Toužíte po dlouhých, hustých vlasech a nevíte jakou metodu prodlužování a zhušťování vlasů si vybrat?

Nejenom pro laika, ale mnohdy i pro kadeřníka, je obtížné se zorientovat v široké nabídce technik a výběru vlasů pro prodlužování. Všechno má své plusy i mínusy a vzhledem k tomu, že investice je nemalá, je potřeba dobře zvážit, kterou metodu zvolit. Z toho plyne, že bez předchozí konzultace by se taková rozhodnutí dělat neměla.

Obrázek: prodlužování vlasů a zahuštění vlasů

Také je velmi důležité zvážit finanční investici nejenom při první aplikaci, ale u některých technik při následné obnově při pravidelné návštěvě kadeřníka. Životnost vlasů je také různá a pokud investujete málo a nepůjde o pravé vlasy, můžete se radovat jenom chvíli.
 

Jaké jsou metody prodlužování vlasů za studena?

Clip-in 

Spoj mezi vlastními vlasy a přidanými je vyřešen sponkami. Chce to trochu šikovnosti, ale zvládne to skoro každý. Jednotlivé prameny od cca 3cm až do šířky celých pásů (cca 20cm) upevňovaných v týlní části jsou zakončené malými sponkami. Stačí vlasy dobře oddělit, tak, aby připevněný pramen překrývaly vlasy z temene, ideálně přitupírovat v místech kde budou sponky, zabořit sponky a zaklapnout. Díky tomu nebudou sponky klouzat po vlasech, pokud máte hodně hladké vlasy, můžete zdrsnit povrch v místech spoje například Pudrem na vlasy

Nevýhoda:

  •  každodenní aplikace zabere nějaký čas, při nesprávném postupu můžou být spoje vidět. 

Výhoda:

  • rychlé, nemusíte ke kadeřníkovi, prodloužíte si vlasy jen když máte chuť.
     

Doporučujeme je na jednorázové akce, svatby, plesy, investice není tak vysoká a pokud chcete vše zvládat doma, je to ideální varianta. Tato metoda nabízí také sponkami připevněné culíky, příčesky a ofiny.


Micro ring (Micro loop, Easy loop, Nano ring, Minidot) 

Spoj v podobě kovových nebo umělohmotných kroužků, které se mechanicky kleštičkami stáhnou a přidrží provlečený pramen vlastních vlasů s pramínkem přidaných. Metoda docela rychlá, spoje jsou větší, ale mezi kadeřníky stále oblíbená. Posunutí by mělo být mezi 2-3 měsíci. Z praxe víme, že někomu technika vyhovuje a někomu pramínky sjíždí velmi brzy. Mechanické sevření není ale žádoucí u křehkých, jemných vlasů a neodborné prodloužení touto metodou může mít za následek poškození vlasů.

Jsou důkazy, že již ve starověku, 3 000 lety před n.l., se využívala podobná metoda spolu s metodou našívání pramenů do vlasů a vousů. Využívali jak umělá vlákna tak i zvířecí srst.

Obrázek: metody prodlužování vlasů
Zdroj: Ilustrační obrázek Canva


Tape in (Tape-x, Nano tape, Tapes) 

Tedy pásky vlasů, které se přilepí k sobě, vytvoří „sendvič“ mezi který je oddělen velmi tenký pramínek vlastních vlasů. Na trhu jich najdete mnoho v různých kvalitách. 
 

Co hodnotíme my kadeřníci je:

  • měkkost pásku, aby spoj neobtěžoval a dobře zapadl 
  • velikost a síla pásku (příliš velké a silné jsou vidět)
  • stálost slepení, ale zároveň jednoduché odstranění pásků při posunutí 
  • pevnost pásku, tedy kolikrát je možné ho obnovit
  • samozřejmě i kvalitu vlasů na tejpu
     

Výhoda:

  • Velkou výhodou je, že tah na pramínek vlasů je rozložený po celé šířce pásku a je tedy šetrný a vhodný i pro křehké vlasy. Aplikace je rychlá, stejně tak i odstranění pásků a nevzniká „špagetový efekt“ jednotlivých malých pramínků. Ideální je na prohuštění, kde i jedna řada velmi přirozeně zvýší hustotu vlasů.
     

Nevýhoda:

  • posunutí je nutné po 6-8 týdnech. Pokud se využije hodně pásků, musí se dávat pozor i při vyčesání například culíku, aby spoje nebyly vidět a přeci jenom si na ně musíte zvyknout, na omak je pásek docela patrný.

 

Novinkou a geniální pro jemné, řídké vlasy je metoda Great Lengths „chlupatých“, ručně vyráběných pásků a Great Lenghts Mini, tedy poloviční pásky, které jsou velmi nenápadné. Rádi s nimi pracujeme a mají ještě jednu výhodu, díky silikonovým páskům, kterým se nahradí druhý pásek, nemusíme vytvářet “sendvič”. Vytvoříme tím ještě neviditelnější efekt.

Na co si dávat pozor u Tape in? Kondicionéry a masky nikdy neaplikujte na spoje, může to uvolnit pásky. Vždy dávejte až za spoje.


Našívání tresů 

Mechanická, pracná, ale šetrná metoda. Pomocí jemných uzlíčků se tresy (2-5pásů) o šířce 10-15 cm „přišijí“ k vlastním vlasům. Obnova je potřeba do 5 týdnů a asi největší nevýhodou je, že jsou tresy na omak hodně patrné, cítíte je při spaní a aplikace je možná pouze v týlní části hlavy. Ale má to i své příznivce, určitě ty kteří se vyhýbají technikám za tepla a nechtějí žádný spojovací materiál.

 

Obrázek: Jak se prodlužují a zahušťují vlasy


Jaké jsou metody prodlužování vlasů za tepla?

Bond Plus (Bond, Bellargo, Bond Fix) 

Jsou techniky spojů za tepla kde spojem je speciální tepelně smrštitelná plastová trubička. Ta se pomocí háčku navlékne na vlastní vlasy, do trubičky se přidají prodlužované vlasové pramínky a kleštěmi se spoj zahřeje na teplotou kolem 120°C. Trubička se smrští a utáhne vlastní vlasy s napojeným pramenem. Při posunutí pramenů se opět využije nahřátí trubičky, pramen přidaných vlasů se stáhne a opakovaně posune. Obnova je nutná mezi 2-4 měsíci.

Bond Plus byla jedna z prvních metod, která se u nás na trhu objevila. Je stále oblíbená, ale spoje jsou větší a mají tendenci vytvářet „špagetový efekt“. Výhodou je rychlost nandání i posunutí.

 

Keratin 

Prodlužování vlasů keratinem je jednou z nejrozšířenějších metod. Pramínek vlastních vlasů se za pomoci přístroje spojí (cca 0,5 cm od pokožky hlavy) s keratinovým koncem přidaného pramene. Teplo spoj změkčí a prolne mezi jednotlivé vlasy. Spoj vytvarujeme prsty a ten rychle ztuhne. Metody se také liší v tom, jak silný pramen se k pramení vlastních vlasů přidává a kolik najednou se jich do vlasů aplikuje. 

Moje doporučení je, ptejte se na detaily, protože názvy jako nano, mikro a další jsou pouze lákadla marketingu. Stále jde o jednu z metod, jak vlasy zafixovat na vlastním pramenu vlasů.Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...

Obrázek: jak se prodlužují vlasy
Zdroj: Ilustrační obrázek Canva


Keratin za studena Ultrazvukem

je šetrnější, rychlejší a modernější alternativa, protože vlasy nejsou zatěžovány vysokou teplotou. Navíc jsou spoje ve tvaru malých placiček, takže eliminují „špagetový efekt. Jsou také nejpříjemnější na omak, nejméně viditelné a tento tvar oceníte i při spaní, pokud zvolíte velký počet pramínků. Dobře drží a odolávají mechanickému zatížení. Výhodou je, že posunutí můžete naplánovat za 3-5 měsíců. Je důležité aby se vlasy opravdu pečlivě pročesávaly, aby se u hlavy nezacuchávaly. Culíky a výčesy jdou v pohodě vyčesávat, jen se domlouváme předem s klientkou, abychom správně zvolili vzdálenost od kontur podle hustoty vlasů. Vše děláme tak, aby nebylo nic poznat. Odstranění spojů se provádí kleštičkami, kterými se spoj sevře, tím se lehce „nakřupne“ struktura keratinu a to bez jakéhokoliv narušení vlasů se pramínek stáhne. 
 

Keratin za tepla

je starší metoda, velmi pevná a oblíbená, pokud chcete co nejdéle opakovat posunutí. Teplota je ale vyšší, kolem 180°C (to je ale teplota kterou si žehlíme vlasy, tedy víme, že to vlas zvládne) a většinou se tvoří spoje malé, oválné „rýže“. Pokud je kadeřník šikovný, zvládne i jemnější placičky. 

Ovšem není keratin jako keratin. Osobně jsem vyzkoušela několik druhů a spoje se velmi liší. Keratin míchaný se silikonem nebo ve špatném složení byl příliš tvrdý, nepoddajný. Používáme Great Lenghts spoj a ten je také unikátní tím, že nabývá na objemu při namočení, tedy chová se velmi podobně jako vlastní vlas. Spoje jsou z lipidu, elastenu a keratinu, podobné molekulární složení jako má vlas.

 

A na co si dát pozor u keratinu?

Nepoužívejte produkty s vysokým podílem alkoholu a oleje. Při žehlení a kulmování nepřejíždět spoje. Může dojít k deformaci spoje nebo i jeho stáhnutí. Musíte mít správný kartáč na prodlužované vlasy, aby se necuchaly a byly u hlavy dobře rozčesané. 

 

Jako v mnoha jiných službách i tady platí, že i ten nekvalitnější „materiál“ může pokazit neprofesionální přístup. Prodlužovaní vlasů chce praxi, znalost možností a pečlivost kadeřníka! Jeho ruce a jeho šikovnost hraje velkou roli.

V příštím článku se zaměříme na výběr vlasů, odkud se získávají, jaké si vybrat a jak se o prodlužované vlasy starat. 

Reklama

Podobné články

Obrázek: fc487e4f70a2fb23a0ae25f081059ec42a5c4970
Obrázek: Péče o kudrnaté a suché vlasy s metodou Curly Girl - CGM
Obrázek: e42b1fe6399bc24ee28dcbec74c5029bce265a28
Obrázek: 24046382faaacc7833887cb2f14615187b192969
Obrázek: 5809f6803d406f15280a9ae81f4c21fc6d48bc94