo ani čím hodnotným.

„Žijeme ve světě, v němž je prvotním statkem (už teď důležitějším než sex a peníze) viditelnost. Člověk se bude snažit, aby jej ostatní rozeznávali a uznávali a on nemusel vegetovat v děsivé a nesnesitelné anonymitě, a proto udělá vše, aby na sebe upozornil."

Jistě si sami dobře uvědomujete, jak nadsazenou pozici mívají v životě řady lidí chytré mobilní telefony – jakoby už samo dokumentování zastínilo prostou a jen minimálně sdílenou radost z různých zážitků. Lidé už neprožívají, ale fotí a natáčejí, a čím je to všechno šílenější a nebezpečnější a absurdnější, tím lépe. Důkazem toho je i nedávné video zaznamenávající zběsilou jízdu dvou dívek s tragickými následky, které obletělo nejen celou Českou republiku.

Vedle zbytečných smrtí, zbytečných fotografií, videí i bezobsažných telefonních hovorů zmiňuje Umberto Eco i klasickou lidskou marnivost, která v současné době jede na plné obrátky. Tento „upgradovaný materialismus" už ale nespočívá v neustálém shromažďování věcí, které by uspokojovaly naše potřeby, ale v permanentní „spotřebě věcí, které pro nás vzápětí ztrácejí význam a jsou nahrazovány jinými".

Eco se však ve své knize zabývá i celou řadou dalších pozoruhodných témat. Zmiňuje tak přeceňování virtuálního světa, často přítomnou faleš novinářské „práce", až panického strachu části lidstva z ticha, tragikomické vedlejší účinky některých léků, historické i geografické omyly, polozapomenuté ženy významných mužů, ale věnuje se i krásám poezie či ručně psaných textů.

Jeho Poznámky na krabičkách od sirek jsou zkrátka naprosto úchvatným výletem do světa věhlasného spisovatele, sémiologa, filosofa, estetika, významného vzdělance i mystifikátora Umberta Eca, jehož vzdělání a neskutečný intelektuální rozhled po nás bude obdivovat ještě celá řada generací.

„Zygmunt Bauman v nedávném článku pro deník La Repubblica poukázal na skutečnost, že sociální sítě (obzvlášť Facebook), které představují nástroj sledování myšlenek a emocí, jsou využívány různými mocnostmi jako kontrolní funkce, ale za nadšeného přispění zúčastněných. Bauman hovoří o „zpovědní společnosti, která veřejné předvádění sebe sama povýšila na nejvýznamnější a nejdostupnější a kromě toho také pravděpodobně nejúčinnější důkaz společenské existence". Jinými slovy, poprvé v dějinách lidstva spolupracují špehovaní se špehy, aby jim usnadnili práci, a ještě z této kapitulace čerpají pocit zadostiučinění, protože někdo je vidí, zatímco existují, a nezáleží na tom, zda občas vedou existenci zločinců nebo hlupáků."

Ecova kniha Od hlouposti k šílenství je vhodná pro všechny čtenáře, kteří milují autorův spisovatelský styl, jeho neskutečný intelektuální rozhled i osobitý humor. Je to kniha pro všechny, kteří jen těžko ovládají propad reálného života do toho virtuálního. Pokud si chcete dát týden offline a zažít prázdniny bez chytrého telefonu, zato s chytrou knihou, sáhněte po téhle - bude nadšeni. Stejně jako já.

Reklama

Podobné články

Obrázek: b0d30bf6343529448f93a099327a3896fee4c46c
Obrázek: 55b7ddd0f98ea32c0688d41e259701eb27caf9f8
Obrázek: 5fea31475ac6b77d4d4dcce4b9d696e3b085afcd
Obrázek: 8b828d6d9ba38380307b400ee21f59b30f185d2f
Obrázek: f412db9b61a0c1eb65f49e16790fcec2de9555f4