Bezplenková komunikační metoda - pár tipů k úspěšné praxi

Komunikace je základem fungování veškerého života na této planetě. Je v nás zakořeněná tak hluboko, že si ani neuvědomujeme, jak mnoho času komunikací trávíme a kolik různých způsobů používáme.

Obrázek: 2f659d5a80be48d68828637434c97a7c9cfea76c
Zdroj: pixabay.com

Proč s bezplenkovou komunikační metodou začít a jak začít jsem vám psala v minulém článku. Doporučuji si ho přečíst, abyste měla ucelený pohled na BKM.

V BMK se jako první, co dítě začneme cíleně učit, používá tzv. čůrací zvuk

Je možné použít cokoliv celosvětově srozumitelného, například citoslovce tssss, napodobující zvuk tekoucí vody nebo začít rovnou s výukou jazyka a používat od začátku to slovo, kterým plánujete močení nazývat, až se dítě začne učit mluvit. Vyzkoušela jsem oboje a oboje funguje stejně dobře. Respektive dítěti je to jedno. Čůrací zvuk nemá smysl používat během krmení, kdy pod miminko dáváme hrneček. S tím začneme až v době, kdy dítě už vydrží nějakou dobu vzhůru a čůrá i mimo čas krmení. Pokud dítě odložíme do postýlky a odejdeme z místnosti, těžko si všimneme změny v chování, kterou signalizuje změnu v jeho pocitech. Alespoň zpočátku je tedy výhodnější mít dítě uvázané v šátku na těle. Jeho přirozený instinkt ho nutí dát matce najevo, že ji hodlá počůrat tím, že se začne vrtět. Je to stejný pocit, jako když je dítě v děloze a je tedy téměř nemožné ho ignorovat. V této chvíli je čas dítě uchopit do polohy tzv. klubíčka, to znamená celou délkou jeho zad opřít o svoje břicho a rukama jej držet pod pokrčenými kolínky nad hrnečkem nebo umyvadlem. Samozřejmě teď použijeme čůrací zvuk a vyčkáme, až se dítě uvolní, což může chvíli trvat. Je důležité aby se dítě v této poloze cítilo bezpečně a pohodlně, jinak bude klást odpor, který nijak nesouvisí s nechutí se vyčůrat. Nad umyvadlem můžeme využít i skutečného zvuku tekoucí vody, který pomůže k uvolnění svěračů nejen dětem, ale i dospělým. Už měsíční miminko začíná aktivně spolupracovat, takže není důvod čekat, až bude starší. Pokud se celá akce vydaří alespoň třikrát, lze náhodu v klidu vyloučit a začít BKM rozvíjet až k úplné vyprazdňovací samostatnosti dítěte.

O tom, co všechno potřebujete do výbavičky pro dítě do 6 měsíců na pohodlnou BKM jsem psala tady.

Nehodnoťte, nepropadejte panice, buďte v klidu

Řada matek podlehne svým ambicím, začne měřit a hodnotit svoji úspěšnost v zachytávání exkrementů a propadat frustraci nebo ubíjející snaze svůj výkon zlepšit. Faktem ale je, že míra úspěšnosti v této disciplíně byla daná už před narozením dítěte celkovými dispozicemi matky a i když je vždy užitečné chopit se příležitosti k sebezdokonalení, to nebude v tomto případě nijak závratné. Stoprocentní nejsou ani matky z kmene Himba vychované na udusané hlíně a každá západní nepoužitá jednorázovka se počítá do mínusu ekologické stopy.

Buďte pozorné a předvídejte

Jsou ovšem věci, které mohou pomoct. Tou první je paradoxně stres, který je stejně jako oheň dobrý zaměstnanec, ale zlý šéf. Pokud má dítě jednorázovku, motivace matky bude malá. Dítě bez plíny na vlněném koberci ji ovšem dokáže vybičovat k nevídanému výkonu, ačkoliv tak vysokou míru pozornosti neudrží moc dlouho. Zlatá střední cesta látkových plen tak může přinést ty nejlepší výsledky. Později je ale třeba dítěti dopřát i konkrétní zkušenost bez kalhotek, aby zjistilo, že je lepší doběhnout si k nočníčku, než si načůrat do misky s křupkami.

Druhá věc je tzv. časování. Odhadnout frekvenci močení dítěte není tak složité, jak se to neznalému možná může jevit. Není potřeba počítat minuty, víceméně se stačí spolehnout na svůj pocit, že asi už … a zkusit dát dítě vyčůrat. Plně kojené dítě čůrá tak často, že se trefíte skoro vždy a starší zase už dokáže nějakou dobu vydržet, takže ze sebe zase téměř vždy dokáže něco vymáčknout. Zvlášť při pobytu mimo domov je časování praktičtější už proto, že je matka většinou víc rozptýlená vnějšími vjemy, než doma.

Třetím významným faktorem úspěšnosti BKM je fyzická kondice dítěte. Pokud dítě nemá dost pohybové aktivity, bude mít větší potíže s inkontinencí stejně, jako kterákoli jiná oslabená osoba. U batolete sice o inkontinenci nemluvíme, ale lepší držení těla znamená i lepší držení svěračů. Dětem, které ještě nelezou, prospívá nošení v šátku nebo nosítku kromě jiného i v budování fyzičky, protože spíše než o pasivní sezení, jde o aktivní práci svalů jezdce v koňském sedle.

Ani starší batole si ještě není schopné samo uvědomit své potřeby a tak dominantním komunikačním prostředkem mezi ním a jeho matkou je stále řeč těla i přesto, že si dokáže asertivním opakováním vynutit nákup dalšího Kinder vejce. Když si člověk promítne v hlavě své vlastní pocity při plném močovém měchýři, snadno může tytéž pocity odezírat z řeči těla dítěte, které je navíc nijak neskrývá. Další dovednost kterou běžně používáme a stačí ji jen aplikovat.

V tomto ohledu je, zvlášť u nácviku “chození na velkou”, stále možné potkat se u rodičů s názorem, že příčinou problémů je to, že se dítě stydí vykonávat potřebu na veřejnosti, kterou byť tvoří jen jeho rodiče. Stud je ale poměrně komplikovaný myšlenkový proces, do kterého batole hned tak nedoroste a u mnoha jiných věcí je zjevné, že se nestydí vůbec za nic z toho, co dělá nebo cítí a jak to projevuje. Dítě v této chvíli spíš potřebuje nebýt rušeno, a proto se může snažit vmáčknout do nějakého klidného koutku. A jakmile si vtiskne nějakou svoji rutinu, bude se jí jen neochotně vzdávat.

Maminky, které zpraktikovaly BKM, budou mít v čase, kdy se obvykle začíná s odkládáním plenek už větší část práce za sebou. Jejich dítě už bude velmi pravděpodobně téměř samostatné v chození na velkou a čůrání nějak zvládnou i když plenky nečekaně dojdou.

Komunikujme s dětmi o všem, co se v jejich životě děje, nejen o čůrání. Mluvme přímo s ním, ne kolem nich, dívejme se jim při tom do očí a čekejme trpělivě na jejich reakci, i když se na to zdají být ještě malé. Protože nejsou. Až přijde v jejich životě chvíle, kdy bude velmi důležité, aby nám řekly, co je trápí, nebudou se stydět a udělají to.

Reklama

Podobné články

Obrázek: 50098e52ca57052f7949bfc314d9106cdc28a5b4
Obrázek: 5cfe75c348d23ec27f141b7dbdfc8889ab1a233d
Obrázek: 147b31254902f8cf850cff6aca7ba3c53e9d91eb
Obrázek: 2e84095a86177181b1a66b27d3073c4c1a0eace3
Obrázek: 8f6cbf3d20bf179402d7b458acc11179cae5421b