Co dělat, když se bojím psa?

Jak se poprat se strachem ze psa? Není to snadné, ale naše emoce můžeme ovládat.

Obrázek: 2ab558c82b66ee68554f5e30f7ba4e677fae69ce
Zdroj: pixabay.com

Strach je negativní emocí, protože v nás vyvolává reakci, kterou mnohdy nedokážeme předpokládat

V minulém díle jsme se věnovali rozdílům v chování člověka a psa, které vnímám, a jsou potvrzeny mou praxí. Nyní již víme co nás v situaci, ve které zažíváme strach, ovlivňuje. Co ale udělat, aby nás emoce tolik neovládaly?

Uvedu vám příklad na konkrétním dotaze: 

„Paní Drábková, mám celý život hrozný strach ze psů (asi ve dvou letech mi pokousal pes ruku) a ten strach je takový, že mě ti psi koušou opakovaně, protože to ze mě asi cítí. Když někde potkám psa bez vodítka, tak se hned rozbrečím a zdřevění mi nohy a nevím jak reagovat."

Negativní zkušenost při setkání se psem si nese možná mnoho lidí od dětství do dospělosti. Je to nepříjemný pocit. Tyto situace jsou v dnešním světě reálné a vidíme je kolem sebe. Myslím si, že není dobré soudit či komentovat situace, kde jsme nebyli přítomni. Proto se raději budu věnovat tomu, jak se strachem pracovat a ponižovat jeho sílu pro budoucí situace.  

Věřím, že se většina z nás chce strachu zbavit, aby nás v budoucím životě neobtěžoval. Je přirozené emocím, že v každé další situaci, kdy člověk vidí či potká psa, již předpokládá, že se uvedená situace bude opakovat. Vnitřní pocit se změní v paniku. Naše myšlenky nás nutí vidět situaci, kdy nás pes napadá, aniž bychom se v ní v přítomné chvíli nacházeli. Ano, je to těžké nenechat tyto ukotvené pocity přivolat popsanou situaci. Rozumím všem, kteří strach zažíváte. Všichni v různých formách či síle strach máme. Tento pocit také znám. Na každé strachové situaci pracuji, abych v životě omezila sílu tohoto negativního pocitu. Ať se strach u vás projevuje jakkoliv, v nebezpečné situaci udělejte vše pro to, abyste byli v bezpečí. To je velmi důležité. Nevystavujte se situacím, které si myslíte, že nezvládnete.

Podívejme se na tuto situaci trochu jinak

Věřím, že ve své podstatě neexistuje zlý člověk nebo zlý pes. Nikdo z nás se nerodí zlý. Když budeme vycházet z tohoto základu, tak negativní reakce vznikají na základě negativní zkušenosti nebo opomenutí respektu k informacím, které k nám druhá bytost vysílá. Je dobré si uvědomit, že každý pes reaguje na vnitřní pocity a myšlenky člověka. Je na náš vnitřní svět velmi napojen a je k němu citlivý. Pociťujeme-li strach, je to negativní pocit, který pes vnímá. Myslíme-li na situaci, kdy nás pes kouše, tak je to také informace, která většinou přispívá (ale nemusí být jediná) k formování naší nejbližší budoucnosti. Myšlenka je přáním, které vysíláme, aby se situace stala.

Setkáte-li se se psem, velmi vám pomůže, pokud dokážete zůstat v klidu. Rychlým pomocníkem jak se dostat do klidu je jeden hluboký nádech a hluboký výdech. Klidně toto dýchání opakujte i několikrát. Vnitřním klidem psí bytosti ukážete, že se setkává s partnerem, který je vyrovnaný, sebevědomý a je vědomě v dané situaci. Nevysíláte do svého okolí přání, která si nepřejete, aby se odehrála. A neponižujete své "postavení" v dané situaci negativním pocitem strachu. Většinou partner, kterého potkáváte, reaguje na váš stav a podle něj zvolí, jak k vám přistoupit. Stejně jako, když se setkávají psi. U psa dané situaci vnímejte jeho postavení i vysílané signály. 

Svým vnitřním rozpoložením dokážete mnohdy i psa, který je v negativní náladě, odradit od jakékoliv negativní reakce. Prostě se vám vyhne, jelikož není nic, co byste k němu vysílali. Pokud jste ale na nízké emoční úrovni, tak i pes s nízkým sebevědomím může mít pocit, že vás jako partnera může vystrašit. Dělá to z důvodu vlastních obav či strachu z vás, nebo s úmyslem vás odradit či vylekat. Tato situace způsobí zvýšení jeho sebevědomí, alespoň pro tuto chvíli. Pokud mu tato reakce již několikrát prošla a měl z ní popsaný pozitivní zisk, tak to bude zkoušet i nadále. A hlavně v situacích, kde je bytost, se kterou se setká oslabená strachem. Vše je dáno zákonem akce a reakce a komunikací dvou partnerů. Pokud budete komunikovat v klidu a bez negativních emocí, je velmi velká pravděpodobnost, že vám nebezpečné situace, které jste si představovali, z vašeho života vymizí.

Sledujte tyto změny. Nebuďte na sebe nároční. Začněte pracovat na změně v situacích, které pro vás jsou ještě zvladatelné. Potom až přistupte k náročnějším situacím. Každým krokem se posunete o kus k odstranění strachu ze svého života. V případě, že se vám nedaří nebo strach přetrvává, budu ráda vašim průvodcem ke zlepšení vaší situace. Spolu to v plném bezpečí zvládneme. Neváhejte mě kontaktovat na www.cloudless-life.com/

Máte-li nějakou obdobnou zkušenost. Budu vám vděčná za sdílení vašeho příběhu a úspěchů, které jste již zvládli. Napište mi o nich.

Reklama

Podobné články

Obrázek: 1585b4545770945002cec6c781fe0068f06d5b79
Obrázek: 5f969ed41a47f58ec34d24d50d331ea862e609ff
Obrázek: 3af5365467f3dc0439eb096e1d48d9dbbc2cf43d
Obrázek: e9f019220d2a59e29fc54a8e8480d590b9f898ae
Obrázek: 29f4427afdd676d6366456a29b483e6739369252